H Άγκυρα πιέζει και για τα F-16 Viper
H Toυρκία θα ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις για τα F-35 σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους στην
Ουάσινγκτον όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ.Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα συζητηθεί για άλλη μία φορά η αμερικανική οφειλή του 1,4 δισ. δολάρια απέναντι στην Άγκυρα, αλλά οι Τούρκοι θα θέσουν για μία ακόμη φορά το ζήτημα της προμήθειας του αμερικανικού μαχητικού.
«Σχετικά με τα F-35, μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ήρθε στην Τουρκία τον Οκτώβριο γι΄ αυτό το θέμα. Η αντιπροσωπεία μας θα συζητήσει ξανά αυτό το ζήτημα στις αρχές του έτους. Αυτή η συνάντηση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
OTD in Space - Oct. 12: Voskhod 1 Launches 1st Multi-Person Crew into Space
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με την ζήτημα των F-35, είπε: «Το F-16 είναι ξεχωριστό ζήτημα, το F-35 είναι άλλο ζήτημα.
Ξεχωριστά θέματα. Υλοποιήσαμε τη διαδικασία στα πλαίσια των FMS. Κάναμε την απαραίτητη διαβούλευση για τα F-16.
Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Η αμερικανική αντιπροσωπεία ήρθε στην Τουρκία τον Οκτώβριο σχετικά με το θέμα των F-35. Συζητήθηκαν προβλήματα. Μια από τις αντιπροσωπείες μας θα πάει στις αρχές του νέου έτους και θα μιλήσει ξανά για αυτό το θέμα. Αυτή η συνάντηση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε.
Μιλώντας μαζί του, ο Fatih Çekirge από τη Hürriyet είπε: «Όταν συνδυάζω τις απαντήσεις του υπουργού Akar με τις τελευταίες εξελίξεις, η εντύπωσή μου είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αγοραστεί το αεροσκάφος F-35. Αυτή η πιθανότητα έχει τελειώσει. Είναι σημαντικό πώς και πόσο από τα 1 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια δολάρια που οφείλονται τώρα θα διεκδικηθούν… Δηλαδή, είναι θέμα είσπραξης και διακανονισμού…» έγραψε.
Ο Ακάρ είπε, «Εφόσον υπάρχει ένα ΝΑΤΟ, ένα αμυντικό σύμφωνο, η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του ΝΑΤΟ και λέμε στο ΝΑΤΟ πώς θα είναι εάν αποτρέψετε την ισχύ της Τουρκίας με εμπάργκο».
Όπως γίνεται αντιληπτό οι Τούρκοι πιέζουν ξανά για τα F-35 με στόχο να επανέλθουν με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα.
Η συμπεριφορά των Αμερικανών δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Αν μη τι άλλο οι «συζητήσεις» δείχνουν πως το «σκέφτονται» να προσφέρουν προηγμένα μαχητικά στους Τούρκους προς «αποκατάσταση» της ισορροπίας στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν «παραγωγικές συνομιλίες», σχετικά με την επίλυση των διαφορών τους για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
«Ο διευθυντής για την Ευρώπη και την Πολιτική του ΝΑΤΟ Άντριου Λ. Βίντερνιτς και η διευθύντρια Σχεδιασμού, Προγραμμάτων και Ανάλυσης στο Γραφείο της Υφυπουργού Άμυνας για την απόκτηση και τη διατήρηση, Μελίσα Μπένκερτ, τέθηκαν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, στις 27 Οκτωβρίου, για συζητήσεις επίλυσης διαφορών για την αντιμετώπιση των υπολοίπων ζητημάτων που προκύπτουν από την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Αντισυνταγματάρχης, Άντον Σέμελροθ.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συζητήσεις «παραγωγικές», προσθέτοντας ότι οι αντιπροσωπείες σχεδιάζουν να συναντηθούν ξανά τους επόμενους μήνες στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά τους πάντως, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την επιστροφή από την Ουάσινγκτον των 1,4 δισ. δολαρίων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αρνήθηκε να στείλει στην Άγκυρα, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στη Γκλασκώβη.
Οι ΗΠΑ φέρονται μάλιστα να προσέφεραν στην Τουρκία την αγορά μαχητικών F-16 μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.
Μία θετική εξέλιξη πάντως, δεν θα είναι ευχάριστη για την ΠΑ.
Η Τουρκία υποτίθεται ότι έχει παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο CAATSA συνεπώς θα έπρεπε να αποκλειστεί και από τις «συζητήσεις» για απόκτηση προηγμένων μαχητικών.
Μαχητικά τα οποία αν παραλάβει θα τα χρησιμοποιεί εναντίον της ΠΑ. Ακόμα και η ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για 40 F-16 Viper και εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων F-16 σε επίπεδο Viper θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα.
Στην ουσία οι Αμερικανοί θα προσφέρουν στο Ρ.Τ.Ερντογάν την «γέφυρα» που χρειάζεται μέχρι να θέσει σε παραγωγή το τουρκικό TF-X.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου