Γιώργος Μοτσάκος
Η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας αλλάζει τα πάντα στο Αιγαίο
Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης drones στην Αλεξανδρούπολη «για την εξασφάλιση απόλυτης ασφάλειας στον αέρα».
Οι ανησυχίες του Τούρκου προέδρου Ρ.Ν. Ερντογάν για τη βάση της Αλεξανδρούπολης αντικατοπτρίζουν μία άποψη σχετικά με τους στόχους που επιδιώκουν οι ΗΠΑ κατά την εγκατάσταση τους εκεί, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.
Την ίδια περίοδο, την παράδοση αμερικανικού υλικού βαρέος τύπου στην Ελλάδα μετά τις ασκήσεις, φοβούνται οι Τούρκοι που γνωρίζουν ότι όλα αμερικανικά οχήματα δεν θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ λόγω κόστους.
Ο τύπος τους μιλά για “ύποπτο σχέδιο”, ακριβώς δίπλα στα τουρκικά σύνορα, θεωρώντας ότι “οι Αμερικανοί δεν θα μεταφέρουν ξανά πίσω στις ΗΠΑ όλα αυτά τα άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, ελικόπτερα και άλλα οχήματα, μόλις περατωθούν οι “ασκήσεις” τους, αλλά θα κάνουν ότι και το 1991-2003, με την λήξη των πολέμων του Κόλπου, παραδίδοντας τα σε χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος.
Αν σε όλα αυτά λοιπόν δούμε και μια βάση με αμερικανικά UAV στην περιοχή, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την Άγκυρα, αφού τότε θα τεθούν τα Στενά του Βοσπόρου σε άμεση αμερικανική εποπτεία και αυτό δεν θα μπορέσουν να το καταπιούν οι Τούρκοι.
Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας ασφαλείας Μέτε Γιαράρ είχε δηλώσει για το θέμα αυτό: «Γιατί οι ΗΠΑ δημιουργούν μια βάση στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο σκοπός της μεταφοράς όπλων, μήπως πρόκειται για βάσεις εναντίον της Τουρκίας;
Δεν μπορώ να πιστοποιήσω 100% ότι η βάση των Αμερικανών είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά λέω ότι όλο αυτό γίνεται για να στηριχθεί η Ελλάδα.
Όταν βλέπεις τη θέση της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, την γειτνίασή της με την Τουρκία, και την συγκρίνεις με την σημασία της πόλης “στα σχέδια της Τουρκίας”, τότε βλέπεις ότι έχουμε σε εξέλιξη άλλες διαδικασίες και σχέδια".
Η Αλεξανδρούπολη είναι μια τρομερά στρατηγική περιοχή, η οποία δίνει την δυνατότητα στις αμερικανικές δυνάμεις να προωθηθούν ταχύτατα σε Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Είναι η πιο ασφαλής περιοχή διαθέτοντας αεροδρόμιο οδικό άξονα και λιμάνι σε κοντινή απόσταση από τα Στενά του Βοσπόρου από τα οποία μπαινοβγαίνουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία με προορισμό την Συρία.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες είχαμε την ψήφιση της αμυντικής και εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, με την οποία ο νόμος East Med Act, προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων:
1. Θα έχουμε στήριξη στο σχήμα 3+1, προσβλέποντας σε κινήσεις για την εμβάθυνση της αμερικανικής συμμετοχής.
2. Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών.
3. Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
4. Δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών.
5. Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.
6. Εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα πιο έντονη και ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, η οποία θα καταστεί “προκεχωρημένο φυλάκιο” της δύσης προ της “άγριας” Ανατολής.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου