35 χρόνια πέρασα από το επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986 στην περιοχή του χωριού Πέπλος στον Έβρο που σημαδεύτηκε από την δολοφονία του Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγου από τα πυρά Τουρκικής περιπόλου.
Συγκεκριμένα, στη μεθοριακή περιοχή τα περίπολα των δύο πλευρών ήταν εξοικειωμένα με την οπτική επαφή καθώς ακόμα και με την ανταλλαγή τσιγάρων κλπ λόγω της εγγύτητας και της μορφολογίας της περιοχής. Την 19η Δεκεμβρίου 1986, ο στρατιώτης του 535 ΤΠ Ζήσης Καραγώγος, μέλος Ελληνικής περιπόλου, ενώ ήταν άοπλος δέχτηκε αναίτια πυρά από τουρκική περίπολο. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον Καραγώγο να παραμένει βαριά τραυματισμένος στο έδαφος.
Με την μεταφορά του στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης εξέπνευσε καθώς είχε δεχτεί 5 σφαίρες.
Ο 19 χρονος Ζ. Καραγώγος είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 535 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα το Πέπλο Φερών και γρήγορα ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα από τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης σήμερα 31η Μ/Κ Ταξιαρχία.
Ένας Τούρκος στρατιώτης, ο οποίος είχε σκοπιά σε απέναντι φυλάκιο, ζήτησε τσιγάρο από τον Καραγώγο.
Μόλις ο Καραγώγος φτάνει κοντά στον Τούρκο στρατιώτη δύο τουλάχιστον ριπές από την τουρκική πλευρά τον κτυπούν κατάστηθα και ο Έλληνας στρατιώτης πέφτει νεκρός εντός ελληνικού εδάφους. Η ώρα είναι 11:30 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου του 1986.
Ο άλλος Έλληνας σκοπός, ο οποίος είχε και αυτός υπηρεσία σε διπλανή σκοπιά, ακούγοντας τους πυροβολισμούς τρέχει για να δει τι συμβαίνει. Σε λίγο διαπιστώνει ότι ο συνάδελφός του κείτεται νεκρός, παρατηρώντας ταυτόχρονα μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών –πιθανότατα η ίδια που είχε σκοτώσει τον Καραγώγο- να προσπαθεί να σύρει τη σορό του Έλληνα στρατιώτη προς την τουρκική πλευρά.
Αιματηρό επεισόδιο: Ο Έλληνας στρατιώτης εναντίον 5 Τούρκων
Στο θέαμα αυτό, ο άλλος σκοπός ανοίγει πυρ εναντίον της τουρκικής περιπόλου, με αποτέλεσμα αυτή να υποχωρήσει ανταλλάσσοντας όμως πυρά με τον Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος για κάποιο διάστημα μαχόταν εντελώς μόνος του εναντίον τουλάχιστον 5 Τούρκων.
Ο δόκιμος Έλληνας Αξιωματικός, υπεύθυνος του κεντρικού φυλακίου, ακούει τους πυροβολισμούς και αμέσως συντάσσει τμήμα 20 στρατιωτών, οι οποίοι σπεύδουν στην περιοχή.
Στο σημείο αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει ο αγροφύλακας, ο οποίος βρισκόταν κοντά στην περιοχή όπου, αφού πρώτα ειδοποιεί τον δόκιμο για τα τεκταινόμενα, οδηγεί την ομάδα στο σημείο της μάχης.
Αιματηρό επεισόδιο: Νέα μάχη με μεγαλύτερες δυνάμεις
Ξεκινά νέα μάχη αυτή τη φορά με μεγαλύτερες δυνάμεις, τόσο από πλευράς Ελλήνων, όσο και Τούρκων, οι οποίοι ενισχύουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, με τον αγροφύλακα να λαμβάνει μέρος και αυτός.
Σύντομα οι Τούρκοι μετρούν δύο νεκρούς από τα πυρά των Ελλήνων στρατιωτών (ένας υπολοχαγός και ένας στρατιώτης) – άλλες πηγές μιλούν για 8 νεκρούς Τούρκους- αλλά δεν κατορθώνουν να κλέψουν τη σορό του Καραγώγου, ώστε να τη σύρουν προς το μέρος τους για να επικαλεστούν αργότερα ότι αυτός ευθύνεται που μπήκε σε τουρκικό έδαφος.
Νέες ενισχύσεις από του Τούρκους με λόχο δύναμης 70 ανδρών και βαρέα όπλα και νέα προσπάθεια με δύναμη 30 ανδρών. Πρόκειται για κανονική μάχη. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η διοίκηση του 535 τάγματος ζητά ενισχύσεις και τις πρώτες απογευματινές ώρες ουλαμός πέντε αρμάτων μάχης M48A5 της 3ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως φορτώνεται με πυρομαχικά κατευθυνόμενος προς την περιοχή της συνεχών μαχών.
Δε χρειάζεται όμως αν επέμβει. Κάπου εκεί οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Κάρολος Παπούλιας τότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ) συμφωνούν για την κατάπαυση του πυρός.
Στη μνήμη του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου, το 1988 το φυλάκιο προκαλύψεως «Ε.Φ. ΦΕΡΩΝ», στο Δέλτα Έβρου, μετονομάστηκε σε «Ε.Φ. ΚΑΡΑΓΩΓΟΥ», ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 έγινε μετονομασία του παρατηρητηρίου «Τσιρώζη» σε «Καραγώγου»
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου