Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Οι ΗΠΑ απέσυραν τις κυρώσεις κατά του Nord Stream II & κατά των ρωσικών ομολόγων


 Οι ΗΠΑ αποκλιμακώνουν αλλά για πόσο;

Οι Αμερικανοί αποσύρουν τις κυρώσεις κατά του ρωσικού αγωγού Nord Stream II αλλά και κατά 35 Ρώσων αξιωματούχων κάτι που δείχνει πως μάλλον η δίωρη συζήτηση Μπάιντεν-Πούτιν,

είχε θετικό αντίκτυπο, τουλάχιστον για την ώρα.

Όπως έγινε γνωστό μετά την ανακοίνωση της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, «η διάταξη για την επιβολή κυρώσεων κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 αφαιρέθηκε από το συμφωνημένο σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας για το τρέχον δημοσιονομικό έτος.

Σημειώνεται ότι το συμφωνηθέν έγγραφο (σχέδιο προϋπολογισμού) δεν περιέχει αυτή τη διάταξη», αναφέρει το TASS .

Μαζί με τη ρήτρα για την επιβολή κυρώσεων, καταργήθηκε η απαίτηση για την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να παρέχει τακτικές εκθέσεις στο Κογκρέσο για τον ρωσικό αγωγό όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των ΗΠΑ του σχεδίου προϋπολογισμού ύψους περίπου 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το Nord Stream 2 είναι ένα αποκλειστικά εμπορικό έργο, το οποίο υλοποιείται με τη συμμετοχή Ευρωπαίων εταίρων, οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υπέρ της ακύρωσης της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου.

Πολλοί στις ΗΠΑ ήθελαν να έχουν ξοδευτεί χωρίς λόγο τα ρωσικά χρήματα για την κατασκευή του αγωγού, παρά το γεγονός ότι είχαν προειδοποιηθεί από τους Γερμανούς ότι θα υπάρξουν σοβαρά γερμανικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ καθώς ο αγωγός εξυπηρετεί βασικά γερμανικά εθνικά συμφέροντα.

Το προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος περιλάμβανε αρχικά αντιρωσικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το Nord Stream 2.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε έκκληση στους Δημοκρατικούς να μπλοκάρουν τους περιορισμούς.

Αφαιρέθηκαν επίσης οι διατάξεις σχετικές με την απαγόρευση συναλλαγών που σχετίζονται με το ρωσικό κρατικό χρέος.

Αυτή η διάταξη είχε ως στόχο να εμποδίζει την αποπληρωμή του έτσι κι αλλιώς μικρού ρωσικού χρέους.

«Το νομοσχέδιο στη Βουλή [των Αντιπροσώπων] περιείχε μια τροπολογία (άρθρο 6417) που θα απαγόρευε συναλλαγές σχετικά με το νέο ρωσικό κρατικό χρέος. Η τροποποίηση της Γερουσίας δεν περιέχει αυτή τη διάταξη. Το συμφωνημένο σχέδιο δεν περιέχει αυτή τη διάταξη » , - σημειώνεται στα σχόλια.

Για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ (χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο) στο πλαίσιο του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού, είχε προηγουμένως υιοθετηθεί μια πρωτοβουλία για την απαγόρευση της αγοράς ή πώλησης νεοεκδοθέντων ρωσικών κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

Αυτό συνεπαγόταν την απαγόρευση αγοράς οποιωνδήποτε ομολόγων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Ρωσικό Εθνικό Ταμείο Περιουσίας και το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών με διάρκεια άνω των 14 ημερών.

Νέες κυρώσεις σε βάρος 35 Ρώσων αξιωματούχων επίσης δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Από την τελική έκδοση του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού, αφαιρέθηκε και η διάταξη για την επιβολή κυρώσεων σε 35 Ρώσους πολίτες, μεταξύ των οποίων υπουργοί, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και δημοσιογράφοι (στις ΗΠΑ του Μπάιντεν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ακόμα και η ελευθερία του λόγου).

Η λίστα περιελάμβανε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον Πρωθυπουργό Mikhail Mishustin, τον Ρώσο υπουργό Υγείας Mikhail Murashko, τον δήμαρχο της Μόσχας Sergei Sobyanin, καθώς και τους επιχειρηματίες Roman Abramovich, Oleg Deripaska, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Alexei Miller, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, Igor Sechin, την αρχισυντάκτη. του καναλιού RT Margarita Simonyan, τον δημοσιογράφο Vladimir Soloviev, τον γενικό διευθυντή του Channel One Konstantin Ernst και άλλους.

Σημειώνεται ότι η διάταξη για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων παρέμεινε στο τελικό σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Είναι άγνωστο γιατί οι ΗΠΑ υποχώρησαν από την παράλογη στάση τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο για το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν οι δυο ηγέτες μίλησαν για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της ρωσοαμερικανικής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώθηκε η σημασία της συνεπούς εφαρμογής των συμφωνιών που επετεύχθησαν στο ανώτατο επίπεδο και η διατήρηση του «πνεύματος της Γενεύης» κατά την εξέταση θεμάτων διμερών σχέσεων και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόεδροι υπενθύμισαν τη συμμαχία του ρόλου των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόνισαν ακόμα πως οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και η ίδια η συμμαχία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση επαφών και τη συνεργασία στη σημερινή πραγματικότητα.

Την κυρίαρχη θέση στη συζήτηση κατέλαβαν προβλήματα που σχετίζονται με την εσωτερική ουκρανική κρίση και την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, απεικόνισε την καταστροφική γραμμή του Κιέβου, με στόχο την πλήρη κατάργηση των συμφωνιών του Μινσκ και συμφωνιών που επετεύχθησαν στο «μορφότυπο της Νορμανδίας», εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου κατά του Ντονμπάς.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, τόνισε τον υποτιθέμενο «απειλητικό» χαρακτήρα των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα και περιέγραψε μέτρα κυρώσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης.

Σε απάντηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η ευθύνη δεν πρέπει να μετατεθεί στους ώμους της Ρωσίας, καθώς το ΝΑΤΟ είναι που κάνει επικίνδυνες προσπάθειες να κατακτήσει το ουκρανικό έδαφος και ενισχύει το στρατιωτικό του δυναμικό στα σύνορά μας.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να αποκτήσει αξιόπιστες, νομικά καθορισμένες εγγυήσεις, εξαιρουμένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην ανατολική κατεύθυνση και της ανάπτυξης επιθετικών οπλικών συστημάτων κρούσης στα κράτη που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους εκπροσώπους τους να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις για αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων για την ασφάλεια των πληροφοριών, και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία ενός ενεργά συνεχιζόμενου διαλόγου για το θέμα αυτό. Εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν την πρακτική συνεργασία σε ποινικούς δικονομικούς και επιχειρησιακούς-τεχνικούς τομείς καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Εξετάστηκε ακόμα η κατάσταση γύρω από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής του του αρχικά συμφωνηθέντος πλαισίου.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, που επαναλήφθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου στη Βιέννη, θα διεξαχθούν σε εποικοδομητικό πνεύμα και θα επιτρέψουν τη λήψη αποφάσεων αποδεκτών από όλους τους συμμετέχοντες.

Πούτιν και Μπάιντεν, συζητήσαν και τα διμερή θέματα. Αναφέρθηκε ότι η συνεργασία εξακολουθεί να είναι σε μη ικανοποιητική κατάσταση.

Αυτό εκδηλώνεται, ιδίως, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι «περιορισμένες» διπλωματικές αποστολές και των δύο χωρών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι όλα αυτά είναι συνέπεια της γραμμής των αμερικανικών αρχών, οι οποίες πριν από πέντε χρόνια άρχισαν να εφαρμόζουν μεγάλης κλίμακας περιορισμούς, απαγορεύσεις και μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών, στις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε με τρόπο καθρέφτη.

Η ρωσική πλευρά πρότεινε να ακυρωθούν όλοι οι συσσωρευμένοι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για την εξομάλυνση άλλων πτυχών των διμερών σχέσεων.

Οι Πρόεδροι εξέφρασαν τη γνώμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη ευθύνη τους για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις απαραίτητες επαφές.

Εν ολίγοις αυτό που προκύπτει από την χθεσινή συνομιλία είναι ότι υπάρχει μία μικρή αποκλιμάκωση μέχρι... πότε;

Για την ώρα είναι προσωρινή, προφανώς και οι Αμερικανοί δεν νιώθουν σίγουροι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν Ρωσία και Κίνα μαζί στην δεδομένη συγκυρία.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις