Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ασπίδα στην Ευρώπη με υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιες χώρες έχουν εφαρμόσει την υποχρεωτικότητα


 Αλίκη Κοτζιά

Για άνοδο των κρουσμάτων με την παραλλαγή «Ομικρον» σε όλον τον κόσμο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αποφασίζουν να επιβάλουν την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Την αρχή είχαν κάνει η Γαλλία, που επέβαλε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους πολίτες άνω των 65 ετών, και η Ιταλία, σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες (υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, Σώματα Ασφαλείας), αλλά η Αυστρία ήταν εκείνη που αποφάσισε τον καθολικό εμβολιασμό των πολιτών. Επίσης, η Γερμανία πρόκειται να ακολουθήσει από τον Φεβρουάριο τον ίδιο δρόμο, για την ανάσχεση της πανδημίας που προκαλεί ασφυξία στο σύστημα Υγείας.

Εν αναμονή των πρώτων στοιχείων για την απόκριση των εμβολίων στην παραλλαγή «Ομικρον», ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «πιθανόν η νέα παραλλαγή να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τη “Δέλτα”» όπως είπε η δρ Σούμια Σουαμινάθαν, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού για τους εμβολιασμούς. Οι πρώτες κλινικές έρευνες που έγιναν πάντως στη Βρετανία, για το είδος των εμβολίων και την απόκρισή τους μετά την τρίτη δόση, έδειξαν πως οι ενισχυτικές δόσεις Pfizer και Moderna παρέχουν την καλύτερη προστασία.

 Δεκάδες είναι οι χώρες που καταγράφουν καθημερινά κρούσματα της νέας παραλλαγής ενώ στην Ευρώπη έχει επικρατήσει πανικός και οι περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τη διάδοση. Στη Γερμανία, τη χώρα με το προηγμένο σύστημα Υγείας, αναβάλλονται εγχειρήσεις καρκινοπαθών λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών στα νοσοκομεία, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε. Οι περιορισμοί και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που συμφώνησαν οι επικεφαλής των κρατιδίων στη χώρα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν. Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή είναι μολυσμένοι με Covid ξεπερνά το 1% του πληθυσμού και καθημερινά πεθαίνουν γύρω στα 400 άτομα. Ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», προειδοποίησε πως θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι περιορισμοί και να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας. Επίσης, η Πολωνία και η Ελβετία χαρακτηρίζονται από τις γερμανικές Αρχές ως «περιοχές υψηλού κινδύνου», που σημαίνει ότι ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η υποχρέωση της 10ήμερης καραντίνας για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα. Η Βαυαρία είναι το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από Covid να εισέρχονται σε καταστήματα λιανεμπορίου στη Βαυαρία από τις 8 Δεκεμβρίου (εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και οι φούρνοι).

Στη Βρετανία, οι υγειονομικές Αρχές εκτιμούν πως την προηγούμενη εβδομάδα ένας στους 60 Βρετανούς ήταν θετικός στον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει πως πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες βρέθηκαν θετικοί την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει τη διάδοση των μολύνσεων. Ωστόσο, παρά τα πολλά κρούσματα καθημερινά (το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 53.945 κρούσματα), οι θάνατοι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (143 θάνατοι σε μια χώρα 68,3 εκατομμυρίων κατοίκων) λόγω των εμβολιασμών.

Η παραλλαγή του κορονοϊού «Ομικρον», που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα στις αρχές Νοέμβρίου -και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική- πιθανότατα κυκλοφορούσε νωρίτερα σε άλλο σημείο της Αφρικής ή αλλού στον κόσμο, αν και αυτό ίσως να μη διευκρινιστεί ποτέ. Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, πάντως, εξανίσταται για τη «ρετσινιά» που κόλλησαν οι επιστήμονες στη χώρα του, αρνούμενος ότι αποτελεί το σημείο «εκκίνησης» της «Ομικρον». Ο πρόεδρος Μογκουέτσι Μασίσι δήλωσε ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος «Ομικρον» είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα (η «Ομικρον» εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου). Ο Μασίσι ζήτησε να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της Νότιας Αφρικής. Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη τιμωρία που επιβάλλουν πολλές χώρες της Δύσης σε βάρος της Πρετόρια, παρά το γεγονός ότι οι νοτιοαφρικανικές Αρχές προειδοποίησαν για την επικινδυνότητα του νέου στελέχους.

Την ίδια ώρα, στη Νότια Αφρική τα κρούσματα κορονοϊού πολλαπλασιάζονται με τη νέα παραλλαγή «Ομικρον» – και μάλιστα μεταξύ των παιδιών. Ακόμη, πάντως, δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά.

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αυξήθηκε μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10-14 ετών στη χώρα, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Νότια Αφρική είναι κάτω των 18 ετών. Στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, όπου βρίσκονται η πρωτεύουσα Πρετόρια και η οικονομική πρωτεύουσα Γιοχάνεσμπουργκ, ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας.

 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

 – Αυστρία: Η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που επιβάλλει καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

– Η Γαλλία επέβαλε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους υγειονομικούς και στη συνέχεια στους πολίτες άνω των 65 ετών.

– Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή αρνητικό τεστ για όλους τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 -ΗΠΑ: Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για κρατικούς υπαλλήλους και υγειονομικούς.

Υποχρεωτικά τα εμβόλια για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων

Κίνα, Ρωσία, Αυστραλία, Ν. ΖηλανδίαΑίγυπτος, Ουγγαρία, Τουρκία, Λετονία, Ουκρανία κ.ά.

 Υποχρεωτικά τα εμβόλια παντούΙνδονησία, Τουρκμενιστάν.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις