Την αντίθεση του με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων, και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης.
Ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ τόνισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα βοηθήσει σε τίποτα ειδικά σε ανθρώπους που έχουν καταστραφεί οικονομικά και πιεστεί ψυχολογικά. Επίσης ο καθηγητής Ιωαννίδης σημείωσε αναφορικά με τους εμβολιασμούς παιδιών μικρής ηλικίας πως πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι γονείς να αποφασίσουν τι θα κάνουν στα παιδιά τους.
Για την μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα ωστόσο όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, ωστόσο, οι θάνατοι και τα σοβαρά περιστατικά είναι λιγότερα.
Ο καθηγητής τόνισε μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να έχει περισσότερους θανάτους την άνοιξη, όχι όμως και η Κύπρος η οποία φαίνεται να έχει διαχειριστεί καλύτερα την πανδημία, κυρίως λόγω των πολλών τεστ που διενεργεί. Όπως πρόσθεσε μάλιστα, κάθε χώρα πρέπει να κάνει τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που νοσούν χωρίς να έχουν συμπτώματα. Μπορεί το εμβόλιο να προστατεύει όπως είπε από σοβαρή νόσηση ή θάνατο, ωστόσο έχει μέτρια αποτελεσματικότητα στο να μην μολυνθεί κάποιος.
Μιλώντας για την τρίτη δόση, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι θα ωφελήσει ανοσοκατεσταλμένους, καθώς πολλοί από αυτούς δεν απέκτησαν αρκετά αντισώματα με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Βέβαια, όπως τόνισε: «το όφελος σε απόλυτο μέγεθος μειώνεται όσο κατεβαίνουμε σε μικρότερες ηλικίες».
Για τους εμβολιασμούς παιδιών
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι είναι ελάχιστοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, ενώ ταυτόχρονα, οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει έως τώρα, απέδειξαν ότι οι πιθανότητες παρενεργειών είναι λίγες. Τόσο οι κίνδυνοι από τη νόσο, όσο και οι κίνδυνοι από τις παρενέργειες είναι ελάχιστοι, σημείωσε ο καθηγητής, και τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το εμβόλιο, να πούμε ότι σκοτώνει ανθρώπους αβέρτα» πρόσθεσε.
Ο καθηγητής απαντώντας στην ερώτηση για το πόσο προαστεύει η χρήση μάσκας τα παιδιά, διευκρίνισε ότι υπάρχει περίπου 10% μείωση της πιθανότητας να κολλήσει κάποιος τον ιό όταν φοράει μάσκα: «Μιλάμε για ένα μικρό όφελος που θα πρέπει να ζυγιστεί απέναντι στην συνολική ψυχολογία και λειτουργικότητα μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν μπορώ να δώσω απόλυτη θέση», τόνισε και πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές, απ΄ την άλλη πλευρά θα πρέπει να αποφύγουμε επίσης τις συγκρουσιακές καταστάσεις και να έχουμε ανθρώπους να τσακώνονται».
Καταστρεπτική συνταγή η υποχρεωτικότητα
Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς αντί να λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί μεγαλύτερο. Η υποχρεωτικότητα, όπως τόνισε «σε ανθρώπους που έχουν καταστραφεί κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά και πάνω σε αυτό έρχεται ”κερασάκι” να τους ρίχνουμε πρόστιμα, να χάνουν τις δουλειές τους, να πρέπει να γίνουν ακόμη πιο περιθωριοποιημένοι», είναι λάθος και καταστρεπτική συνταγή.
Τέλος ο καθηγητής επεσήμανε πως οι πολίτες πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό καθώς αυτός θα εξελιχθεί ενδημικός.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου