Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

«Βόμβα» για την «Όμικρον»: «Ίσως χρειαστούν καινούργια εμβόλια» - Γι' αυτό «κόπτεται» να «ξεστοκάρει» η κυβέρνηση;


 Μια «βόμβα» έριξε ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps Έρικ Τόπολ, καθώς υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στη Νότια Αφρική πιθανότητα σημαίνουν ότι πιθανώς οι κατασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να αναπτύξουν μια νέα σειρά εμβολίων ειδικά κατά της Όμικρον.

Οι εκτιμήσεις του επιστήμονα έρχονται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση -αλλά και οι υπόλοιπες- πιέζουν για άμεσο εμβολιασμό με τρίτη δόση, ενώ την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η ΕΕ έχει ήδη αγοράσει 1,8 δισ. επιπλέον δόσεις εμβολίου. Να σημειώσουμε ότι αυτές οι παραγγελίες αφορούν εμβόλια που είναι σχεδιασμένα για το αρχικό στέλεχος και άρα εάν τελικά χρειαστούν νέα εμβόλια, τότε αυτά τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Παρόμοιες εκτιμήσεις έκανε και ο ανοσολόγος Τζέικομπ Γκλάνβιλ της αμερικανικής εταιρείας Centivax, σύμφωνα με τον οποίον η νοτιοαφρικανική μελέτη δείχνει ότι οι περισσότεροι διπλά εμβολιασμένοι θα είναι λίγο-πολύ ευάλωτοι σε λοίμωξη Όμικρον, αν και η κυτταρική ανοσία θα επιτρέψει σε αυτούς «να διατηρήσουν την προστασία τους έναντι βαριάς νόσου Covid-19».

Η μελέτη

Σύμφωνα με μια νέα εργαστηριακή νοτιοαφρικανική επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε πως το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, παρόλα αυτά παρέχει ένα βαθμό προστασίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν «εκτεταμένη αλλά όχι πλήρη» μείωση των αντισωμάτων στην περίπτωση δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer, αλλά η προοπτική προστασίας φαίνεται καλύτερη μετά την τρίτη δόση. Επίσης, τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν όχι ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν είναι ικανό να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο, απλώς ότι οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον από ό,τι με τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα ευρήματα κάπως ανησυχητικά, αλλά όχι αιτία πανικού.

Οι επιστήμονες του Αφρικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας, σύμφωνα με τους Financial Times, τους New York Times και το πρακτορείο Reuters, πήραν δείγματα πλάσματος αίματος από 12 άτομα που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer και στη συνέχεια δοκίμασαν εργαστηριακά την ικανότητα του πλάσματος να εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον. Το εργαστηριακό πείραμα (που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό) βρήκε ότι η λοίμωξη με μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε μεγάλη μείωση κατά 41 φορές των αντισωμάτων που μπλοκάρουν τον ιό σε σχέση με το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος της Γουχάν.

Επίσης η μετάλλαξη Όμικρον βρέθηκε να διαφεύγει των αντισωμάτων «πολύ περισσότερο» από ό,τι η μετάλλαξη Βήτα που προηγουμένως ήταν κυρίαρχη στη Νότια Αφρική. Πάντως ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής ιολογίας Άλεξ Σίγκαλ ανέφερε ότι, παρά την «πολύ σημαντική μείωση» των αντισωμάτων, η μετάλλαξη Όμικρον δεν διαφεύγει τελείως από το εμβόλιο.

«Μολονότι νομίζω πως θα υπάρξουν πολλές λοιμώξεις, δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό πρόκειται να μεταφραστεί σε κατάρρευση του συστήματος υγείας. Εκτιμώ ότι η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο», όπως είπε.

Πιο θετική ήταν η διαπίστωση ότι όσοι άνθρωποι είχαν προηγουμένως μολυνθεί από Covid-19, πέραν του να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, διατηρούσαν «σχετικά υψηλά επίπεδα» προστατευτικών αντισωμάτων. Αυτό, κατά τους ερευνητές «πιθανώς παρέχει προστασία από σοβαρή νόσηση μετά από λοίμωξη με μετάλαξη Όμικρον».

Όπως είπε ο Σίγκαλ, «τα ευρήματα αυτά είναι καλύτερα του αναμενομένου. Όσα περισσότερα αντισώματα έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι προστατεύεσαι από τη μετάλλαξη Όμικρον». Διευκρίνισε ότι το εργαστήριο του δεν έκανε το ίδιο πείραμα με πλάσμα αίματος από ανθρώπους τριπλά εμβολιασμένους, επειδή στη νότια Αφρική οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Ο επικεφαλής της γερμανικής BioNΤech Ουγκούρ Σαχίν, σχολιάζοντας τη νοτιοαφρικανική μελέτη, δήλωσε «θα ήμουν πιο αισιόδοξος» και πρόσθεσε ότι η εταιρεία πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα δικά της ευρήματα μέσα στην εβδομάδα.

Μια ξεχωριστή μελέτη του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκόλχμης δείχνει μεγάλες αποκλίσεις στην απώλεια ανοσιακής προστασίας έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, με μερικά δείγματα ορισμένων εμβολιασμένων ανθρώπων να μην εμφανίζουν σχεδόν καμία απώλεια έναντι της νέας παραλλαγής και άλλα να δείχνουν πολύ μεγαλύτερη απώλεια.

Πάντως η μέση απώλεια όσον αφορά την ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού κρίθηκε «χαμηλότερη από αυτή που φοβόμασταν», πράγμα που φαίνεται να καθιστά τη μετάλλαξη Όμικρον χειρότερη από τη μετάλλαξη Δέλτα, «αλλά όχι τόσο ακραία όσο αναμενόταν», σύμφωνα με τον ερευνητή Μπεν Μάρελ.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις