«Αρνητές», εμβόλια γρίπης, επιχείρηση ελευθερία που συνετρίβη υπό το βάρος των μεταλλάξεων και άλλα περιγελάμε η «ανασκόπηση» της χρονιάς από την Μαρία Θεοδωρίδου, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίζεται από επιτυχίες στον εμβολιασμό και την πρόληψη, σχολίασε η Μαρία Θεοδωρίδου κάνοντας μια ανασκόπηση του 2021 αναφορικά με την πανδημία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα εμβόλια του κορωνοϊού θα χορηγούνται όπως εκείνα της γρίπης, σχολιάζοντας ότι αυτό έχει ειπωθεί πολλές φορές.
Οι μέρες των γιορτών φέρνουν ανάκληση γεγονότων και σκέψεων για τον χρόνο που πέρασε, σχολίασε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία η Μαρία Θεοδωρίδου,
. «Το 2021» πρόσθεσε, «ήταν έτος εξέλιξης για τον τομέα των εμβολίων».
Σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση και άλλα 200 υπό ανάπτυξη, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως πέραν των εμβολίων έχουν αναπτυχθεί και νέες θεραπείες για τη νόσο.
Παράλληλα, έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, σε μεγάλο μέρος του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Η εκστρατεία «Ελευθερία», τόνισε ξεκίνησε με ένα δύσκολα διαχειρίσιμο εμβόλιο, εκείνο της Pfizer, θυμίζοντας την περιορισμένη διαθεσιμότητα στην αρχή του προγράμματος εμβολιασμού και άρα την προτεραιοποίηση των ατόμων κυρίως βάσει ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων.
Σταδιακά μπήκαν και άλλα εμβόλια, ανέφερε.
Συνεχίζοντας την ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, η κα Θεοδωρίδου σχολίασε ότι ο αρχικός ενθουσιασμός που περιέβαλε τον εμβολιασμό στη συνέχεια παρουσίασε μικρή χαλάρωση και κάμψη.
Η ίδια έδωσε ως αιτίες την εμφάνιση αναποφάσιστων και «αρνητών,» καθώς και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων λόγω των μεταλλάξεων.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη βρετανική μετάλλαξη και έπειτα στη μετάλλαξη Δέλτα «που έκανε την ανατροπή».
Η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την ανοσία, "η προοπτική της επίτευξης μιας κατάστασης ελευθερίας από τον COVID-19 ακυρώθηκε», εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού."
Ωστόσο, τόνισε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίστηκε, ενώ προστέθηκε και ο εμβολιασμός αρχικά των εφήβων και έπειτα των παιδιών από πέντε ετών.
Παράλληλα, προστέθηκε και η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα στοιχεία για την παραλλαγή αυτή δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα, επανέλαβε η κα Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι πιο περιορισμένος, καθώς και η διάρκεια της νόσησης είναι κατά 40% μικρότερη.
Ο κίνδυνος λοίμωξης, όμως, περιλαμβανομένης και της επαναλοίμωξης είναι τριπλάσιος. Καθώς λοιπόν η μεταδοτικότητα είναι τόσο αυξημένη, είναι πιθανό να επιβαρυνθούν τα συστήματα υγείας.
Μεγάλη ανησυχία επιφέρει ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, επισήμανε ακόμα. Ωστόσο επέμεινε λέγοντας πως οι πρόσφατες μελέτες εξακολουθούν να δείχνουν ότι τα εμβόλια –αν και παρουσιάζουν μειωμένη εξουδετερότητα– κρίνεται απαραίτητο να χορηγούνται.
«Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν προτείνεται μετατροπή των εμβολίων σε σχέση με την Όμικρον».
Τα εμβόλια του κορωνοϊού προβλέπεται να χορηγούνται όπως εκείνα της γρίπης, υπογράμμισε επίσης και σχολίασε πως αυτό είναι κάτι που λέγεται εδώ και καιρό.
Τέλος, στο πλαίσιο της ανασκόπησης που έκανε η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι μισό εκατομμύριο ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια.
Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται από επιτυχίες στα εμβόλια και στην πρόληψη, ανέφερε κλείνοντας.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.