Η Τουρκία και η Ουκρανία ξεκινούν από κοινού την κατασκευή και παραγωγή drones επόμενης γενιάς έως το τέλος του 2022 όπως αναφέρει το ιταλικό site Agenzia Nova επικαλούμενo τουρκικές πηγές της «Daily Sabah».
Η παραγωγή θα επικεντρωθεί στο Anka και στα drones που αναπτύχθηκαν από την τουρκική εταιρεία Bayraktar ικανά να προσφέρουν επιδόσεις σε μεσαίο υψόμετρο με αύξηση του χρόνου παραμονής και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κατασκευαστής TAI, η αυτονομία του Anka θα είναι περίπου 24 ώρες.
Τα UAV Anka, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από εταιρείες σε διάφορες χώρες, είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να εμπλέκονται και με εναέριους στόχους, εκτός από αυτούς στο έδαφος.
Oι τουρκοουκρανικές σχέσεις ενισχύονται και στις 29 Σεπτεμβρίου, η ουκρανική κυβέρνηση και η τουρκική εταιρεία Bayraktar συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα κέντρο για την παραγωγή τουρκικών drones στο ουκρανικό έδαφος, το οποίο ξεκίνησε να κατασεκευάζεται στις 9 Δεκεμβρίου.
Στις 12 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ ανακοίνωσε την αγορά από το Κίεβο μιας μεγάλης παρτίδας τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar Tb2.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη για την ελληνική πλευρά. Λόγω ΝΑΤΟ και βασικά λόγω των Αμερικανών, η Ελλάδα έχει επιλέξει την ουκρανική πλευρά στην διένεξη του Κιέβου έναντι της Μόσχας, αλλά τώρα η Ουκρανία θα προσφέρει σημαντική βοήθεια (ήδη το κάνει με την προσφορά κινητήρων) στην Τουρκία για να αποκτήσει ακόμα πιο επικίνδυνα για την ελληνική εθνική ασφάλεια, UAV.
Εν ολίγοις πάλι προκύπτει το απλό ερώτημα: Επιλέγουμε όπως επιλέγουμε γεωπολιτικές «πλευρές» κερδίζουμε κάτι; Αν δεν κερδίζουμε μήπως χάνουμε κιόλας;
Σημειώνεται ότι στην Ουκρανία διαβιεί ανθούσα ελληνική κοινότητα, ειδικά στην πόλη της Μαριούπολης.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου