Στο «μικροσκόπιο μας» τα θετικά και τα αρνητικά σημεία στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από τη γείτονα. «Έχει ισχυρό σύστημα υγείας, εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους και μέτρα. Δεν στήριξε την εστίαση. Έκρυβε κρούσματα και θανάτους» μας είπαν μεταξύ άλλων.
Δύο όψεις φαίνεται ότι έχει το νόμισμα της διαχείρισης της πανδημίας από τη γειτονική Τουρκία.
Από τη μία πλευρά εμφανίζεται να διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα υγείας και ελέγχων, με αυστηρά πρωτόκολλα ενώ από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται για απόκρυψη κρουσμάτων και νεκρών.
«Η σύγχρονη Τουρκία απέχει πολύ από το κράτος των αρνητών του ελληνικού αίματος όταν είχαν γίνει οι σεισμοί το 1999» εξηγεί στο Sputnik η Βάνα Στέλλου ανταποκρίτρια ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ, με μια σημαντική πορεία στο ελληνικό ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης «Ηχώ της Πόλης».
«Τα ημερήσια κρούσματα είναι λίγα αναλογικά με τον πληθυσμό καθώς κυμαίνονται από 20-30 χιλιάδες καθημερινά τις τελευταίες μέρες σε μια χώρα περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων» αναφέρει.
«Δεν υπάρχουν αρνητές της πανδημίας, των μέτρων και των εμβολίων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο Τούρκος έχει στον πολιτισμό του το να ελέγχεται διαρκώς ακόμη και για το παραμικρό. Έστω και για υψηλή πίεση ή ζαλάδα» υπογραμμίζει η κα Στέλλου.
Και προσθέτει: «Το σύστημα υγείας της Τουρκίας είναι υψηλής ποιότητας και το διαχειρίζεται ένας σοβαρός Υπουργός Υγείας ο Φαχρετίν Κοτζά. Χιλιάδες είναι τα νοσοκομεία μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπάρχουν εξαιρετικά νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια».
«Τα περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα» μας εξηγεί.
«Υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο δρόμο και δεν άφηναν περιθώρια για παραβάσεις την περίοδο της καραντίνας. Τα πρόστιμα ήταν πολύ υψηλά, παραπάνω από ένα βασικό μισθό» υπογραμμίζει.
Η τουρκική καινοτομία αφορά ένα ειδικό σύστημα εισόδου με κάρτα στα λεωφορεία.
«Η κάρτα ήταν συνδεδεμένη με τα συστήματα του τουρκικού Υπουργείου Υγείας. Συνεπώς, αν νοσούσε κάποιος και προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τα μέσα μεταφοράς, φαινόταν αμέσως στο σύστημα και του απαγορευόταν η είσοδος στο λεωφορείο και στα υπόλοιπα ΜΜΜ» εξηγεί η ανταποκρίτρια.
Μάλιστα, όπως λέει στην Τουρκία δεν στήνεσαι σε ουρά για rapid test.
«Καλείς το νοσοκομείο και έρχονται να σου το κάνουν στο σπίτι, με κάποια μικρή χρέωση. Το ίδιο βράδυ λαμβάνεις τα αποτελέσματα» τονίζει.
Όταν τελείωσε η καραντίνα στην Τουρκία οι άνθρωποι ξεχύθηκαν όπως στην Ελλάδα. «Είμαστε και οι δύο μεσογειακοί λαοί, οπαδοί της διασκέδασης και της παρέας. Δεν εντασσόμαστε στην κλασική ευρωπαϊκή τακτική της απόστασης».
Παρόλα αυτά οι Τούρκοι φαίνεται ότι μερίμνησαν για τις αποστάσεις με κενές θέσεις σε σινεμά, θέατρο, όπερα και άλλους κλειστούς χώρους.
«Σε αυτούς μπαίνεις μόνο με πιστοποιητικό διπλού εμβολιασμού και όχι με μοριακό ή rapid test. Τα εστιατόρια δεν ανήκουν προς το παρόν σε αυτήν την κατηγορία και μπορούν να μπαίνουν όλοι, όμως καθόμαστε ακόμα σε εξωτερικό χώρο» υπογραμμίζει η Βάνα Στέλλου.
«Δεν στήριξε την εστίαση - Έκρυβε κρούσματα και θανάτους»
Στην άλλη πλευρά της θετικής εικόνας που παρουσίασε η Βάνα Στέλλου, το τουρκικό κράτος δεν στήριξε την εστίαση, ενώ δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας σε πολιτικές - κομματικές συγκεντρώσεις, μας αναφέρει η ίδια.
«Η εστίαση παρέμεινε κλειστή για ένα χρόνο περίπου, δεν υποστηρίχθηκε σχεδόν καθόλου. Πολλές μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν» τονίζει μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στο Sputnik, εξηγεί ότι είναι πολύ σοβαρές οι κατηγορίες της τουρκικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν αναφορικά με τη διαχείριση της COVID-19.
Ειδικότερα «η αντιπολίτευση και ο τουρκικός ιατρικός σύλλογος κατηγόρησαν την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας ότι αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων» τονίζει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι είναι και ένας από τους λόγους που «έχει πληγεί η δημοτικότητα του Ερντογάν».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ινστιτούτου Johns Hopkins στις 18 Νοεμβρίου 2021 η Τουρκία μετρούσε 8.459.089 κρούσματα και 73.973 θανάτους.
Την ίδια ώρα όμως ο βρετανικός Guardian επικαλείται ανάλυση των στατιστικών των θανάτων με πηγή έναν επιστήμονα που συνδέεται με την ομάδα εργασίας για την πανδημία του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα στοιχεία δείχνουν περισσότερους από 142.000 θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών ετών.
Κατηγορίες έχουν εκτοξευτεί και από το κεμαλικό CHP το καλοκαίρι για απόκρυψη θανάτων ενόψει της τουριστικής περιόδου, ωστόσο, σε όλους τους τόνους η τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι έχει αποκρύψει θανάτους.
Όμως αναφορικά με τα κρούσματα, η συγκλονιστική παραδοχή ήρθε από τον Τούρκο Υπουργό Υγείας που παραδέχθηκε ότι καταμετρώνται μόνο οι σοβαρά ασθενείς και όχι τα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Η παραδοχή του υπουργού έγινε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Μουράτ Εμίρ, ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων στην Τουρκία ήταν 19 φορές υψηλότερος από τα ημερήσια στοιχεία που ανέφερε η κυβέρνηση Ερντογάν.
Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς στην Τουρκία
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Υγείας στις 17 Νοεμβρίου 2021 περισσότεροι από 55,94 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και πάνω από 49,84 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο μισό πληθυσμό της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι τουρκικές αρχές έχουν χορηγήσει την τρίτη δόση σε πάνω από 11,77 εκατομμύρια ανθρώπους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε το τουρκοκυπριακό παιχνίδι των προηγούμενων μηνών με τα εμβόλια της COVID-19 όταν η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορήθηκε από το ψευδοκράτος ότι θέτει γραφειοκρατικά εμπόδια στην προμήθεια των εμβολίων τα οποία επρόκειτο να αποσταλούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους Τουρκοκύπριους.
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Τουρκία προχωρά στην ανάπτυξη του Turcovac, του πρώτου εμβολίου που δημιουργήθηκε εντός της τουρκικής επικράτειας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές φάσης τρία.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου