Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα τώρα περισσότερο ακόμη και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι οι «παραδοσιακοί διπλωματικοί μηχανισμοί» δεν υπάρχουν πλέον.
RT –Μετάφραση: Μ.Στυλιανού
Η εμφάνιση ενός «πολυπολικού κόσμου» από τις στάχτες του διπολικού διεθνούς συστήματος του Ψυχρού Πολέμου έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των εθνών, ο οποίος μπορεί εύκολα να δει το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και άλλα δυτικά κράτη και τη Ρωσία να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, δήλωσε το Σάββατο ο Στρατηγός Σερ Νικ Κάρτερ στον ραδιοφωνικό σταθμό The Times Radio.
«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ πιο ανταγωνιστικό κόσμο από ό,τι ήμασταν πριν από δέκα ή 15 χρόνια», ανέφερε ο στρατηγός τεσσάρων αστέρων, προσθέτοντας ότι «η φύση του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και μεγάλων δυνάμεων οδηγεί σε μεγαλύτερες εντάσεις».
Στη συνέχεια, ο στρατηγός προειδοποίησε τους πολιτικούς ότι η εμπόλεμη «φύση» ορισμένων από τις πολιτικές τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία «η κλιμάκωση οδηγεί σε εσφαλμένο υπολογισμό». Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα για να υπονομεύσει δήθεν τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη και τις ΗΠΑ.
Ο Κάρτερ, 62 ετών, ακουγόταν κάπως νοσταλγικός για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς είπε ότι «πολλά από τα παραδοσιακά διπλωματικά εργαλεία και τους μηχανισμούς με τους οποίους μεγαλώσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο» «δεν υπάρχουν πλέον». Χαρακτήρισε επίσης τη σημερινή κατάσταση «πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε», προσθέτοντας ότι, χωρίς αυτούς τους μηχανισμούς ψυχρού πολέμου, υπάρχει «μεγαλύτερος κίνδυνος».
Ο στρατηγός δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία είναι μεγαλύτερος τώρα από οποιαδήποτε στιγμή της 44χρονης καριέρας του και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι «προσεκτικό». Τα λόγια του ακούστηκαν καθώς το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών στάλθηκε στην Πολωνία για να διερευνήσει πώς θα μπορούσαν να παράσχουν «μηχανική υποστήριξη» στη Βαρσοβία εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία.
Νωρίτερα, ο πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak επιβεβαίωσε ότι τα έθνη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, θα βοηθήσουν τη χώρα του να αποτρέψει τους μετανάστες από το να περάσουν στο πολωνικό έδαφος. Τα βρετανικά στρατεύματα ειδικότερα αναμένονταν να κατασκευάσουν ένα οχυρωμένο συνοριακό τείχος εκεί.
Η ΕΕ έσπευσε να καταγγείλει το Μινσκ για την κρίση γ ως «υβριδικό πόλεμο», καθώς κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να επιχειρήσουν μια νέα διαδρομή προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω του εδάφους της. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι πλέον έτοιμη να βοηθήσει την ΕΕ να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών στην Πολωνία.
Κάποιοι δυτικοί αξιωματούχοι έσπευσαν επίσης να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την κατάσταση. Η Μόσχα απάντησε λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την κρίση.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου