Πέθανε στο Βερολίνο ο σπουδαίος ηθοποιός και μουσικός Κώστας Παπαναστασίου σε ηλικία 84 ετών, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Ο Κώστας Παπαναστασίου τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια.
Ο Κώστας Παπαναστασίου γεννήθηκε το 1937 στην Καρδίτσα.
Στη Γερμανία ενσάρκωσε τον ρόλο του Παναγιώτη Σαρικάκη στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του δικτύου «Lindenstrasse», που προβαλλόταν περισσότερα από 25 χρόνια κάθε Κυριακή. Η «οικογένεια Σαρικάκη» είχε το ελληνικό εστιατόριο «Ακρόπολις». Όταν δεν σέρβιρε ούζο, ο πρωταγωνιστής της σειράς, Κώστας Παπαναστασίου, έπαιρνε την κιθάρα του κι άρχιζε να τραγουδάει. Όπως και στην αληθινή ζωή.
Ήταν ιδιοκτήτης της ελληνικής παμπ «Terzo Mondo» στην Grolmannstrasse του Βερολίνου.
Διηύθυνε την παμπ επί 45 χρόνια και το 2018 ανέλαβε ο γιος του. Το 2011, έδωσε μία μεγάλη συναυλία στην αίθουσα μουσικής δωματίου της Φιλαρμονικής στο Βερολίνο, με αφορμή την 55χρονη παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Κώστας Παπαναστασίου ήταν μία χαρακτηριστική ελληνική φιγούρα στη Γερμανία.
Ποιος ήταν ο Κώστας Παπαναστασίου
Πέθανε στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή 21 Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Δραστήριο μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, εστιάτορας και πασίγνωστος ηθοποιός της τηλεόρασης. Γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου 1937 σε χωριό της Καρδίτσας. Έφυγε το 1954 για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στη Βιέννη. Δύο χρόνια αργότερα, το 1956, πήγε στο Δυτικό Βερολίνο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε για ένα διάστημα ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πολυτεχνείο, ενώ πήρε και μαθήματα ηθοποιίας.
Στα μέσα της δεκαετίας του 60, όταν φούντωσε το φοιτητικό κίνημα στη Γερμανία και προπαντός στο Δυτικό Βερολίνο, ο Κώστας Παπαναστασίου συμμετείχε ενεργά, παράλληλα ήταν μέλος και στέλεχος της ΕΔΑ. Η Αριστερά παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του ο πολιτικός του χώρος – είτε ως μέλος του ΚΚΕεσ, είτε ως ανένταχτος, είτε ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο διάστημα της χούντας των συνταγματαρχών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού αγώνα – σε εκδηλώσεις, σε διαδηλώσεις, σε συναυλίες που δίνει με την κιθάρα του τραγουδώντας Θεοδωράκη. Το 1972 άνοιξε το ρεστοράν Terzo Mondo (Τρίτος Κόσμος) στο κέντρο του Δυτικού Βερολίνου. Το Terzo έγινε θεσμός στη δεκαετία του ’70, του ’80 και του ‘90. Θαμώνες του είναι φοιτητές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, γνωστοί πολιτικοί, που έρχονται περισσότερο για τις ατέρμονες συζητήσεις που διαρκούν ως τα χαράματα παρά για το φαγητό, σύμφωνα με την DW.
Ο Κώστας Παπαναστασίου έγινε σε ολόκληρη τη Γερμανία γνωστός ως ο Έλληνας εστιάτορας της ταβέρνας «Ακρόπολη» στο πιο δημοφιλές γερμανικό σίριαλ Lindenstrasse. Από το 1985 ως το 1996 ως «Παναγιώτης Σαρικάκης» εμφανίστηκε σχεδόν όλα τα επεισόδια που παίζονταν εβδομαδιαίως. Η φήμη που απέκτησε τότε ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμη και σήμερα τα λεωφορεία ξεναγήσεων τουριστών κάνουν στοπ στο Terzo Mondo.
Έπασχε από άνοια
Πολλά χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου οργάνωνε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γεωργία. Στο διάστημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση και ασκούσε κριτική στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εκφράζονταν σε γερμανικά ΜΜΕ ενάντια στους Έλληνες.
Για την κοινωνική του προσφορά ο Κώστας Παπαναστασίου τιμήθηκε το 2012 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2011, έδωσε συναυλία στο μουσικό θέατρο της Φιλαρμονικής με αφορμή τα 55 χρόνια διαβίωσης στο Βερολίνο. Αργότερα παραπονέθηκε ότι η στάση του ήταν αφορμή για να μην έρχονται πλέον τόσοι πολλοί πελάτες στο Terzo. Τα δύο τελευταία χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου έπασχε από άνοια και ζούσε σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Πηγή/φωτό: Deutsche Welle, tagesspiegel.de
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου