Για το ενισχυμένο φαρμακευτικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της η ιατρική κοινότητα η οποία συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση κατά του κορωνοϊού μίλησε ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής.
Όπως υποστήριξε, «τα φάρμακα και οι θεραπείες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή αναμένεται να βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Μάλιστα όπως τόνισε μιλώντας στη «Ζούγκλα», «εάν υπάρξει επαρκής παραγωγή σκευασμάτων, σωστή χορήγηση, συνεργασία των εταιρειών με τις χώρες αλλά και ενίσχυση των συστημάτων υγείας τότε είναι πολύ πιθανό το καλοκαίρι του 2022 να μην μιλάμε πια για επιδημία του Covid-19».
O γνωστός καθηγητής φαρμακολογίας αναφέρεται αναλυτικά σε τρεις κατηγορίες θεραπειών. Τα αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα, τα αντιιικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και τους ανοσορρυθμιστές, διευκρινίζοντας την αποτελεσματικότητα αλλά και ποιοι μπορούν να τα προμηθευτούν και ποιοι όχι.
«Με τα σκευάσματα θα μειωθούν οι θάνατοι και οι νοσηλείες και θα βοηθηθούν πάρα πολύ τα νοσοκομεία. Πρέπει να δώσουμε περιθώριο στα νοσοκομεία να δουλέψουν καλύτερα, όπως για παράδειγμα να επανέλθει το προσωπικό. Εάν τώρα αντιμετωπίσουμε τον Covid σωστά με τα φάρμακα και τις θεραπείες που έρχονται αλλά και με τον εμβολιασμό ο οποίος έχει φτάσει ταβάνι, θα σταματήσει η υπερνόσηση και η υπερμετάδοση και ο κορωνοϊός θα γίνει σύντομα μια ενδημική νόσος σαν την εποχική γρίπη», λέει ο Δημήτρης Κούβελας.
Ακόμα εκφράζει την αντίθεσή του για ένα ενδεχόμενο lockdown στη χώρα υποστηρίζοντας πως «είμαστε από τις πιο θανατηφόρες χώρες. Έχουμε ξεφύγει με τους υπολογισμούς και πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει επειδή δεν είχαμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και φυσικά κάναμε και λάθη στη διαχείριση. Θα πρέπει να παρθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα όπως το κλείσιμο του μετρό, η μείωση των θέσεων σε αεροπλάνα και η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων».
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου