F-35A και βόμβες B61-12A: Γιατί η αμερικανική Αεροπορία δίνει πυρηνικά όπλα στα μαχητικά stealth;
Η αμερικανική Αεροπορία ολοκλήρωσε τις δοκιμές πιστοποίησης της θερμοπυρηνικής βόμβας B61-12 από τα μαχητικά stealth F-35A, αλλά τα αμερικανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται για ποιο λόγο θέλησε να προσχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Όπως αναφέρουν τα πυρηνικά όπλα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα στρατηγικά και τα τακτικά. Οι δύο κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε αυτά είναι η ισχύς της έκρηξης και η εμβέλεια που επιτυγχάνουν. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν ισχύ που κυμαίνεται από 3 κιλοτόνους (ισοδυναμεί με 300 τόνους ΤΝΤ) έως περίπου 50 κιλοτόνους (50.000 τόνους ΤΝΤ).
Τα στρατηγικά όμως πυρηνικά όπλα είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία. Έτσι η ισχύς τους κυμαίνεται από 100 κιλοτόνους και έως και ένα μεγατόνο συν με το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ να έχει ισχύ 1,3 μεγατόνων ή ισοδύναμο με 1.200.000 ΤΝΤ.
Σε ότι αφορά τις εμβέλειες τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν ξεπερνούν τα 600 χλμ. την ώρα που τα στρατηγικά ουσιαστικά καλύπτουν όλη την υδρόγειο μπορώντας να καταστρέψουν στόχους στην άλλη άκρη του πλανήτη.
Σήμερα τα τακτικά πυρηνικά όπλα μεταφέρονται κατά κύριο λόγο από μαχητικά αεροσκάφη και κάποια από υποβρύχια.
Το πιο πολυάριθμο τακτικό πυρηνικό όπλο στο αμερικανικό οπλοστάσιο είναι βέβαια η σειρά των βομβών Β61 οι οποίες έχουν συνεχή παρουσία από τη δεκαετία του 1960.
Λίγο μετά το 2010 η αμερικανική Αεροπορία ανέπτυξε μια νέα έκδοση της βόμβας την B61-12 η οποία έχει υψηλότερη ακρίβεια από τις προηγούμενες αλλά και είναι ικανή να πραγματοποιεί διάτρηση του εδάφους και να πλήττει υπόγειες εγκαταστάσεις με την καταστρεπτική της ισχύ.
Η B61-12, η οποία προέρχεται από την μετατροπή παλαιότερων Β61 ενώ επιπρόσθετα διαθέτει και ένα μηχανισμό ο οποίος επιτρέπει την κατηγοριοποίηση της ισχύος που μπορεί να απελευθερώσει στους 1,5, 3, 10 και 50 κιλοτόνους.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα κατοχής ενός πυρηνικού όπλου είναι ο έλεγχος. Ο συνεχής έλεγχός τους μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την πυροδότηση.
Αυτό όχι μόνο ως δικλείδα ασφαλείας αλλά βοηθά τους διοικητές να έχουν μια κάποια ευελιξία σε συνθήκες αυξημένης έντασης και ψυχολογικής πίεσης.
Ένα επανδρωμένο αεροσκάφος, είτε μαχητικό είναι αυτό, είτε βομβαρδιστικό (B-52, B-2 ή B-1B) παρέχει τη δυνατότητα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει διαταγή για την προσβολή ενός στόχου με πυρηνικά όπλα για παράδειγμα με F-35 και βόμβες B61-12 και να την ανακαλέσει λίγο πριν την εκδήλωσή της εάν οι συνθήκες αλλάξουν ραγδαία και ο αντίπαλος θελήσει να διαπραγματευθεί.
Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει με τους διηπειρωτικούς πυραύλους. Παράλληλα το F-35 με τα χαρακτηριστικά stealth που διαθέτει μπορεί να διατρήσει τον εχθρικό εναέριο χώρο χωρίς να γίνει αντιληπτό και να προσβάλλει το στόχο.
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα πιθανοί στόχοι του συνδυασμού F-35/ B61-12, είναι οι συστοιχίες των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander M ή τα κέντρα διοίκησης αυτών. Άλλοι στόχοι μπορεί να είναι το κέντρο διοίκησης στρατηγιών πυραύλων ή οι ίδιοι οι εκτοξευτές τους. Εάν οι πύραυλοι έχουν ήδη εκτοξευθεί τότε τα F-35 ρυθμίζοντας τις βόμβες B61-12 στην ισχύ του 1,5 κιλοτόνου θα μπορούσαν να κτυπήσουν πιο συμβατικούς στόχους όπως κέντρα διοίκησης, κέντρα ανεφοδιασμού ή και συγκεντρώσεις στρατευμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου