Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ο Ερντογάν γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος για την Ελλάδα! Τέσσερα πράγματα που δείχνουν αλλαγή τακτικής αλλά όχι και στόχων!

 


Παναγιώτης Νάστος

Η Τουρκία αλλάζει τακτική στους χειρισμούς της με την Ελλάδα, προσπαθώντας να συκοφαντήσει την Ελλάδα και να αυξήσει την επιθετικότητα της

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας σταδιακής πλήν όμως σαφής αλλαγής τακτικής του καθεστώτος Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα.

Η αλλαγή αυτή σηματοδοτείται από μία σειρά γεγονότων που έλαβαν αλλά και θα λάβουν χώρα, τα οποία αναλύουμε στη συνέχεια.

Η συμμετοχή τελικά της Τουρκίας στο Συνέδριο για τη Λιβύη στο Παρίσι

Μόλις χθές έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στην σχετική πρόσκληση και θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, στην οποία  θα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Onal.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκλήθηκε, κάτι που όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη χώρα μας οι σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι.
 
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τη Λιβύη για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων το συντομότερο δυνατόν.

Η Διάσκεψη του Παρισιού πραγματοποιείται σήμερα 12 Νοεμβρίου και σ’ αυτήν θα συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και τα ΗΕ. Η διάσκεψη πραγματοποιείται ενόψει των γενικών εκλογών (προεδρικές και βουλευτικές) που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει οι ίδιοι οι Λίβυοι. 

Οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βερολίνου, οι νότιοι γείτονες της Λιβύης (Τσαντ, Νίγηρας και Σουδάν), καθώς και η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Μάλτα, το Κατάρ και η Ισπανία. Θα προσκληθούν επίσης βασικοί παράγοντες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας.

Τέλος, η Διάσκεψη θα διασφαλίσει ότι θα δοθεί φωνή στους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τη Λιβύη και σε όλους τους φορείς του πολιτικού χώρου.
 
Σε ανακοινωθέν που ετοίμασε η Γαλλία αναφέρονται μεταξύ άλλων:
 
- Βασιζόμενη σε θετικές εξελίξεις, όπως η επαναλειτουργία του δρόμου Σύρτης-Μισράτα, η Διάσκεψη του Παρισιού θα έχει ως στόχο να προχωρήσει προς την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στρατιωτών. 

- Οι συμμετέχοντες θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους σε όλες τις προσπάθειες της Λιβύης με στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας και της ενοποίησης των στρατιωτικών. 

- Ο στενός συντονισμός μεταξύ των λιβυκών Αρχών, των γειτονικών χωρών της Λιβύης και της διεθνούς κοινότητας, θα είναι κρίσιμος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η Διάσκεψη του Παρισιού στοχεύει να δώσει στην περιφερειακή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη όλη την προσοχή που της αξίζει. 

- Η διασφάλιση μιας δίκαιης και διαφανούς διαχείρισης των πόρων σε ολόκληρη τη Λιβύη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των άλλων αιτιών της κρίσης στη χώρα. Η Διάσκεψη θα πιέσει προς ανανέωση των δεσμεύσεων για διαφανή, δίκαιη και ίση κατανομή των πόρων της Λιβύης, προς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για ενοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, και για βελτίωση της παροχής βασικών υπηρεσιών προς τους πληθυσμούς στον λιβυκό νότο.
 
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα ο Ερντογάν είχε αποκλείσει την τουρκική συμμετοχή στο Συνέδριο στο Παρίσι εφόσον σε αυτό μετέχουν Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ
Η τουρκική μεταστροφή και τελικά η συμμετοχή της στο Συνέδριο σηματοδοετεί αλλαγή στάσης του Ερντογάν αμαφορικά με την Ελλάδα, όχι όμως και των στόχων του.

Τι αναμένουμε από πλευράς Τουρκίας
Η Τουρκία αναμένουμε να εμείνει στις θέσεις της για νόμιμη παραμονή των δυνάμεων της στη Λιβύη, ως απότοκο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν, αλλά και να δυναμιτίσει σκοπίμως το κλίμα του Συνεδρίου κατηγορώντας την Ελλάδα για αυτό.

Δεν αποκλείουμε να δούμε μια σκόπιμη επανάληψη φραστικών αντεκλήσεων  "δοτών δημοσιογράφων" κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια στοχευμένης αποδόμησης του προφίλ του και των Ελληνικών επιχειρημάτων για τις ΑΟΖ.


 
Αυτό ενδέχεται να το δούμε και μέσα στο ίδιο το Συνέδριο  από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Onal που συμμετέχει για λογαριασμό της Τουρκίας.

 Η "έκκληση" του Τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ «να σταματήσουν οι ασκήσεις» από Ελλάδα και Τουρκία
Αφού η Τουρκία κατάφερε να αυτοαπομονωθεί και να ξεμείνει από Δυτικούς συμμάχους, έχοντας πάμπολλα προβλήματα τόσο σε πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, βάζει τον καθόλα λαλίστατο με πάμπολλες εκφάνσεις παραληρημάτων σε βάρος της χώρας μας  ΥΠΑΜ  Ακάρ μπροστά, να υποδηθεί το απολωλός πρόβατο, βγάζοντας από πάνω του τον "γκρίζο λύκο", να ζητάει  διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών.

Εμφανίζεται  ο Ακάρ ότι κόπτεται για τον ελληνικό λαό προσπαθώντας να  τον διαχωρίσει από το πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο τάχα λειτουργεί χωρίς να τον σκέπτεται και για τον λόγο αυτό δαπανά ποσά μειώνοντας το επίπεδο ευημερίας του.

Δεν αναφέρεται καθόλου φυσικά στην κατάντια των Τούρκων πολιτών που τους οδήγησε ο υπερφίαλος Ερντογάν, ο οποίος τρέχει σωρεία γηγενών εξοπλιστικών προγραμμάτων την ώρα που ο λαός του πεινάει στην κυριολεξία.

Η Τουρκία είναι εκείνη που υπερεξοπλίζεται και θέλει να καταλάβει τα νησιά μας στο Αιγαίο, το οποίο μάλιστα το αποκαλεί "η θάλασσα των νησιών", ενώ δίνει τουρκικά ονόματα στα νησιά μας , τα οποία έχει ήδη εντάξει σε τουρκικές επαρχίες ως εδάφη τους.
 
Αυτό το αποσιωπά ο Ακάρ ο οποίος με την υποτιθέμενη έκκλησή του προσπαθεί να δείξει ότι η Τουρκία επιζητά συναίνεση και μείωση των εντάσεων, ενώ η Ελλάδα όχι, συκοφαντώντας τη χώρα μας και προσπαθώντας να αποδομήσει τα δίκαια και νόμιμα επιχειρήματά της.

Αλλάζει λοιπόν στάση φαινομενικά ο Τούρκος ΥΠΑΜ όχι όμως και στόχους έναντι της Ελλάδας.

Οι δύο πρόσφατες τουρκικές NAVTEX στο Κεντρικό Αιγαίο και η σημασία τους
Με την  παράνομη ΝΟΤΑΜ Α 6395/21 επανέρχεται στην καρδιά του Αιγαίου δεσμεύοντας δύο μεγάλες περιοχές από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου, για ασκήσεις υποστήριξης Έρευνας και Διάσωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζουμε ότι  παρόμοια παράνομη ΝΟΤΑΜ διάρκειας ενός μήνα και με την εισαγωγή του όρου «επιχειρήσεις προστασίας του περιβάλλοντος» είχε εκδώσει  η Τουρκία και πριν από ένα μήνα περίπου.


 
Η Τουρκία μέσω των NAVTEX  της  για "επιχειρήσεις προστασίας του περιβάλλοντος"  επιχειρεί να οριοθετήσει εμμέσως πλήν σαφώς τις διεκδικήσεις της για ΑΟΖ στην καρδιά του Αιγαίου, αφού μέσα στην ΑΟΖ το παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά δικαιώματα των πόρων του βυθού και του υπέδαφους, των αλιευμάτων που βρίσκονται στη θαλάσσια στήλη  και των πηγών ενέργειας που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας (κύματα και αέρας), όπως επίσης έχει τα δικαιώματα προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής.

Αν δούμε τον χάρτη των θαλάσσιων περιοχών του Αιγαίου των τουρκικών NAVTEX, θα δούμε ότι αυτές κόβουν το Αιγαίο στα δύο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού μέσα από αυτές επικοινωνεί θαλάσσια ο αμερικανικός δίαυλος Σούδας-Αλεξανδρούπολης

Επισημαίνουμε ότι αρχές Δεκεμβρίου θα μεταφερθούν στην Αλεξανδρούπολη 120 ελικόπτερα και 1000 στρατιωτικά οχήματα των ΗΠΑ, μέσω των εν λόγω θαλάσσιων περιοχών, οπότε αντιλαμβανόμαστε το σκοπό που ο Ακάρ ζητάει να σταματήσουμε τις ασκήσεις μας.

Μη άσκηση σε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο, σημαίνει σιωπηρή αποδοχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε αυτή.

Αυτό ερμηνεύει αυτό που προαναφέρμαε περί αλλαγής στάσης όχι όμως και στόχων του Τούρκου ΥΠΑΜ σε βάρος της Ελλάδας.

Η συνάντηση Μηταράκη-Σοϊλού και τι επακολούθησε
Στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ΥΠΕΣ υπήρξε υποθετικά πλεύμα συνεννόησης αναφορικά με το μεταναστευτικό, αλλά στη συνέχεια γίναμε όλοι μάρτυρες οπτικού υλικού όπου δύο τουρκικοί ακτιαωροί ωθούσαν φουσκωτή λέμβο έμφορτη με μετανάστες να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Λέσβου, επί μιάμιση ώρα και παρά το γεγονός ότι είχαν απέναντι τους σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Αυτό που ακολούθησε ήταν ότι οι Τούρκοι συκοφάντησαν και κατηγόρησαν τη χώρα μας για μια ακόμη φορά, ενώ γεννά περίεργους συνειρμούς το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Πρωθυπουργού  και Ολλανδέζας δημοσιογράφου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η συγκεκριμένη του  επιτέθηκε φραστικά για το μεταναστευτικό και επαναπροωθήσεις

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα ανωτέρω συνάγουμε την εκτίμηση ότι η Τουρκία αλλάζει τακτική στους χειρισμούς της με την Ελλάδα, προσπαθώντας να δείξει στη Διεθνή κοινότητα πρόσωπο  διαλλακτικό και συναινετικό, με απώτερο σκοπό τη συκοφάντηση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, τον οποίο έχει στοχοποιήσει το καθεστώς Ερντογάν, ως αδιάλλακτο.

Αυτό θέλει να το χρησιμοποιήσει  ως επίφαση και δικαιολογία στη συνέχεια για  την κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας της σε βάρος μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, που έρχεται πολύ σύντομα.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.