Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Νάξος - Καλόξυλος: Το Λαογραφικό Μουσείο υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων


 "Μία μέρα συγκίνησης σήμερα, που το έργο χρόνων και το Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου αναγνωριζονται με την επίσημη αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, που πίστεψε στο όραμα μας και την καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας και πολιτευτή της Ν.Δ. κ. Δέσποινα Πρίνια, που στήριξε και καθοδήγησε την προσπάθεια μας για τη μεγάλη διάκριση του μουσείου...."  Η ανάρτηση του Φλώριου Χωριανόπουλου - της ψυχής του Λαογραφικού Μουσείου - που γεμάτη συγκίνηση μας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις που κορυφώθηκαν πριν από δύο ημέρες.... 

  

Και το Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου, αποκτά μία σημαντική ομπρέλα που δεν είναι άλλη, από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων...  Μάλιστα, έχουμε ενημέρωση και από την καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας κα Δέσποινα Πρίνια που επίσης κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας "Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, που από σημερα το Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου Νάξου, που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μόλις τον Ιούνιο (σ.σ. για τη φετινή χρονιά ελέω πανδημίας), κοιτάζει το μέλλον με την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, βάζοντας στο χάρτη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της επισκεψιμότητας ένα μικρό χωριό των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρη την ορεινή Νάξο.

Μία μεγάλη διάκριση, αφού το μουσείο δεν καταγραφεί μέσα από τις συλλογές του απλά την ιστορία της υπαίθρου των Κυκλάδων και του Αιγαίου, αλλά φιλοδοξεί να ζωντανέψει τα καθημερινά αντικείμενα, κρατώντας ζωντανά και παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται, ξεκινώντας σύντομα. με τη βοήθεια της συλλογής του, του διαδικτύου και της "ηθικής τεχνολογίας" το ταξίδι του στο χρόνο, με workshop που εκπαιδεύουν σε παραδοσιακές τέχνες που χάνονται.

Συγχαρητήρια στους ιδρυτές του, Φλώριος Χωριανόπουλος και Δημήτρης Μανωλας, για την επίμονη συλλογή και καταγραφή της ιστορίας και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, για τη διαχρονική στήριξη του στην πολιτιστική ζωή των Κυκλάδων". 

Το Μουσείο ... 

Να σημειώσουμε ότι το Μουσείο είναι ενδεχομένως και το μεγαλύτερο Λαογραφικό Μουσείο του Αιγαίου.Ιδιαίτερα πλούσιο σε θεματολογία, αφού εδώ θα συναντήσουμε τα παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, στημένα σε συνθήκες εργασίας στον χώρο του Μουσείου. Ανάμεσα στα άλλα βρίσκουμε: 

Το μοναδικό Σχοινάδικο της Νάξου με εργαλεία από το 1850, το τσαγκαράδικο, ένα ολόκληρο παντοπωλείο εποχής… 1930. Το μαραγκούδικο του 1950. Όπως επίσης, θα συναντήσουμε τον Μελισσοκόμο, τον Κηροποιό, τον Φούρναρη, τον Σαμαρτζή, την Μοδίστρα, τον πεταλωτή, τον Λούστρο και όχι μόνο...  

Θα συναντήσουμε επίσης, συλλογή από το Θέατρο Σκιών, με φιγούρες από Καραγκιοζοπαίχτες απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και βιογραφικά τους. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε του Χρήστου Στανίση, του Θωμά Αγραφιώτη, του Γιώργου Ηπειρώτη, του Θέμη Δούκα, του Μελισσηνού, του Κωνσταντίνου Ντούμπα, του Νίκου Μπαρμπούτη κ.ά.

Επίσης, αξιοπρόσεκτες είναι και οι συλλογές  όπως: Νομισμάτων, γραμματοσήμων, τηλεκαρτών, καρτ ποστάλ, πολεμικών αντικειμένων του ’40, Σχολικών Βιβλίων με ένα μικρό αφιέρωμα στην Σχολική ζωή, παλιά παιγνίδια και πολλά άλλα.

Κοντά στο Μουσείο, σε ένα δεύτερο κτήριο, υπάρχει ένα αφιέρωμα στο Παλιό Συνεργείο και στα Κλασσικά Δίτροχα Οχήματα της εποχής. Τα ποδήλατα τα δίσκαλα, τις Φλορέτες, τις Ζούνταπ, τις Sachs, Βέσπες, Ποιος δεν τα θυμάται… 

Αλλά και ένα ακόμη Μουσείο, αφιερωμένο στην Φωτογραφία. Περιλαμβάνει δε φωτογραφίες από τους μετανάστες Καλοξυλίτες, τους ευρισκομένους εν Αμερική, στα παλαιά επαγγέλματα  καθημερινούς Ανθρώπους. 

 

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις