Όταν τ’ απορρίμματα γίνονται σκιά και τέχνη, σ’ ένα μοναδικό του είδους μουσείο στην Ελλάδα
Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, που η ονομασία του αρχικά μπορεί να σας τρομάξει, αλλά σίγουρα θα σας ενθουσιάσει μόλις περάσετε στους σκοτεινούς χώρους του.
Το «Σπίτι της Σκιάς» στην Ξάνθη, δεν σχετίζεται με φαντάσματα και στοιχειωμένες ιστορίες, ούτε με τον αγαπημένο μας Καραγκιόζη του Θεάτρου Σκιών, αλλά πρόκειται για ένα πρότυπο χώρο τέχνης, που «εκτίθενται» σκιές, από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από άχρηστα υλικά και καθημερινά σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν φωτιστεί κατάλληλα.
Ο δημιουργός, και ιδιοκτήτης του «Σπιτιού της Σκιάς» Τριαντάφυλλος Βαϊτσης, θεωρείται κορυφαίος του λεγόμενου Shadow Art (τέχνη σκιάς) και όχι άδικα, αφού τα ιδιαίτερα έργα του, θα σας βάλουν -κυριολεκτικά- να «παίξετε» με το μυαλό σας.
Πρόκειται για γλυπτά που μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση στο βάθρο, με την πρώτη ματιά, μα βλέποντας τη συνέχεια τη σκιά στον τοίχο, θα νιώσετε έκπληξη και θαυμασμό, για το πώς αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν έργα τέχνης, αποτυπώνοντας τις μορφές των: Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον, κ.α.
Photo: «Σπίτι της Σκιάς»/Τριαντάφυλλος Βαϊτσης
Όμως ο καλλιτέχνης δεν αρκείται μόνο στις προσωπογραφίες, αλλά και σ’ ολόκληρες παραστάσεις που πολλές από αυτές υποκρύπτουν βαθύτερα νοήματα, βάζοντας τον επισκέπτη να συλλογιστεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί να του ξυπνήσουν συναισθήματα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ (ΕΔΩ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου