Η Τουρκία είχε ήδη ειδοποιηθεί από τον οργανισμό αυτό τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς βρήκε «σοβαρές ελλείψεις στο πλαίσιο της χώρας για την καταπολέμηση των εγκλημάτων» του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία αναμένεται να μπει στη «γκρι λίστα» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού «φύλακα» Financial Action Task Force αυτήν την εβδομάδα, καθώς απέτυχε να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.
Σε μια κίνηση που κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ήδη περιορισμένη ικανότητα της Τουρκίας να προσελκύσει κρίσιμης σημασίας ξένα κεφάλαια, τα μέλη της FATF είναι πιθανόν να εγκρίνουν την σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια συζητήσεων στο Παρίσι αύριο Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Όπως δήλωσαν, στην αξιολόγηση της η FATF συστήνει η Τουρκία να μπει σε ειδική παρακολούθηση από την ομάδα αξιολόγησης διεθνούς συνεργασίας της taskforce –μια διαδικασία γνωστή ως ‘grey listing’- μαζί με άλλα 22 κράτη περιλαμβανομένων της Αλβανίας, του Μαρόκο, της Συρίας, του Νότιου Σουδάν και της Υεμένης
Η ολομέλεια των 39 μελών είναι «πολύ πιθανό» να επικυρώσει τη σύσταση, σύμφωνα με τον έναν αξιωματούχο.
Η Τουρκία είχε ήδη ειδοποιηθεί από τον οργανισμό αυτό τον Δεκέμβριο του 2019. Ενώ ανέφερε πως η Άγκυρα κατανοεί «τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», βρήκε «σοβαρές ελλείψεις στο πλαίσιο της χώρας για την καταπολέμηση των εγκλημάτων αυτών». Η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε αμφιλεγόμενους νέους νόμους τον περασμένο Δεκέμβριο, ως απάντηση στις συστάσεις της FATFA –όπως ισχυρίστηκε-, αλλά η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση και από ακτιβιστές που λένε πως οι συστάσεις της FATFA χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές ως δικαιολογία για να βάλει στο στόχαστρο τον μη κερδοσκοπικό κλάδο και να περιορίσει ακόμα περισσότερο την ελευθερία της έκφρασης.
Η κίνηση αυτή της FATFA έρχεται την ώρα που οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία είναι ήδη κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών που βρίσκεται ο Erdogan στην εξουσία.
Στην περίπτωση που μπει στην «γκρι λίστα», αυτό θα αυξήσει τις πιέσεις και προς την ΕΕ να προσθέσει την Τουρκία στη δική της λίστα για το ξέπλυμα χρήματος.
Σημειώνεται πως μελέτη του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο ανέφερε πως όταν μια χώρα μπαίνει στη «γκρι λίστα» της FATF, αυτό έχει «μεγάλη, σημαντική αρνητική επίπτωση» στις εισροές κεφαλαίων της χώρας αυτής. Οι συγγραφείς της μελέτης εκτίμησαν πως προκαλεί μείωση στις ροές χαρτοφυλακίου ίση με 3% του ΑΕΠ, συν μια παρόμοια μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Στην περίπτωση της Τουρκίας, μια μείωση 3% θα ισοδυναμούσε με περίπου 23 δισ. δολάρια.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου