Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται στην κυβέρνηση και οι ειδικοί καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και δεν γνωρίζουν απλά προς τα που να κινηθούν. Αποτέλεσμα, για ακόμα μια φορά να ετοιμάζεται να πληρώσει η κοινωνία τα "πειράματα" που θα επιχειρηθούν για ακόμα μια φορά.
Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να κλείσουν εντελώς τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για ένα χρονικό διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές ή να περιορίσουν τους ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, να απαγορεύσουν την μουσική και ότι άλλο όπως η έναρξη από αύριο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου της αποστολής sms με καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων. Από εκεί και πέρα ο καθένας βγαίνει και ζητά τα δικά του.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη ανάσχεσης του πανδημικού κύματος του κορωνοϊού ζητώντας επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ ακόμα στους εμβολιασμένους.
«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως διευκρίνισε μιλάει για δωρεάν self test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. «Μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» αποσαφήνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ.Σαρηγιάννης.
Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μήνας» τόνισε δε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε μάλιστα.
Τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».
Την ίδια στιγμή ο διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Δ.Χλωρός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος».
“Τι μπορεί να γίνει; Πολύ λίγα πλέον. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει φθάσει στα όριά του και δεν εμφανίζονται καινούριοι ανεμβολίαστοι για εμβολιασμό. Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και γιατροί ή νοσηλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν” δήλωσε και πρόσθεσε ότι όταν δούμε στη χώρα μας εικόνες σαν της Ιταλίας, όπου οι νεκροί θα συνωστίζονται έξω από τα νοσοκομεία, μπορεί κάποιοι να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν.
Μάλιστα, προέτρεψε τους πολίτες να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, όπως τους συμβουλεύονται για μια επέμβαση ή για διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να πείσει κάποιον να εμβολιαστεί.
Σε ερώτηση για το εάν μπορούν να βοηθήσουν νέα μέτρα, όπως τοπικά lockdown, απάντησε ότι είναι πιθανό να φέρουν αποτέλεσμα. "Είναι πολύ πιθανό να γίνονται lockdown κάποια στιγμή όταν τα πράγματα ξεφύγουν" τόνισε ο κ. Χλωρός.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου