Λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα και πιο αυστηρό για τα ελληνικά δεδομένα είναι το μοντέλο που εφαρμόζει η Κύπρος, αναφορικά με την πανδημία.
Μία από τις βασικές διαφορές με το ελληνικό μοντέλο αποτελεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, είτε αρνητικό rapid test.
Το εσωτερικό υγειονομικό διαβατήριο της Κύπρου γνωστό και ως Safe pass χρειάζεται για την είσοδο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και για την είσοδο στο super market καθώς και σε εμπορικά κέντρα, σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης.
«Η χρήση του Safe Pass καθιερώθηκε από το καλοκαίρι και γίνεται από όλες τις ηλικίες από 12 ετών και άνω. Τα μέτρα αυτά έχουν καταστήσει μεταξύ άλλων τα κρούσματα χαμηλά και ελεγχόμενα, ενώ μας θωρακίζουν και ενόψει του χειμώνα που έρχεται» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου Μαργαρίτα Κυριάκου.
Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο Νίκος Πλατανησιώτης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, με την εμπειρία και των δύο χωρών, στην Κύπρο οι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους «είναι πιο αυστηροί και επισταμένοι από την Ελλάδα και πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό».
«Ο έλεγχος γίνεται από τη διεύθυνση της κάθε επιχείρησης με υπάλληλο επιφορτισμένο με αυτή την ευθύνη» συμπληρώνει η κα Κυριάκου.Υπάρχει και σχετική εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα με δεδομένα που πρακτικά πρέπει να ανανεώνονται ανά 72 ώρες αν πρόκειται για κάποιον μη εμβολιασμένο.Παράλληλα εξηγεί ότι οι κλειστοί χώροι και ειδικά της διασκέδασης έχουν αριθμητικό όριο ατόμων.
Η χρήση του υγειονομικού διαβατηρίου στην Κύπρο γίνεται και στις δημόσιες συγκοινωνίες όπως λεωφορεία και ταξί, τόσο από τους επιβάτες όσο και από τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο τομέα.
Αν κάποιος αρνηθεί να δείξει το Safe pass του, τότε ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ αν συλληφθεί να παραβαίνει ο ίδιος τα μέτρα θα του επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να αγγίξει και τα 20.000 ευρώ.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, η εκπρόσωπος του Κυπριακού υπουργείου Υγείας, η Κυπριακή Δημοκρατία με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα (έως 20 Οκτωβρίου) «αγγίζει το 80% των εμβολιασμών για την ακρίβεια 79,6% επί του ενήλικου πληθυσμού, κάτι που επίσης μας προστατεύει σημαντικά».
Παράλληλα συμπληρώνει ότι στο ποσοστό των μη εμβολιασμένων στην Κύπρο υπάρχουν και αρκετοί που έχουν νοσήσει.
Την ίδια στιγμή προσθέτει ότι ένα ακόμα από τα βασικά όπλα που έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.«Δεν υπάρχει συζήτηση για να αλλάξει κάτι τέτοιο καθώς αναμένεται να αποτελέσει και μέσο προστασίας για τις εποχικές ασθένειες που θα έχουν έξαρση κατά το προσεχές διάστημα» καταλήγει.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου