Ενοχλημένη η Άγκυρα από την έντονη αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη
Η ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε χθες, δεν εξασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε ότι αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον εθνικό εναέριο χώρο, παρόλα αυτά τα τούρκικα ΜΜΕ είναι εξοργισμένα καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μια φιλοπόλεμη συμφωνία που στόχο έχει την ίδια την Τουρκία.
Χαρακτηριστικά, η ερντογανική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρεται εκτενώς στη συμφωνία σε άρθρο της με τίτλο «ΗΠΑ και Ελλάδα υπογράφουν αμυντική συμφωνία: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο».
Βασικά η παρουσία των Αμερικανών στο Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και την Λάρισα, δεν ενδιαφέρει τους Τούρκους γιατί είναι πολύ μακριά από τα σύνορα.
Ούτε για την Σούδα τους ενδιαφέρει γιατί έτσι κι αλλιώς εκεί υπήρχαν από πριν.
Αυτό που τους ενοχλέι είναι η συγκέντρωση στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη, όχι γιατί θεωρούν ότι θα δεχθούν επίθεση (αυτά τα λένε για εσωτερική κατανάλωση) αλλά γιατί θα εμποδίσει η παρουσία αυτή ένα δικό τους επιθετικό ελιγμό στην Θράκη.
Θα υπενθυμίσουμε ότι η Γενί Σαφάκ είναι η εφημερίδα της οποίας ο διευθυντής είναι ο Ιμπραχήμ Καραγκιούλ, στενός φίλος κα σύμβουλος επικοινωνίας του Ρ.Τ.Ερντογάν και θεωρείται ότι απηχεί κατά γράμμα τις απόψεις του Τούρκου προέδρου ή και των δύο καθώς ο Ερντογάν ακούει τον Καραγκιούλ και τον συμβουλεύεται σε όλα τα ζητήματα.
«Κατηγορώντας την Τουρκία για κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα κάθισε στο τραπέζι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμέσως μετά την Γαλλία.
Επιταχύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα στρατηγική ισορροπία στην περιοχή, επισημοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Αθήνας.
Κάνοντας δηλώσεις ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε με το διεθνές δίκαιο κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει απειλή πολέμου. «Η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί σε πόλεμο με τη χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εδώ», είπε.
Η Ελλάδα, η οποία υπέγραψε ένα συνολικό αμυντικό σύμφωνο με την ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη, την Γαλλία τον περασμένο μήνα, υπέγραψε την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτήν την εβδομάδα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πήγε στις ΗΠΑ για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υπέγραψε το «Πρωτόκολλο Δεύτερης Τροποποίησης» της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μετά από συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
«Η κυριαρχία μας απειλείται»
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας ως αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και είπε: «Η κυριαρχία μας απειλείται. Η κατάσταση μπορεί να πάει σε πόλεμο ανά πάσα στιγμή ».
«Η θέση μας στην περιοχή είναι σημαντική»
Εκφράζοντας ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός, ο Δένδιας είπε: «Μετά τη μεταναστευτική κρίση και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η σημασία της Ελλάδας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο από πέρυσι.
Είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πόλεμο. Υπάρχει απειλή πολέμου. Πρέπει να πω ότι είμαστε εκτεθειμένοι στην πρόκληση κάθε μέρα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να λύσει τα προβλήματα μέσω διπλωματίας. Είναι επίσης αποφασισμένη να προχωρήσει με το διεθνές δίκαιο »
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία συμφωνία η οποία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και απλώς λόγω της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, οι Τούρκοι κωλύονται για μία μελλοντική επιθετική ενέργεια στην Θράκη.
Ο επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του, αποτυπώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση, όπως περιγράφεται και στη σημερινή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Και μόνο εκεί. Δεν αναφέρεται πουθενά στα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτή την κυριαρχία (ΑΟΖ), ούτε καν στην υφαλοκρηπίδα! Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; ΟΙ ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε τα 10 μίλια του Εθνικού Εναέριου Χώρου, όπως και η Τουρκία άλλωστε. Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα!
Στην ίδια επιστολή αναφέρει την ανάπτυξη... αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης (!), αναγνωρίζοντας μεν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της (πλην των Δωδεκανήσων, όμως)!
Για τα Δωδεκάνησα επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει την συνθήκη του 1947, όπως ακριβώς ζητά η Τουρκία: Mόνο δυνάμεις για την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας!
Η πρόβλεψη αφορά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Σαμοθράκη, βασικά) για να δημιουργήσουν στρατηγικό βάθος στην βάση της Αλεξανδρούπολης και να είναι σε «ακτίνα βολής» τα ρωσικά πλοία που εξέρχονται από τα Δαρδανέλια!
Και συνολικά να χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις ως βατήρα για «άλμα» δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.
Καμία αναφορά στην Σκύρο στο κυρίως κείμενο ή στο τροποποιητικό πρωτόκολλο της MDCA. Η συμπερίληψη της Σκύρου θα αποτελούσε έμπρακτη απόρριψη, εκ μέρους των ΗΠΑ, των πολυετών τουρκικών απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση πολλών νησιών του Αιγαίου και αποκλεισμό τους από τον σχεδιασμό ασκήσεων και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Βασικά πρόκειται για μία συμφωνία που στοχοποιεί την Ρωσία και αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ!
Σε ότι αφορά την επίσημη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τον εναέριο χώρο της Ελλάδας θα υπενθυμίσουμε ότι πριν ένα έτος σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτό καθίσταται αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι οι ακόλουθοι:
1) Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ν.μ.. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου.
2) Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.
Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο (το οποίο είναι... λαστέξ ανάλογα ποιος το επικαλείται).
Στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν δεν είδαμε πουθενά να αναιρείται η επίσημα αυτή γραμμή του State Department.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου
άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου