Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Σβήνουν και γράφουν στην κυβέρνηση μέτρα για το «τσουνάμι» ακρίβειας που έρχεται αλλά όχι για όλους!


 Σβήνουν και γράφουν στην κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα για να περιοριστεί η επιβάρυνση των πολιτών από το κύμα ακρίβειας που έρχεται. Το σημαντικότερο είναι ότι και πάλι σε έναν τρόπο που θα θυμίζει επιδοματική πολιτική τα όποια μέτρα θα είναι "στοχευμένα" δηλαδή πολύ φοβόμαστε ότι τελικά το μόνο που θα μείνει είναι οι λογαριασμοί για την κοινωνία και οι πανηγυρισμοί για την κυβέρνηση που θα νομίζει δίνοντας τα όποια "μερίσματα ανάπτυξης" ότι έλυσε και αυτό το πρόβλημα!

Στόχος είναι πρωτίστως να περιοριστούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ρεύμα, ενώ έμφαση δίνεται στη στήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών.

Το φθινοπωρινό «τσουνάμι» ανατιμήσεων βρίσκεται προ των πυλών, καθώς έρχονται αυξήσεις έως και 25% σε πάνω από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Οι αυξήσεις – οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 50% – στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν να καταγράφονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και, όπως εκτιμάται, αυτοί που κατά κύριο θα κληθούν να πληρώσουν τη «λυπητερή» των αυξήσεων, θα είναι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τo ράλι αυξήσεων έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και ήδη κοστολογείται ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης η θετική πορεία της οικονομίας - δηλαδή οι καλύτερες επιδόσεις του ΑΕΠ - επιτρέπει να δοθεί ένα «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες.

Η έκταση των παρεμβάσεων σε αυτή τη φάση κοστολογείται, ενώ αναζητείται και η... έκπληξη που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα της πρώτης γραμμής

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν μέτρα, που σχετίζονται με την ενέργεια, ώστε να αποφύγουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς τους. Πάντως, τα μέτρα αυτά δεν αναμένεται να είναι οριζόντια αλλά στόχος είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό πλαίσιο με προτεραιότητα να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή θα ληφθούν υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια).

Ωστόσο, το πλέγμα μέτρων δε θα περιοριστεί μόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά θα δοθεί βαρύτητα στη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα και σε αλλά είδη πρώτης ανάγκης. Επί τάπητος είναι μειώσεις σε ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ.στον καφέ), ενώ υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σύγκριση τιμών.

Πάντως, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για μια εύκολη «μάχη» και αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύονται μια σειρά φοροελαφρύνσεων και μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα ξεδιπλωθούν σε ορίζοντα διετίας.

Οδικός χάρτης 2022- 2023

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το 2022- 2023, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (που έχει αναζωπυρωθεί στα πολιτικά … πηγαδάκια το τελευταίο διάστημα).

Στόχος είναι να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας, μετά και από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών και ένα «ταραχώδη» ανασχηματισμό. Ειδικότερα το 2022 παρατείνονται δύο βασικές ρυθμίσεις : το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες (αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 12. 000 ευρώ) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν και συνέχεια με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους (ακόμα δεν έχει κλειδώσει το αν θα προχωρήσει κανονικά το 2023 ή υπάρχουν περιθώρια επίσπευσης) και περαιτέρω ψαλίδισμα των εισφορών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην τετραετία η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων οι 3.9 ποσοστιαίες μονάδες έχουν ήδη γίνει. Η άλλη μεγάλη ενότητα των ανακοινώσεων που θα γίνουν στη ΔΕΘ αφορά στη στήριξη του επιχειρείν. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και στο 20 % σε επόμενη φάση.

Κερδισμένοι είναι και όσοι καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος, καθώς στο τραπέζι είναι αρχικά το κούρεμα και σε δεύτερο χρόνο η κατάργηση του.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις