Η αυξημένη τιμή του σκληρού σιταριού, αύξησε την τιμή του ψωμιού και εκτίναξε κατά 20%-30% την τιμή των ζωοτροφών, με τους κτηνοτρόφους να λένε ότι θα αυξηθούν οι τιμές κρέατος, γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η αύξηση της τιμής του σιταριού οδήγησε στην αύξηση της τιμής του ψωμιού αλλά και στην αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.
Οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα ήδη πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τις ζωοτροφές και, όπως όλα δείχνουν, αυτές θα προκαλέσουν ντόμινο ανατιμήσεων οι οποίες θα καταλήξουν στην τσέπη των καταναλωτών αφού θα προκληθούν αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και φυσικά του κρέατος.
Ο πρόεδρος της «Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» Παύλος Σατολιάς είναι κτηνοτρόφος και μέλος ενός μεγάλου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού στα Καλάβρυτα που αριθμεί 1.300 μέλη, που παράγουν τη γνωστή φέτα Καλαβρύτων.
Όπως είπε στο Sputnik, σήμερα ο συνεταιρισμός αγοράζει το γάλα από τον παραγωγό προς ένα ευρώ το κιλό, όμως η τιμή αναμένεται να αυξηθεί και κατά συνέπεια «θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές των προϊόντων που παράγουμε».
«Θα είναι μια πολύ δύσκολη, ζοφερή θα τολμήσω να πω, χρονιά για τους κτηνοτρόφους γιατί οι αυξήσεις στις ζωοτροφές είναι 20%-30%. Άρα η όποια αύξηση στην πρώτη ύλη, στο γάλα, για τον κτηνοτρόφο θα εξανεμιστεί και δεν θα φτάνει. Και φυσικά όλο αυτό οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των προϊόντων στα ράφια» είπε.
Και αναρωτήθηκε «ποιος καταναλωτής θα μπορέσει στις δύσκολες εποχές που ζούμε με τόσες υποχρεώσεις να πληρώσει αυξημένα τα κτηνοτροφικά προϊόντα;».
Οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα όπως λέει ο κ. Σατολιάς παρακολουθούν με αγωνία το ράλι αυξήσεων στην τιμή του σκληρού σιταριού.
Οι ίδιοι οι παραγωγοί όπως είπε κατάφεραν να πουλήσουν με καλύτερη τιμή που κυμάνθηκε από 24 ως 26 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι πούλησαν 18-20 λεπτά το κιλό, όμως όπως λέει ο κ. Σατολιάς «αυτή ήταν όλη η αύξηση για τους αγρότες από εδώ και πέρα για τις αυξήσεις υπεύθυνες είναι οι εταιρείες».
Όπως τονίζει η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη σκληρή περίοδο της πανδημίας δημιούργησε τις αυξήσεις στα σιτηρά, στα καύσιμα, στην ενέργεια οι οποίες «επέφεραν αύξηση 15%-20% στις πρώτες ύλες».
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου
άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου