Ειρήνη Χρυσολωρά
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί η νομοθετική ρύθμιση για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων,
με στόχο να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που κυριαρχείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και χαμηλή παραγωγικότητα. Οπως φάνηκε και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη Πέμπτη, το 95% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 9 άτομα και μόνο 550 μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν στη χώρα, οι οποίες όμως πραγματοποιούν το 32% του συνολικού τζίρου.Η ρύθμιση συνδέεται με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για δανειοδότηση. Το επιτόκιο των δανείων του Ταμείου υπολογίζεται, με τα σημερινά δεδομένα, στο 0,35%, που συνιστά ασφαλώς ένα βασικό κίνητρο για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Το δάνειο θα μπορεί να καλύπτει το 30% για υφιστάμενες συνεργασίες και το 40% για νέες συνεργασίες των σχετικών επενδυτικών σχεδίων. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, το επιτόκιο του οποίου αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 2% για μεγάλες επιχειρήσεις έως 6% για σχετικά μικρές. Ετσι, μαζί με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέσο κόστος δανεισμού για τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις θα είναι αντίστοιχο αυτού με το οποίο δανείζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων είναι και λίγο χαμηλότερο, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Κίνητρα θα προβλέπονται και στον φορολογικό τομέα, με βασικότερο τη μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων για 3 χρόνια. Επίσης, μειώνεται κατά 50%, δηλαδή από 1% σε 0,5%, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου. Ακόμη, οι ατομικές επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με άλλες θα δημιουργούν ένα νέο νομικό πρόσωπο και θα φορολογούνται έτσι με ευνοϊκότερους όρους. Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει και κριτήρια, ώστε να είναι πραγματικές οι συνεργασίες. Ετσι, ο τζίρος των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερος από αυτόν του μεγαλύτερου εταίρου. Ετσι, δεν ευνοείται η εξαγορά μιας πολύ μικρής επιχείρησης από μια μεγάλη. Αντίθετα, μπορεί να εξαγοραστούν πολλές μικρές από μια μεγάλη ή και να συγχωνευθούν δύο ισομεγέθεις από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις. Επίσης, η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αφορά τουλάχιστον το 20% του τζίρου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν και άλλα αντικείμενα.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μεταξύ άλλων ευνοείται η ανάπτυξη του θεσμού του franchising. Σημειώνεται ότι το αίτημα δανειοδότησης πρέπει να υποβληθεί από κοινού από τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες για την υπογραφή συμβάσεων με την κυβέρνηση για τη χορήγηση των δανείων του Ταμείου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο στόχο την επιδότηση. «Σας μειώνουμε τη διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε αναφερόμενος στο κίνητρο του χαμηλού επιτοκίου.
«Θέλουμε να καλύψουμε γρήγορα το επενδυτικό κενό», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος γενικότερα στα δάνεια του Ταμείου. «Εχουμε τις μισές επενδύσεις από την Ευρώπη εδώ και 10 χρόνια».
Διαδικασίες έγκρισης 1-2 μήνες υποσχέθηκε στην ίδια εκδήλωση ο Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής, ο οποίος υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει έναν κύκλο υποψήφιων επενδυτών «με ονοματεπώνυμο» και «περιμένουμε να τραβήξουμε τη σκανδάλη, μόλις υπογραφεί η σύμβαση».
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου
άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου