Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Άρνηση διασωλήνωσης και μετάγγισης αίματος: Τι ισχύει από νομικής πλευράς


 Δύο υποθέσεις άρνησης ασθενών με κορονοϊό να διασωληνωθούν στον Ευαγγελισμό, εκ των οποίων η μία περίπτωση απέβη θανατηφόρα, προκαλεί τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας. Τι ισχύει από νομικής πλευράς.

Προβληματίζει τους επιστήμονες και όχι μόνο η άρνηση διασωλήνωσης ασθενών με κορονοϊό.

Στο φως ήρθαν πρόσφατα δύο υποθέσεις άρνησης ασθενών με COVID-19 να διασωληνωθούν στον Ευαγγελισμό, με αποτέλεσμα η μία από τις δύο περιπτώσεις της να αποβεί μοιραία, καθώς μια 54χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Το θέμα της άρνησης διασωλήνωσης που είχε συζητηθεί και πριν κάποιους μήνες με την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, εξηγεί από την πλευρά του στο Sputnik ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος.

«Η διασωλήνωση πρόκειται για ιατρική πράξη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο εξής: Αν ο γιατρός δεν διασωληνώσει τον ασθενή, τότε ο εισαγγελέας θα στραφεί κατά του γιατρού επειδή με παράλειψή του έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Τότε έχουμε είτε απλή ή θανατηφόρα έκθεση του ασθενούς» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο δικηγόρος.
Συνεπώς, όπως εξηγεί, οφείλει να γίνει αντιληπτό ότι «οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να προσπαθήσουν μέχρι το τέλος να επιτελέσουν την ιατρική πράξη και να σώσουν τη ζωή του ασθενούς».
«Για να είναι νομικά καλυμμένος ο γιατρός πρέπει να ζητήσει ο ίδιος ο ασθενής -έχοντας αποδεδειγμένα σώας τας φρένας, με υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλει- ότι δεν επιθυμεί καμία ιατρική πράξη επ' αυτού» προσθέτει ο κ. Ρίζος.

Άρνηση σε μετάγγιση αίματος
Σε κάθε περίπτωση η άρνηση διασωλήνωσης μπορεί να αποβεί μοιραία και δεν έχει επιστημονική βάση, υπενθυμίζουν οι γιατροί.
«Έως σήμερα υπήρχε η άρνηση διασωλήνωσης από την οποία πέθαναν κάποιοι άνθρωποι. Σήμερα έχουμε ομάδες ατόμων που αρνούνται να δεχθούν μετάγγιση» επισημαίνει από την πλευρά της η Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου.
«Τόσο η άρνηση της διασωλήνωσης όσο και της μετάγγισης δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο. Εκφράζονται από ανθρώπους χωρίς επαφή με την επιστήμη που πιστεύουν, αφελώς, εσφαλμένες πληροφορίες που διαβάζουν στο διαδίκτυο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να λειτουργούν συντεταγμένα και σε πανελλαδικό επίπεδο» προσθέτει.
Υπενθυμίζεται ότι διενεργείται έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου της 54χρονης και για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι την προέτρεπαν μέχρι τέλους να αρνηθεί την ιατρική βοήθεια.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις