Ακυρώθηκε deal 34,26 δισεκατομμυρίων ευρώ της Αυστραλίας με την γαλλική Naval Group για 12 υποβρύχια και το «άρπαξαν» ΗΠΑ και Βρετανία - Στόχος: Η Κίνα!
Η ανασύσταση (η καλύτερου η εμβάθυνση και η αντιπαράταξή του στην Κίνα) του αγγλοσαξονικού στρατιωτικού άξονα αποτελούσε το περιεχόμενο των ανακοινώσεων “εθνικής ασφαλείας”
του Αμερικανού προέδρου Τ.Μπάιντεν και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Αυστραλίας, Τζόνσον και Μόρισον: Ανακοινώθηκε η ακύρωση του αυστραλιανού συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων 34,26 δισεκατομμυρίων ευρώ από την γαλλική Naval Group για τη ναυπήγηση πυρηνικών 12 υποβρυχίων και η έναρξη συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών για την ανάπτυξη νέου σκάφους!Οι Αυστραλοί συμφώνησαν να αξιοποιήσουν αμερικανική και βρετανική πυρηνική τεχνολογία για τη ναυπήγηση των νέας γενιάς 12 υποβρυχίων τους, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα κλάσεως Collins που επιχειρούν (όχι με ιδιαίτερη επιτυχία...)
Το πρόγραμμα θα επιβλέπει ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία του αμερικανικού Ναυτικού, με όνομα που παραπέμπει σε ποντιακή καταγωγή, ο William Hilarides (Γουίλιαμ Ιλαρίδης)!
Η κοινή ανακοίνωση των ηγετών ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, αντίστοιχα, εντοπίστηκε πολιτικά στην σύμπραξη στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού κατά της Κίνας.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια και όχι συμβατικά, όπως έδινε η Γαλλία, βάζοντας την Αυστραλία στο στενό κλαμπ των χωρών με πυρηνικά.επιθετικά υποβρύχια.
Η νέα συνεργασία των τριών χωρών στο θέμα της ασφάλειας αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον».
Την συμφωνία με τη Γαλλία είχε υπογράψει το 2016 η προηγούμενη αυστραλιανή κυβέρνηση Τέρνμπαλ όταν η σημερινή Group Naval ονομαζόταν DCNS και αφορούσε την σχεδίαση με κωδική ονομασία Shortfin Barracuda Block 1A ο οποίος βασίζεται σχεδιαστικά στα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια Barracuda του Γαλλικού Ναυτικού.
Όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr το αυστραλιανό υποβρύχιο θα είχε συμβατική πρόωση αλλά θα αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Barracuda κλάσης Suffren.
Το υποβρύχιο Shortfin Barracuda Block 1A έχει μήκος 97 μέτρα, εκτόπισμα σε ανάδυση 4.500 τόνους, ενώ για την προώθηση του χρησιμοποιεί υδροπροωθητές αντί για προπέλα.
Το Shortfin Barracuda Block 1A θα εξοπλιζόταν με το ισχυρότερο σύστημα sonar που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε υποβρύχιο.
Στο αυστραλιανό πρόγραμμα SEA1000 Future Submarine Project συμμετείχαν εκτός από την γαλλική εταιρεία η γερμανική ThyssenKrupp Maritime Systems, η οποία πρότεινε το υποβρύχιο Type 216, καθώς και η Ιαπωνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Mitsubishi Heavy Engineering με μια βελτιωμένη έκδοση του υποβρυχίου κλάσης Soryu.
Οι Γάλλοι και πάλι απέτυχαν, όπως διαφαίνεται ότι θα συμβεί και στο ελληνικό πρόγραμμα των φρεγατών, στο οποίο έκαναν παιδαριώδη λάθη, αλλάζοντας μια κλεισμένη συμφωνία για ένα δοκιμασμένο σκάφος με μεγάλες δυνατότητας (FREMM) για να «σπρώξουν» μια υποδεέστερη σχεδίαση το 2017, την FDI (Belharra) που ακόμα και σήμερα, το 2021, έχει τέσσερα χρόνια να διανύσει πριν γίνει... πλοίο!
Οι διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία συνεχίζονταν επί πέντε χρόνια (!) μετά την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Μια υπόθεση ανάλογη με αυτή των ινδικών Rafale, που από 120 αεροσκάφη, τελικά μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, πούλησαν αρχικά 36!
Η συνεργασία των τριών χωρών για τα υποβρύχια θα έχει γεωπολιτικό επιστέγασμα με τη μορφή συμφωνίας τριμερούς εταιρικής σχέσης ασφαλείας (trilateral security partnership) με την ονομασία AUKUS.
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Ο αγγλοσαξονικός άξονας εμφανίζεται ενωμένος και πάλι, όπως συνέβη αρκετές φορές τον 20ο αιώνα, αλλά και στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, το 2001 και το 2003.
Ιδού η ατυχήσασα γαλλική επιλογή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου