Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ο εφιάλτης της νυχτερίδας – Από Κίνα, Φιλιππίνες ή Ινδία θα ξεκινήσει η νέα πανδημία


 Μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας αναζητεί νέες θεραπείες για τον φοβερό κορονοϊό και μελετά το μέγεθος της ανοσίας από τα εμβόλια, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι ειδικοί που εντάσσονται στους «κυνηγούς ιών» και μελετούν πότε και πού θα ξεσπάσει η επόμενη πανδημία.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα η επιστημονική έρευνα τείνουν στη θεωρία ότι ο κορονοϊός μεταλλάχθηκε σε κάποιο ζωικό ξενιστή πριν περάσει στον άνθρωπο – αν και συνεχίζονται οι έρευνες για την πιθανότητα να έχει ξεφύγει κατά λάθος από κινεζικό εργαστήριο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Food», παρατίθενται στοιχεία από περιοχές όπου ζουν ορισμένα είδη νυχτερίδων, συνδυάζονται με άλλους παράγοντες και πιθανολογείται σε ποιο σημείο του πλανήτη θα ξεσπάσει η επόμενη καταστροφική πανδημία.

Ο χάρτης με τις περιοχές που χαρακτηρίζονται «hotspots» της ανάπτυξης μεταλλάξεων σε ιούς από ξενιστές, ώστε να μεταδίδονται με ευκολία στον άνθρωπο, είναι η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Βόρεια και Δυτική Ινδία, η Βορειοδυτική Ευρώπη και η Βρετανία.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας για την πανδημία τέθηκε ένα συγκεκριμένο είδος νυχτερίδων, στις οποίες εδώ και χρόνια έχουν ανιχνευθεί κορονοϊοί. Η Νότια Κίνα ήταν η πρώτη «κόκκινη» περιοχή του κόσμου όπου θα μπορούσε να ξεφύγει και πάλι ένας επικίνδυνος κορονοϊός και να περάσει στον άνθρωπο. Οι αιτίες αυτής της «μεταπήδησης» ενός φονικού ιού από ζώο σε άνθρωπο έχουν εξεταστεί εδώ και δεκαετίες από πολλές επιστημονικές ομάδες – ο ιός Εμπολα θεωρείται μια παρόμοια «ατυχής» μετάλλαξη. Η αποψίλωση των δασών, οι νέες τεχνικές που ακολουθούν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες θεωρούνται βασικές αιτίες των μεταλλάξεων ιών που ενυπάρχουν σε ζώα (ξενιστές) και περνούν στον άνθρωπο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι όταν καταστρέφεται το περιβάλλον όπου ζουν συγκεκριμένα είδη ζώων (νυχτερίδες, τρωκτικά κ.λπ.) είναι πολύ πιθανή η μετάδοση νόσων στο ανθρώπινο είδος. Αυτό παρατηρήθηκε και τον ιό της γρίπης H1N1, που στην αρχή είχε εντοπιστεί σε χοίρους. Η «συγκατοίκηση» πολλών ζώων εκτροφής στις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα και αφήνει πρόσφορο έδαφος σε ασθένειες, σημειώνουν οι ερευνητές, που υπολογίζουν ότι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ιοί που ζουν σε θηλαστικά και πουλιά θα μπορούσαν να περάσουν στον άνθρωπο.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Ο Άντριου Ντόμπσον, καθηγητής Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, τονίζει ότι οι άνθρωποι που ζουν στις πιο «επικίνδυνες» περιοχές θα πρέπει να πιέσουν για πιο υγιεινούς τρόπους εκτροφής των ζώων και για την προστασία του περιβάλλοντος της άγριας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.