Με σφραγίδα κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη προχωρά η ταχύτατη απολιγνιτοποίηση αλλά και το "σφράγισμα" κάθε φιλοδοξίας για εύρεση υδρογονανθράκων (Υ/Α) που στην δύσκολη αυτή οικονομική και ενεργειακή αστάθεια της χώρας θα συνέβαλε τα μέγιστα για την ανόρθωση της χώρας.
Όμως η κυβέρνηση επιλέγει ουσιαστικά να μετατρέψει την χώρα και σε αυτό τον τομέα ως απλό καταναλωτή που θα ελπίζει να κερδίζει (αν κερδίσει) μόνο ως μεταπράτης!
Έτσι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επεσήμανε ότι η Ελλάδα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα κλιματικά σχέδια της Ευρώπης, καθώς στη χώρα με ταχύτητα εξελίσσεται το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, αφού αναμένεται να κλείσουν όλες -εκτός από μία- οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023 και η τελευταία το 2025.
Μάλιστα επανέλαβε την "καραμέλα" των μηδενικών ρύπων (μιλάνε και απλά κοροϊδεύουν τον λαό, λες και δεν ξέρουν ότι η χώρα απλά δεν είναι η Γερμανία των χιλιάδων εργοστασίων και βιοτεχνιών).
Όμως εκτός του λιγνίτη ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους υδρογονάνθρακες και στις ελπίδες εύρεσή τους στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και της ελληνικής ΑΟΖ γενικότερα όπου ουσιαστικά αναγνώρισαν ότι θα γίνουν έρευνες μόνο σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης (και αυτές όχι ότι ξεκινάνε αλλά ότι διατηρούν ως κυβέρνηση το... δικαίωμα).
Από δε ΑΠΕ μονάδες θα πάει κατά το σύνθημα: "Κάθε χωριό και ανεμογεννήτρια, κάθε πόλη και φωτοβαλταϊκά"! Αυτά είναι τα μεγάλα "έργα" κάνοντας πως δεν βλέπουν ότι τίποτα από αυτά θα προσφέρει στην χώρα κάτι περισσότερο (όλα εισαγόμενα και με μηδενικό αποτύπωμα εργασίας ιδιαίτερα κατά την χρήση τους).
Η Ελλάδα επαναπροσδιορίζετα ως σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεκαθαρίζοντας ότι "η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου του EastMed, στη δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ, στην προώθηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης, με πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης με την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050".
Τόνισε δε, "τις διμερείς ενεργειακές συνεργασίες που πραγματοποιεί η Ελλάδα με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία" (πλέον για τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη τέλος τα Σκόπια).
Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΝ έκανε λόγο για την προώθηση έργων που θα διασφαλίσουν σε ποσοστό άνω του 60% τη διείσδυση των ΑΠΕ τα προσεχή χρόνια, με ταυτόχρονη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με προώθηση έργων αποθήκευσης ενέργειας, και με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών, μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διασύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας με αυτή της Βουλγαρίας (που όμως έχει και το πυρηνικό εργοστάσιο) για ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση των τιμών.(Αφού κλείσουν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια θα διαλυθεί κάθε έννοια οικονομικής τιμής στο ρεύμα)
Επιπλέον, δήλωσε ότι σε ποσοστό 99% είναι έτοιμη και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων (Βόρεια Μακεδονία και για την ΝΔ) για τη διασύνδεσή των δύο χωρών με νέο αγωγό φυσικού αερίου.
«Είμαστε πολύ κοντά για να ξεκινήσουμε την κατασκευή αυτού του project. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει φυσικό αέριο και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στα ενεργειακά της σχέδια», δήλωσε ο ΥΠΕΝ και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια έχουν κατατεθεί στην ΕΕ για την τελική έγκρισή τους.
Και συμπλήρωσε ότι ήδη οι δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για την προώθηση σχεδίων που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρική διασύνδεσή τους.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου τόσο προς την Ιταλία όσο και προς τις χώρες στα βόρεια σύνορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και επεσήμανε ότι τον επόμενο χρόνο θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την επένδυση του EastMEd.
Όσον αφορά τα ενεργειακά project υδρογονανθράκων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «ως ελληνική κυβέρνηση διατηρούμε τις πόρτες ανοιχτές για τις έρευνες στην Κρήτη και το Ιόνιο».
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου