Έντονος προβληματισμός υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και σε όσα ακολούθησαν αυτής, με την παρέμβαση των ένδεκα βουλευτών, οι οποίοι ουσιαστικά στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στον πρωθυπουργό για «τυχόν υποχωρήσεις» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και αφετέρου η παρέμβαση του συνιστά υπενθύμιση ότι μεγάλα τμήματα του κομματικού μηχανισμού δεν ελέγχονται από τους επιτελικούς του Κ.Μητσοτάκη.
Όπως σας έχουμε τονίσει ήδη στο pronews.gr ο Κώστας Καραμανλής είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στην κατρακύλα της ΝΔ που από πατριωτική παράταξη μετατοπίστηκε στον χώρο των ενδοτιστών γερμανοτραφών ΕΛΙΑΜΕΠιτών απέναντι στη Τουρκία επί Κυριάκου Μητσοτάκη και η αρχή θα γίνει από τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια συνεργασίας τα οποία πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή εντός του Απριλίου ή το αργότερο εντός του Μαΐου, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ουσιαστικά αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση των μνημονίων, τότε ο πρώην πρωθυπουργός πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ΝΔ και μαζί του μερικοί ακόμα βουλευτές, κάτι που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.
Εκτός από τον Κώστα Καραμανλή και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια με τα Σκόπια, αλλά και οι 11 βουλευτές που προαναφέραμε.
Φόβος στο Μαξίμου και σχέδιο να περάσουν τα μνημόνια... νύχτα
Δεν διαψεύδεται από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή η πληροφορία ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ακολουθήσει με τον Αντώνη Σαμαρά την οδό της αποχής στην ψηφοφορία για την κύρωση των μνημονίων που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Φημολογείται μάλιστα ότι, αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, θα παραδώσει την έδρα!
Σε αυτό το φόντο στο Μαξίμου επικρατεί η σκέψη να αξιοποιηθούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, ώστε να γίνει η κύρωση χωρίς την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών!
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες λοιπόν πληροφορίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό το φόβο της κατάρρευσης της δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια μέσα στον Απρίλιου, αλλά ούτε τον Μάιο, αντιθέτως θα καθυστερήσει την ψήφιση τους, η οποία θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, ή ακόμα και αρχές Ιουλίου.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ποντάρει στ' ότι μέχρι τότε θα έχουν κατευνάσει οι έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν για το lockdown, καθώς θα έχει ανοίξει η χώρα και ο τουρισμός.
Στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚογενές περιβάλλον
Από εκεί και πέρα στα στρατόπεδα των δύο πρωθυπουργών, μιλούν με ονόματα. Οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υπήρξε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, και ο Άκης Σκέρτσος, που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού -και επί διακυβέρνησης Κ. Σημίτη- Μ. Χρυσοχοΐδη! Οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος διατέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010.
Δίνουν έμφαση δε στις σημιτικές ρίζες του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ενώ σαφή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Ανάλογο είναι και το πολιτικό παρελθόν του Θανάση Κοντογεώργη, γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, που τον Φεβρουάριο του 2011 είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.
Στο στόχαστρο είναι και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που άνηκε στην επικοινωνιακή ομάδα του Παύλου Γερουλάνου στο ΠΑΣΟΚ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Γιάννης Μαστρογεωργίου (εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τα έτη 2003 - 2004 και στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου) και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, που ανήκε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Στο ραντάρ καραμανλικών και σαμαρικών βρίσκονται επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Πάνος Σταμπουλίδης, που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου ως διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, αλλά και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος προέρχεται από το Ποτάμι.
Στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης -και πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Κυριάκο Πιερρακάκη πιστώνεται η «καλή ηλεκτρονική οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος» και τίθεται προσώρας εκτός μικροσκοπίου!
Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν εξελίξεις εντός ΝΔ με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε να αναγκάζεται να εφαρμόσει τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, όταν είχε δεσμευθεί ότι θα βελτιώσει την Συμφωνία των Πρεσπών σε αρκετά σημεία, είτε θα υπάρξει αντάρτικο εντός του κόμματος με πολλούς βουλευτές να απέχουν από κρίσιμες ψηφοφορίες.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου