Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Bayraktar ''μια ανάσα'' από τα ρωσικά σύνορα - Ομάδες ηλεκτρονικού πολέμου στέλνει η Μόσχα


 Γιώργος Μοτσάκος

Δράση τουρκικών drone στην Α.Ουκρανία φέρνει ρωσική αντίδραση με μετακίνηση ειδικών μονάδων υπό μορφής ασκήσεως στα ουκρανικά σύνορα

Φουντώνουν τα σενάρια σχετικά με μια αναμέτρηση ρωσόφωνων και Ουκρανών στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Πάνω από 50 ρωσικές τακτικές ομάδες επιπέδου τάγματος, έχουν σταλεί στην περιοχή των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, ουσιαστικά για να καταπολεμήσουν εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη νότια Ρωσία, με την μορφή στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι μονάδες αυτές της Νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, έχουν αποκλειστικό ρόλο την αναχαίτηση μαζικών επιθέσεων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, από κοινού με μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου κατά την διάρκεια ειδικών ασκήσεων, ανέφερε το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με ITAR-TASS, οι ρωσικές ασκήσεις περιλαμβάνουν 50 ειδικούς σχηματισμούς που αριθμούν 15.000 άτομα.

Αυτές οι δυνάμεις θα υλοποιήσουν επιχειρήσεις αναχαίτισης επιθέσεων κορεσμού από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα  σε συνεργασία με μονάδες αεράμυνας και τις μηχανοκίνητες δυνάμεις πεζικού. 

Αδιαπέραστη η ρωσική αεράμυνα στην Κριμαία προκαλεί τρόμο στους Ουκρανούς 

Η ρωσική αεροπορική άμυνα στην Κριμαία μέσω του εκπροσώπου της, δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να εντοπίσει και να εξουδετερώσει εφόσον απαιτηθεί τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2 που προσπαθούν να παραβιάσουν τα ρωσικά σύνορα.

Η ουκρανική πλευρά φέρεται να αναγνώρισε το γεγονός ότι είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα τουρκικά Bayraktar TB2 εναντίον των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία.

Πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα εμφανίστηκαν, όταν οι τουρκικά drone πλησίασαν αρκετές φορές τα ρωσικά σύνορα, και εντοπίστηκαν αμέσως από  τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, τα οποία ήταν έτοιμα να τα καταρρίψουν σε περίπτωση παραβίασης των συνόρων του εναέριου χώρου της Κριμαίας.

Επιπλέον, τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα δεν είναι ικανά να πετάξουν σε περιοχή A2AD, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας θα κατέστρεφε εύκολα ένα τέτοιο drone από ασφαλή απόσταση.

Μεταξύ άλλων, Ρώσοι ειδικοί εφιστούν επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι τα τουρκικά Bayraktar TB2 αποδείχθηκαν εντελώς άχρηστα ενάντια σε ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, αφού τουλάχιστον 12 τουρκικά UAV καταστράφηκαν σε Συρία και Λιβύη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

«Όσο κι αν η Τουρκία επαινεί τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της, είναι εντελώς άχρηστα ενάντια στα ρωσικά όπλα, και που αποδείχθηκε  τόσο στην Συρία όσο και στην Λιβύη», τονίζει Ρώσος ειδικός. 

Όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι παίρνουν σαφέστατα τα μέτρα τους στο ζήτημα της αντιμετωπίσεις ουκρανικών drone, στην Α.Ουκρανία και την Κριμαία.   

Τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην Ουκρανία 

Όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα το πρωί, ουκρανικά πυραυλικά συστήματα RK-360MTS "Neptune" φέρονται να  αναπτύχθηκαν απέναντι από τις δυνάμεις των ρωσόφωνων, ως μία ακόμη ένδειξη πιθανών πολεμικών επιχειρήσεων.

Παρόλο που οι ουκρανικοί πύραυλοι προορίζονται για θαλάσσιους στόχους, σε αυτήν την περίπτωση, αυτά τα πυραυλικά συγκροτήματα υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για χερσαίες επιθέσεις σε Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα Ουκρανικά στρατεύματα παρέλαβαν επίσης μια μεγάλη παρτίδα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε  50 Bayraktar-2B, τα οποία θα χειριστούν ειδικοί από την Τουρκία και το Κατάρ σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Από αυτές τις πληροφορίες ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ορισμένοι Ρώσοι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εχθροπραξίες, εάν ξεκινήσουν, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σύμφωνα με το σενάριο του πολέμου του Καραμπάχ, στον οποίο ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας drone, κατανίκησε ταχύτατα τα αρμενικά στρατεύματα.

Πώς θα ενεργήσουν όμως οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές σε αυτήν την περίπτωση;

Έχουν οι Ρωσόφωνοι την δυνατότητα να αποκρούσουν την «μη επανδρωμένη» τουρκική απειλή, την οποία ο τακτικός αρμενικός στρατός δεν μπόρεσε να αντισταθεί;

Αυτές οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών δυνάμεων (2007-2009) της περιοχής άμυνας της Μόσχας, Συνταγματάρχη ε.α. Σεργκέι Χατυλίεφ.

Ο ειδικός τόνισε ότι οι ρωσόφωνοι δεν διαθέτουν εξελιγμένα όπλα σε σχέση με αυτά που διαθέτουν οι Ουκρανοί.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

“Δεν είναι οικονομικά εφικτό και δεν είναι επικερδές να χρησιμοποιείς τέτοια πυραυλικά συστήματα για μικρής έκτασης σκοπό.Και από στρατιωτική άποψη, είναι επίσης άσκοπο.

Επιπλέον, απλά δεν υπάρχουν τέτοιοι στρατιωτικοί στόχοι, για τους οποίους θα ήταν απαραίτητο να χτυπήσουμε από σημείο σε σημείο, ούτε στο Λουγκάνσκ ούτε στο Ντονέτσκ.

Επιπλέον, είναι αδύνατο να υλοποιηθούν επιθέσεις ακριβείας με αυτά τα συγκροτήματα, καθώς δεν υπάρχει σύστημα αναγνώρισης και σύστημα ελέγχου πυρός, και αυτό είναι το  κύριο πρόβλημα του ουκρανικού στρατού.

Η κατάσταση στην Α.Ουκρανία θυμίζει τη Λιβύη το 1986. Τότε υπήρχαν τα σοβιετικά πυραυλικά συγκροτήματα S-200, S-75, "Buk", αλλά το σύστημα ελέγχου και επικοινωνιών ήταν είτε γαλλικό είτε γερμανικό.

Αυτό ήταν το πρώτο πλήγμα για τη Λιβύη, και αυτό ισχύει και σήμερα για την Ουκρανία, αφού δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και επικοινωνιών, για αυτό και τα πυραυλικά συστήματα δεν θα έχουν πλήρη απόδοση σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Αν οι Ουκρανοί προσπαθήσουν να ενεργήσουν ανεξάρτητα οτιδήποτε, η αποτελεσματικότητα των πυραύλων τους θα ήταν πολύ χαμηλή.

Αν επιχειρηθεί να κτυπήσουν επίγειους στόχους τα ουκρανικά συστήματα “Ποσειδών”, θα το κάνουν τυχαία στοχεύοντας απλά προς μία κατεύθυνση.Είναι απίθανο τέτοιες ενέργειες να λάβουν υποστήριξη από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

Τώρα, σχετικά με τα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar-2B. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στο Ντονένσκ τόσο επιτυχώς όσο στο Καραμπάχ κάνει μεγάλο λάθος.

Υπάρχουν βουνά, ψηλές κορυφές, και περάσματα στο Καραμπάχ, ενώ η περιοχή για την οποία μιλάμε σήμερα είναι μια τεράστια πεδιάδα. Δεν θα είναι δυνατό να κρύψουν τα Bayraktar-2B από τα ρωσικά ραντάρ, και δεν θα είναι σε θέση να πετάξουν αυτά τα εναέρια οχήματα τόσο ελεύθερα όσο στο Καραμπάχ.

Για αυτό, ακόμη και παλαιά πολυβόλα μας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν εναέριους στόχους, θα είναι αρκετά για να τα καταρρίψουν.

Τα τουρκικά Bayraktar-2B εξακολουθούν να είναι στόχοι χαμηλής ταχύτητας. Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές έχουν επίσης και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Ρώσοι και Τούρκοι αν ξεκινήσει πολεμική διένεξη στην Α.Ουκρανία θα δοκιμάσουν νέες μεθόδους κατά επιθέσεων σε drone, μαζί με νέα όπλα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις