Νέο κύκλος διαμαρτυριών από τους κατοίκους της Λέσβου για το μεταναστευτικό. Για ποιους λόγους αντιδρούν. Τι φοβούνται.
Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κάτοικοι της Λέσβου ενάντια στη δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών.
H αρχή έγινε τη Δευτέρα με τη «θερμή» υποδοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και της αρμόδιας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον από τους κατοίκους που διαδήλωσαν απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ.
«Αντιδρούμε στο νέο μνημόνιο που υπέγραψαν μεταξύ τους για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ 600 στρεμμάτων και χωρητικότητας 5.000 ατόμων στην περιοχή Βάστρια στο νησί» επισημαίνει στο Sputnik η Εριφύλη Χιωτέλλη, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη», τονίζοντας ότι το νησί πρέπει να αποσυμφορηθεί σταδιακά.
Στο νησί υπάρχει ήδη μια δομή με 7.000 πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ, που στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και αντικατέστησε το καμένο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο μετακινήθηκαν 6.000 πρόσφυγες από τη Λέσβο, την ώρα που ο μεταναστευτικός-προσφυγικός πληθυσμός σημείωσε μείωση κατά 58% από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
«Ο σχεδιασμός είναι έξω από το ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο. Θα χαρακτηρίσουν τις περιοχές που έχουν ΚΥΤ "ζώνες ειδικής κατάστασης" ώστε να μπορούν να εφαρμόζονται πράγματα που δεν έχουν πρακτική εφαρμογή στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν γκρίζες ζώνες ειδικού καθεστώτος στα σύνορα Τουρκίας-ΕΕ» τονίζει η κα Χιωτέλλη, αναφέροντας ότι ο κόσμος αντιδρά, καθότι οι κυβερνώντες δεν έχουν την έγκριση της τοπικής κοινωνίας.
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτήν την ιστορία στην πράξη. Δεν γίνεται να κρατήσουμε αυτή την προσφυγιά που δεν θέλει να μείνει και σε εμάς» προσθέτει.
Το σύμφωνο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη μπορεί να δείχνει εθελοντική αλληλεγγύη να δέχεται πρόσφυγες όταν και αν θέλει, ενώ έχει δικαίωμα να πληρώνει ένα ποσό στη χώρα μέλος της στην οποία εισέρχονται και να μένουν στο έδαφός της» τονίζει η κα Χιωτέλλη προειδοποιώντας ότι «το μέλλον των νησιών είναι σε κίνδυνο».
Τι ζητούν οι κάτοικοι στη Λέσβο
Οι κάτοικοι έχουν λάβει υποσχέσεις ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα κλείσει η δομή του Καρά Τεπέ, ενώ η κατασκευή της νέας δομής δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Η θέση που έχει επιλεγεί βρίσκεται στα όρια των δύο δήμων, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται στον Δήμο Μυτιλήνης.
«Αίτημά μας είναι μια μικρή δομή Ταυτοποίησης και Υποδοχής και όταν αυτοί οι άνθρωποι κάνουν το αίτημα για το άσυλο προς τις χώρες της ΕΕ, να πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες και να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους. Αν το απορρίπτει η κάθε χώρα, αυτή να αναλαμβάνει και τη διαδικασία επιστροφής στον τόπο τους» προσθέτει η κα Χιωτέλλη.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος παρέδωσε στην κα Γιόχανσον ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι επιθυμούν άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και διαφωνούν με τη δημιουργία νέας υπερδομής.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας, της περιοχής που έζησε επί πέντε χρόνια περίπου με μετανάστες και πρόσφυγες δίπλα στο ΚΥΤ, τονίζει στο Sputnik ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ σε κατοικημένη περιοχή του νησιού, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα «νέα προβλήματα για την τοπική κοινωνία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου