Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Τούρκος αντιπρόεδρος: Έχουμε σημαντικότερα ζητήματα από τις διερευνητικές με τους Έλληνες


 Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου επαναφέρει η Τουρκία εμπλέκοντας αυτή τη φορά και την Αίγυπτο, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παρέθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν μιλώντας στo Bloomberg. 

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Καλίν, η Άγκυρα επαναφέρει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου αποσκοπώντας στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, της Λιβύης και της Παλαιστίνης, τα οποία ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει, και θέλουμε να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν μπορούμε να λάβουμε αμοιβαία εποικοδομητικά μέτρα, μια τέτοια συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και στη σταθεροποίηση της περιοχής από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά του αραβικού κόσμου. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα οικονομίας και ασφάλειας, το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Δύο χώρες που μιλούν μεταξύ τους μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις. Αυτό ισχύει και για τις άλλες τέσσερις χώρες του Κόλπου. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με καμία αραβική χώρα. Θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με την Αίγυπτο και άλλες χώρες του Κόλπου» σημειώνει.

Στροφή προς την ΕΕ.

Στην ίδια συνέντευξη ο Καλίν αναφέρεται και στην επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΕΕ και δεν παραλείπει να αποκαλύψει τα «όπλα» στη φαρέτρα της χώρας του απέναντι σε μια ευνοϊκή μεταχείριση από τους Ευρωπαίους. 

«Υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες. Όπως η ανανέωση της συμφωνίας μετανάστευσης, η οποία θα ολοκληρώσει το 5ο έτος της στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) και η ανανέωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Όλα αυτά μας προσφέρουν έναν νέο χάρτη πορείας για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη μέλη θέλουν μια αυστηρότερη στάση, μια πιο σκληρή γραμμή εναντίον της Τουρκίας, αλλά η ένταξη στην ΕΕ για έναν τέτοιο σκοπό στην Τουρκία δεν είναι σωστo να χρησιμοποιείται. Οι λογικές χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο» συμπληρώνει.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σταθερή υποστήριξη στο πρόγραμμα των S-400

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα για την Τουρκία είναι και αυτό των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 που έχει αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ

«Η διαδικασία σχετικά με την πρώτη συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα αποτελούν μέρος της ίδιας διαδικασίας. Η διαδικασία εφαρμογής της ίδιας συμφωνίας σε διαφορετικά στάδια βρίσκεται σε εξέλιξη» σημειώνει ο Καλίν.

Σημειώνει δε πως η απόφαση για τους S-400 δεν ελήφθη εν μία νυκτί και προσθέτει πως τα ρωσικά συστήματα θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις