Την ώρα που στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει το ΕΣΥ η Σουηδία που επέλεξε έναν πιο ελεύθερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας μετράει λιγότερους θανάτους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες
Η Σουηδία κατηγορήθηκε στην αρχή της πανδημίας για την απόφαση της να επιβάλει lockdown και να «κλειδώσει» τους πολίτες στα σπίτια τους.
Αντιθέτως, η Σουηδία απέφυγε τα αυστηρά lockdown που «έπνιξαν» την πλειονότητα των οικονομιών σε όλο τον κόσμο και παρόλα αυτά άφησε το 2020 με μια μικρότερη αύξηση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας από εκείνην των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με μια ανάλυση επίσημων στοιχείων.
Ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως απόδειξη ότι τα lockdowns είναι αχρείαστα, παραδέχθηκαν όμως ότι μπορεί να δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές η θέση της Σουηδίας για την καταπολέμηση της πανδημίας έχει θετικά χαρακτηριστικά που αξίζει να μελετηθούν.
Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν τα lockdowns ως μέτρο τελευταίας καταφυγής δεδομένης της αποτυχίας να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία με άλλες μεθόδους, το μέτρο έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες διαδηλώσεις στους δρόμους του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και αλλού.
Η Σουηδία, στο μεταξύ, στηρίχθηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα που επικεντρώθηκαν στην κοινωνική απόσταση, στην καλή υγιεινή και σε στοχευμένους κανόνες που διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό ανοικτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα — μια στρατηγική που προκάλεσε μεγάλη πόλωση μεταξύ των Σουηδών αλλά γλίτωσε την οικονομία από πολλές επιπτώσεις που υπέστησαν άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat που συγκέντρωσε το Reuters, η Σουηδία είχε 7,7% περισσότερους θανάτους το 2020 από τον μέσο όρο των θανάτων τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Οι χώρες που επέλεξαν αρκετές περιόδους αυστηρών lockdown, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, είχαν υπερβάλλουσα θνητότητα, όπως αποκαλείται, 18,1% και 16,2% αντίστοιχα.
Είκοσι μία από τις 30 χώρες με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είχαν υψηλότερη υπερβάλλουσα θνητότητα από τη Σουηδία
Η υπερβάλλουσα θνητότητα της Σουηδίας βρίσκεται επίσης στο χαμηλό άκρο του φάσματος σε μια ξεχωριστή καταμέτρηση της Eurostat και σε καταγραφή άλλων δεδομένων που δημοσιοποίησε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.
Η ανάλυση εκείνη, η οποία περιελάμβανε μια προσαρμογή ανάλογα με τις διαφορές ηλικιακών δομών και εποχικής θνησιμότητας των χωρών που αναλύθηκαν, τοποθετούν τη Σουηδία στη 18η μεταξύ 26 χωρών, με την Πολωνία, την Ισπανία και το Βέλγιο στις πρώτες θέσεις.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό επιστήμονας πριν από την πανδημία, που έγινε διεθνώς γνωστός ως επικεφαλής της σουηδικής απόκρισης σε αυτήν, δήλωσε στο Reuters πως πιστεύει ότι τα στοιχεία εγείρουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των lockdowns.
«Νομίζω πως οι άνθρωποι θα σκεφθούν πιθανόν πολύ προσεκτικά για αυτά τα πλήρη κλεισίματα, πόσο καλά ήταν στην πραγματικότητα», είπε.
«Μπορεί να είχαν ένα αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, αλλά όταν τα δούμε καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποκτούμε όλο και περισσότερες αμφιβολίες», είπε ο Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του αλλά και λουλούδια ως ένδειξη εκτίμησης.
Άλλοι ειδικοί στην υγεία προειδοποιούν ότι η ερμηνεία των στοιχείων για την υπερβάλλοντα αριθμό των θανάτων μπορεί να παραβλέπει κρίσιμες μεταβλητές.
«Όλοι μας πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί στην ερμηνεία στοιχείων για θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, όποια κι αν είναι η πηγή τους — καμία από αυτές δεν είναι τέλεια», δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Γουλχάουζ, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών νόσων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Εγείρουν πράγματι ένα ερώτημα για το κατά πόσον, στην πραγματικότητα, η στρατηγική της Σουηδίας ήταν σχετικά επιτυχής. Οπωσδήποτε θέτουν αυτό το ερώτημα», είπε σχολιάζοντας στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε σουηδικά ΜΜΕ και ελέγχθηκαν από τη σουηδική στατιστική υπηρεσία.
Ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι επίσης γενικότερα υγιέστερος από τον μέσο όρο της ΕΕ με προσδόκιμο ζωής τα 82,6 έτη το 2018 σε σύγκριση με 81,0 έτη στην ΕΕ.
Η στρατηγική της Σουηδίας επικρίθηκε σφόδρα από ορισμένους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως ριψοκίνδυνη και όχι επαρκής για την προστασία των ευπαθών ομάδων από την ασθένεια.
Ωστόσο, το 43% των Σουηδών έχουν υψηλή ή πολύ υψηλή εμπιστοσύνη στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ το 30% έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Η κυβέρνηση και η υπηρεσία υγείας της Σουηδίας παραδέχθηκαν ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους της Σουηδίας, αλλά υποστήριξαν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταστείλουν την ασθένεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη γενική υγεία του πληθυσμού.
Καθώς στην αρχή της πανδημίας η Σουηδία μέτρησε πάνω από 4.000 θανάτους σε γηροκομεία, εξαιτίας της λανθασμένης αντιμετώπισης του κορωνοϊού στους συγκεκριμένους χώρους. Όταν κατάλαβε το λάθος της στο συγκεκριμένο θέμα πήρε μέτρα για τα γηροκομεία και από τότε κατάφερε να μειώσει αισθητά τους θανάτους.
Να σημειώσουμε πως οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας στη Σουηδία δουλεύουν σε 2-3 διαφορετικά γηροκομεία και επίσης δεν έκαναν τεστ οι αρχές, έτσι υπήρξε διασπορά του ιού μέσα στους οίκους ευγηρίας.
Στην Ελλάδα η χώρα καταρρέει στη Σουηδία... η ζωή συνεχίζεται
Για να συνοψίσουμε την ώρα που η Ελλάδα βλέπει το ΕΣΥ να καταρρέει, ανθρώπους να πεθαίνουν περιμένοντας ΜΕΘ, τον ΕΟΔΥ να συνεχίζει να ανακοινώνει 3.000 περίπου κρούσματα ημερησίως (αν και είμαστε εδώ και 5 συνεχόμενους μήνες σε lockdown) και οι θάνατοι πλέον με Covid-19 να έχουν φτάσει στους 7.701 η Σουηδία χωρίς να κλείσει την οικονομία της κατάφερε να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία.
Ενδεικτικά η Σουηδία έχει πλέον 13.357, που ναι μεν είναι περισσότεροι απ' αυτούς που έχει η χώρα μας, όμως πρέπει να υπολογίσουμε πως η χώρα της Σκανδιναβίας χτυπήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας και είχε κοντά στους 6.000 νεκρούς, την ώρα που η Ελλάδα είχε μερικές εκατοντάδες. Ουσιαστικά η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται εκεί.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Ο λόγος που δεν χτυπήθηκε η Ελλάδα από το πρώτο κύμα είναι το κλίμα και όχι το lockdown, καθώς όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός η θερμοκρασία στην Ελλάδα ήταν αρκετά υψηλή, αντιθέτως η Σουηδία είναι μία κρύα χώρα.
Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σχεδόν κάθε μέρα πάνω από 50 θανάτους, αντίθετα η Σουηδία καταγράφει περίπου 20 καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες.
Τέλος θα πρέπει να τονιστεί πως ακόμα και με «μαγειρεμένα» στοιχεία η Ελλάδα έχει καταγράψει 8% (στο 13% κανονικά), ενώ η Σουηδία μόλις 2,2%. Ενώ όπως σας είχαμε αναφέρει πρόσφατα στο pronews.gr η Ελλάδα έχει τριπλάσιους επί πλέον του αναμενόμενου θανάτους από τη Σουηδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου