Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

'Kαμπανάκι'' κινδύνου από τους Ισραηλινούς: ''Κίνδυνος η συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν''

 


Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Τουρκία-Πακιστάν προκαλούν πλέον αναταράξεις από το Κασμίρ έως την Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ειδικό Jonathan Spyer της Jerusalem Post, η συμμαχία μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας δημιουργείται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο στρατηγικό τοπίο, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους από το Κασμίρ έως την Μεσόγειο.

"Η αυξανόμενη εγγύτητα Τούρκων και Πακιστανών αντανακλάται πλέον και στη διπλωματική σφαίρα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πακιστάν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Τουρκία στις διαφορές  σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (με την Ελλάδα).

Πραγματοποιήθηκαν επίσης τον τελευταίο χρόνο, σειρά κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, στις οποίες συμμετείχαν πολεμικά πλοία και των δύο χωρών, οι οποίες παραβίασαν τα κυπριακά και ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά και τον εναέριο χώρο. Παρόμοιες κοινές ασκήσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί και στον Ινδικό Ωκεανό", δηλώνει ο ίδιος.

Η Τουρκία με τη σειρά της, σε μια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο Νέο Δελχί, άρχισε να υποστηρίζει το Πακιστάν  στο Κασμίρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό για την Τουρκία όσο και για το Πακιστάν.Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ εγείρει επίσης ανησυχίες και στον πυρηνικό τομέα, αφού το Πακιστάν είναι μια πυρηνική δύναμη.

Οι υποψίες για μυστική υποστήριξη του Πακιστάν στις τουρκικές πυρηνικές δυνάμεις έχουν προκληθεί από μια πρόσφατη συνάντηση ομάδας στρατιωτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου Τουρκίας-Πακιστάν (HLMDG). 

Υπήρχαν ενδείξεις ότι η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συζητήσεις σχετικά με τα πυρηνικά συστήματα και τεχνογνωσία.

Οι Economic Times σε πρόσφατο σχετικά άρθρο αναφέρουν ότι: «Αν και η Τουρκία σχεδιάζει το πυρηνικό της πρόγραμμα επικαλούμενη την ανάγκη για ενέργεια, η πραγματική της πρόθεση είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα που θα μπορούν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική της ικανότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, για να ενισχύσει την εικόνα του, ο Ερντογάν θα καταφύγει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων”.

Επιπλέον, η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής.Η Χαμάς πραγματοποιεί τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο από το τουρκικό έδαφος, ενώ η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Αδελφότητα υπήρξε βασικός σύμμαχος της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και άλλα καυτά σημεία της Μέσης Ανατολής.

Τουρκία και Πακιστάν ηγούνται εκστρατειών υποστήριξης του ακραίου Ισλάμ ενάντια στην Ευρώπη.Ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αποστολής προσωπικών κατηγοριών εναντίον του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Ομοίως, όταν τα ΗΑΕ αποφάσισαν να δημιουργήσουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, η Τουρκία έκανε εκστρατεία εναντίον τους και εναντίων των συμμάχων τους, ενώ το Πακιστάν δεν πήρε σαφή στάση.

Η σχετικά πρόσφατη συμμετοχή του Πακιστάν στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι ένα ακόμη σαφές σημάδι ότι η συμμαχία με την Τουρκία αυξάνεται ραγδαία.

"Τούρκοι και Πακιστανοί με τον ένα ή άλλο τρόπο θα επιχειρήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους, προσθέτοντας  μια νέα διάσταση στην περίπλοκη γεωπολιτική παγκόσμια σκακιέρα.

Αυτό με την σειρά του, είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει έναν άλλο γύρο περιφερειακών προβλημάτων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παγκόσμιο ζήτημα, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η παλιά αρχιτεκτονική ασφαλείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και οι παραδοχές που την περιβάλλουν δεν μπορούν πλέον να αποτελούν σταθερές αυτού του συστήματος.

Στα μεγάλα γεγονότα της περιοχής την τελευταία δεκαετία, όπως ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας και ο ανταγωνισμό για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ απουσιάζουν καθώς επανατοποθετούν τις προτεραιότητες και τους τρόπους δέσμευσης τους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απουσίας, εμφανίζονται νέες συμμαχίες και νέοι σύνδεσμοι ισχύος. Από αυτή την άποψη, η ένωση δύο κρατών (Τουρκίας-Πακιστάν) που επιδιώκουν αναθεώρηση του γεωπολιτικού τοπίου της τρέχουσας ισορροπίας ισχύος στις αντίστοιχες περιοχές τους, είναι υπέρ τους", τονίζει ο Ισραηλινός ειδικός.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Πακιστάν είχαν ανακοινώσει ότι οι δεσμοί τους θα αναπτυχθούν σε κάθε τομέα, με τον Ερντογάν μνα τονίζει ότι η Τουρκία θα στηρίξει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του Πακιστάν.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει όλη την υποστήριξη της στις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την επιβολή του νόμου, οι οποίες θα βοηθήσουν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του Πακιστάν».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η αμυντική συνεργασία ήταν το «πιο δυναμικό στοιχείο» της διμερούς τουρκο-πακιστανικής συνεργασίας.

Υπό το πρίσμα αυτής της δήλωσης και της αυξανόμενης συνέργειας στην άμυνα, οι δύο χώρες επιφέρουν νέα δυναμική στον αντίστοιχο τομέα επιρροής τους. Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ δείχνουν συνεχές ενδιαφέρον για την αγορά όπλων, ενώ πραγματοποιούν επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η πρόσφατη κοινή στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Ataturk XI-2021», στην οποία συμμετείχαν τουρκικές και Πακιστανικές Ειδικές Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε σε επαρχία του Πακιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν.

Είναι η τελευταία εκδήλωση μιας αναδυόμενης στρατηγικής συμμαχίας αυτών των δύο χωρών, αναφέρει η Jerusalem Post.

Το Πακιστάν βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς τεσσάρων τουρκικών Κορβετών MILGEM, ενώ έχει παραγγείλει 30 ελικόπτερα T-129 ATAK, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ουσιαστικά μιλάμε σύμφωνα με όλα αυτά, για έναν αμυντικό και γεωπολιτικό άξονα, ο οποίος εμπεριέχει και το Κατάρ, και έχει στόχο να αλώσει μια τεράστια περιοχή σε Ασία και Μεσόγειο προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρο, η Ινδία & το Ισραήλ.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.