Του Χρήστου Μαζανίτη
Δύο χρόνια μετά, η άσκηση μείζονων σχηματισμών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τον αλυτρωτικό τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» φαίνεται πώς πέρασε και δεν ακούμπησε.
Πέρυσι ο «τουρκικός Παρμενίων» δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Φέτος ήταν ίσως το μεγαλύτερο φιάσκο. Κι αυτό αποδεικνύεται από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της άσκησης, που φέτος ήταν ανύπαρκτη. Ο «Στόλος των 82 πλοίων» αποδείχθηκε τελικά ως σύνολο όλων των ειδών μονάδων επιφανείας, δηλαδή πλοία, φουσκωτά, μονάδες του λιμενικού. Αυτό φαίνεται και στις εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο άμυνας.
.
Στο enikos.gr είχαμε από την πρώτη στιγμή παρουσιάσει ψύχραιμα όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την προγραμματισμένη άσκηση, που ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου κι ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 6 Μαρτίου.
Ωστόσο, αυτό που ξάφνιασε ήταν η μη χρήση των πολυδιαφημιζόμενων εγχώριας κατασκευής πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων. Πέρα από την χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV’s) Bayraktar και Akinci, χωρίς όμως να κάνουν κάποιες εκτοξεύσεις βλημάτων, δεν είδαμε ούτε τον ATMACA (Ατμάτζα) να κάνει βόλη, ούτε τον Bora, ούτε καν τον αεροεκτοξευόμενο πύραυλο L-UMTAS της Roketsan.
Απεναντίας, οι Τούρκοι Ναύαρχοι παρακολουθούσαν βραχυκυκλωμένοι την ελληνική φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ να κάνει επίδειξη σημαίας στην Μεσόγειο, συνοδεύοντας την ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ (Charles de Gaulle).
Στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης του ΓΕΕΘΑ για διεύρυνση της συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλες χώρες και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του, από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 4 Μαρτίου η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ ενσωματώθηκε ως πλήρες οργανικό μέλος στην Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473. Η εν λόγω Ναυτική Δύναμη με πλοίο Διοικήσεως το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, επιχείρησε στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21».
Στην Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετείχαν πλέον των Γαλλικών, και ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Βελγίου. Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και Στρατηγικών Εταίρων κατά τη διάρκεια της διέλευσης από τις περιοχές ευθύνης τους.
Ταυτόχρονα, διεξήχθη πληθώρα εκπαιδευτικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων και αντικείμενα εκπαίδευσης όλων των μορφών πολέμου με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενός Υποβρυχίου και μαχητικών αεροσκαφών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, "η συμμετοχή της Φ/Γ στην Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473 και η συνεκπαίδευση με μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδεικνύει το άριστο επίπεδο συνεργασίας των ΕΔ των δύο χωρών, αναβάθμισε έτι περαιτέρω την επιχειρησιακή εκπαίδευση, την μαχητική ικανότητα και την διαλειτουργικότητα μεταξύ τους και προσέφερε πολύτιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές από πλευράς σχεδίασης και υλοποίησης διακλαδικές επιχειρήσεις".
Την Πέμπτη, ο Γάλλος Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης Task Force 473, Υποναύαρχος Marc Aussedat, επιβαίνων επί του Αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», επισκέφθηκε τη Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ εν πλω. Ο Γάλλος Διοικητής ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του πλοίου, ενώ τόνισε τη σημαντική συνεισφορά της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ στην ανωτέρω αποστολή και εξήρε την εκπαίδευση και αποτελεσματικότητα του Ελληνικού πλοίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου