Η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Γκάρα του βόρειου Ιράκ απέτυχε και 13 άνδρες κρατούμενοι από το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK)
σκοτώθηκαν. Μπορεί να είναι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που θα καταλήξει να πληρώσει τον λογαριασμό για την αποτυχία, καθώς η κρατική παράδοση είναι ότι οι διοικητές φέρουν την ευθύνη εάν μια σημαντική εισβολή καταλήξει σε αποτυχία, δήλωσε ο ερευνητής Salih Zeki Tombak στην Ahval.«Για τον Ακάρ, τα σημάδια μαζεύονται το τελευταίο διάστημα στον ορίζοντα ότι ίσως θα είναι αυτός που θα πληρώσει την αποτυχία. Χωρίς ένα θαύμα, ο Ακάρ θα χάσει το κεφάλι του », ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τομπάκ.
Ο Τομπάκ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία για τις αριστερές απόψεις του, πιστεύει ότι αυτή η πολύ υποτιμημένη επιχείρηση πήγε πέρα από τον έλεγχο για τον Ακάρ από ό, τι αναμενόταν αρχικά.
Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση Northern Claw Eagle 2, ο Ακάρ συναντήθηκε με την κυβέρνηση του Ιράκ και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ. Οι επισκέψεις θεωρήθηκαν ως ένδειξη της σημασίας της επιχείρησης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση, είπε ότι αυτή θα αποφέρει «καλά νέα» .
Τα σημεία της επιχείρησης ήταν απόκρημνα, με πολλά βράχια και βαθιές κοιλάδες, καθιστώντας δύσκολο για έναν συμβατικό στρατό να τα κρατήσει. Ως εκ τούτου, για το PKK ήταν σχετικά ευκολότερη υπόθεση να διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στις 11 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ακάρ ανέφερε ως λόγο της επιχείρησης τις πληροφορίες των Αρχών Ασφαλείας ότι το PKK ετοίμαζε επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Αργότερα, μετά τον θάνατο των 13 ανδρών, αναφέρθηκε ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο να τους σώσει.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Τουρκία πραγματοποίησε σφοδρή αεροπορική επίθεση, ακολουθούμενη από αποστολή ελικοπτέρου μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων. «Γνωρίζουμε ότι ήταν οι μονάδες Combat Search and Rescue (MAK) και Underwater Offense, τις οποίες ο Ακάρ ευχαρίστησε αργότερα», πρόσθεσε ο Τομπάκ.
Η ένοπλη πτέρυγα του PKK, οι Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις (HPG), αντέδρασαν και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν παράλληλα με μια άλλη αεροπορική επίθεση αργότερα. Η Τουρκία είπε ότι υπήρχαν τρία θύματα από την πλευρά του στρατού και περίπου 50 μαχητές του HPG.
Η αρχική δήλωση του Ακάρ στις 11 Φεβρουαρίου, η οποία δεν έκανε καμία αναφορά σε ομήρους, δεν είχε νόημα, καθώς οι ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να χειριστούν μια τέτοια επιχείρηση για να κρατήσουν έδαφος και θα χρειαζόταν υποστηρικτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Τομπάκ.
Αφού ανακαλύφθηκαν οι θάνατοι, η κάλυψη των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους άνδρες. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Yaşar Güler, ενώπιον του κοινοβουλίου έκανε μια παρουσίαση του σχεδιασμού που προηγήθηκε και της μορφολογίας του εδάφους. «Μπορούμε να πούμε ότι πιθανώς υπάρχουν άλλα επιχειρησιακά σχέδια που εκπονούνται τώρα στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία», είπε. «Τέτοια σχέδια δεν αρχίζουν να γίνονται όταν υπάρχει ήδη ανάγκη για αυτά.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο ακροδεξιός σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), δεν έδωσαν ποτέ «τόσο μεγάλη σημασία» στη διάσωση του συλληφθέντος προσωπικού, δήλωσε ο Τόμπακ. «Ειδικά εκείνοι που περνούν πολύ καιρό υπό το PKK, θεωρούνται αγνοούμενοι. Ως εκ τούτου, κανείς δεν ξεκινά διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγές ομήρων».
«Κανένας στρατιώτης δεν επέστρεψε από το PKK μέσω μιας επιχείρησης», είπε ο Τόμπακ. «Όλοι οι στρατιώτες, οι αστυνομικοί και άλλοι όμηροι που επέστρεψαν, το έκαναν με πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και μεμονωμένων ατόμων»…
Η Τουρκία αναφέρει ότι οι άνδρες εκτελέστηκαν σε νεκρό σημείο, ενώ το PKK αναφέρει ότι σκοτώθηκαν λόγω των αεροπορικών επιθέσεων.
«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή αλήθεια του θέματος, αλλά αν το κράτος ήθελε πραγματικά να σώσει τους 13 άντρες, δεν θα έκανε αυτές τις κινήσεις», είπε ο Τόμπακ. «Εάν αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος, θα ήταν γελοίο τόσο για τον Ακάρ όσο και για τον Γκιουλέρ να πουν ότι η επιχείρηση ήταν «μια ηχηρή επιτυχία», ενώ οι 13 πέθαναν».
Ήταν μια επιχείρηση διάσωσης; Ο Τομπάκ δεν το πιστεύει. «Με τη διπλωματία, τη στρατιωτική προετοιμασία, το μέγεθος των επιτόπιων δυνάμεων, τον σχεδιασμό των μέσων ενημέρωσης, τα εγχώρια πολιτικά αποτελέσματα, αυτό δεν μπορεί να είναι μια επιχείρηση μικρής κλίμακας», είπε.
Σύμφωνα με τον Τόμπακ, η Τουρκία θέλει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της μέχρι την περιοχή Σινγκάλ του Ιράκ (Σιντζάρ), που φιλοξενεί την κουρδική θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι, και να παραμείνει στην περιοχή μετά την εκδίωξη του ΡΚΚ.
Εάν ο τουρκικός στρατός μπορέσει να διαχειριστεί αυτό που επιθυμεί και να το κάνει πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, τότε η Άγκυρα θα έχει πολύ ισχυρό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Τόμπακ.
Οι επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέχιζε τις σφαγές των Yazidi που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μεταξύ του 2014 και του 2017. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που έχουν καταδικάσει έντονα τις επιθέσεις εναντίον των Yazidis, δεν είναι πολύ ευχαριστημένες με την παρουσία του PKK στο βόρειο Ιράκ, σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναλυτής.
- Ο Salih Zeki Tombak, γεννημένος το 1955, είναι συγγραφέας και ποιητής και ήταν αριστερός πολιτικός τα χρόνια που οδήγησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας του 1980. Είναι εξέχων στέλεχος στην πλατφόρμα Unity for Democracy (DIB), που ιδρύθηκε το 2016 για να αντιταχθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας.
Πηγή: Ahvalnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου