Σε πανικό βρίσκεται η «κυβέρνηση λοιμωξιολόγων», η οποία εξετάζει σενάρια για νέα μέτρα περιορισμού, το οποία όπως παραδέχεται ο καθηγητής Νίκος Σύψας «δεν λύνουν το πρόβλημα».
Από τη μία πλευρά τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η χώρα δεν βρίσκεται κοντά σε ένα καθολικό lockdown, το οποίο θα κατέστρεφε ακόμη περισσότερο την οικονομία, από την άλλη όμως τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι «ειδικοί» βγαίνουν στα κανάλια και ζητάνε αυστηρά μέτρα εδώ και τώρα.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Υπό αυτό το πλαίσιο θα συνεδριάσει η επιτροπή των «ειδικών» και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Τα σενάρια που εξετάζονται
- Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική (όπως δηλαδή ισχύει σήμερα) και μέχρι τις 5 το πρωί, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χθες, μολονότι το σενάριο αυτό παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κυκλοφοριακής συμφόρησης και δημιουργίας νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης.
- Η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά δεν κρίνεται μέχρι σήμερα επιβεβλημένη από το ιικό φορτίο.
- Η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.
- Καθολικό lockdown
Παραδοχή Σύψα: «Δεν λύνεται το πρόβλημα με τα lockdown, απλώς μεταφέρεται χρονικά»
Ο Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται».
Παράλληλα όμως, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, παραδέχθηκε πως τα lockdown δεν οδηγούν πουθενά καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.
Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν.Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».
Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.
Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης».
Ενώ όσο αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.
Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα», αναφέρθηκε ωστόσο σε «φως στο τούνελ» από το εμβόλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου