Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Εκκρεμείς συντάξεις: Κοντά στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος - Η ανησυχία της Ε.Ε. και οι καθυστερήσεις


 Οι εκκρεμείς συντάξεις συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι Ευρωπαίοι εταίροι βάζουν στην πρώτη γραμμή τον μηδενισμό των των εκκρεμών συντάξεων έως και το τέλος του 2021. Ωστόσο οι εκκρεμότητες του ταμείου προς τους ασφαλισμένους αντί να μειώνονται αυξάνονται, γεγονός που δεν βοηθάει στην επίτευξη αυτού του στόχου, όπως λένε αρμόδιες πηγές στο enikonomia.gr. Η ανησυχία της Ε.Ε αποτυπώνεται και στην 9η έκθεση της μετα-μνημονιακής αξιολόγησης, στην οποία η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, εστιάζει και στις καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην απονομή συντάξεων.

Η Κομισιον επισημαίνει πως ήδη τροποποιήθηκε το σχέδιο εκκαθάρισης του Νοεμβρίου 2020, με την δέσμευση όμως για εκκαθάριση του όγκου των εκκρεμοτήτων έως το τέλος του 2021 να παραμένει. Παρόλ' αυτά συνδέουν το πρόβλημα με τις αρρυθμίες που έχει προκαλέσει η πανδημία στα ταμεία, κάνουν λόγο για πρόοδο και σημειώνουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση των εργαζομένων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι το κόστος των εκκρεμών συντάξεων πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά την ώρα που ο ΕΦΚΑ αυξάνει μήνα με τον μήνα το έλλειμμα του. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της ενιαίας λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, ενώ υπογραμμίζεται ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την υγειονομική κρίση, η ελληνική πλευρά ολοκληρώνει την οργανωτική και θεσμική σύσταση του υπεραταμείου ασφάλισης. Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ΟΓΑ και ΙΚΑ έχουν ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες και απομένει η ένταξη του ΟΑΕΕ. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος για την πλήρη ολοκλήρωση της οργανωτικής λειτουργίας του φορέα (ΕΦΚΑ).

Στο σκέλος των εργασιακών η Κομισιόν αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που θα αναμορφώσει την αγορά εργασίας θα κατατεθεί τον Μάρτιο, ενώ η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο του 2021. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναθεωρείται ετησίως, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να ανατραπεί το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2013, με το οποίο αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού και μεταβιβάστηκε στην εκάστοτε κυβέρνηση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις