ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΑΛΑ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΑ ΧΡΕΗ της πανδημίας πνίγουν την Ευρώπη και οι Βρυξέλλες αρχίζουν να βάζουν στο τραπέζι και το «κούρεμα» οφειλών!
Μόνο στην Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, εκτιμάται αρμοδίως ότι θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 234 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα συνολικά στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσιο και πλέον, ακόμα και οι «σκληροί» του βορρά, αντιλαμβάνονται ότι ίσως σε αυτή την κοσμογονική συγκυρία της πανδημίας, έχει φτάσει η ώρα για δραστικά μέτρα. Εντός συνόρων, κερδίζει έδαφος η επιθυμία των τραπεζών να… «ξεμπερδεύουν» με τα κόκκινα δάνεια και η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία “Bad Bank”, που παρά τις προσπάθειες από κυβερνητικούς κύκλους, αρνείται να πεθάνει… Όλα, κομμάτια ενός παζλ, που δείχνει τον δρόμο προς την δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους, με τρόπους που ίσως να ξαφνιάσουν.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Η βαρύτητα της κατάστασης, φαίνεται και στην έκκληση που έκαναν έξι ηγέτες για μια πιο πολύπλευρη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η πανδημία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «μια ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της συναίνεσης για μια διεθνή τάξη βασισμένη στην πολυμερή συνεργασία και το κράτος Δικαίου μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμού». Στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο υπάρχει συναντίληψη ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμες, ουσιαστικές και πρακτικές λύσεις για τα μεγάλα θέματα και εδώ συμπεριλαμβάνουν και το χρέος.
Το ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 234 δις ευρώ
Εντός Ελλάδος, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, καθώς η οικονομική κρίση που γέννησε η πανδημία μας βρήκε την ώρα που έκλειναν ακόμα οι πληγές της εφιαλτικής περιόδου των μνημονίων. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, κατά την διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Έβρου, «το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα αγγίζει τα 234 δις ευρώ και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παρέχει στους οφειλέτες τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι και ο νέος ν.4738/2020 ο οποίος είναι νόμος – πλαίσιο, που σημαίνει ότι δεν έχει προθεσμίες, αλλά η ισχύς του είναι μόνιμη». Δυστυχώς όμως τα νούμερα δεν… «βγαίνουν».
«Παγωμένα» 400.000 δάνεια
Έντονος προβληματισμός υπάρχει σε τράπεζες και εποπτικές αρχές για το ύψος του ιδιωτικού χρέους την επόμενη μέρα μετά τη λήξη της πανδημίας. Ήδη περισσότερα από 400.000 δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων, από τα μέσα Μαρτίου του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην τέταρτη έκθεση προόδου της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων σε 405.473 δάνεια, ύψους 28,42 δισ. ευρώ, από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσίασε την 4η Έκθεση Προόδου, στην οποία αποτυπώνεται, με αριθμητικά στοιχεία, η πορεία εξέλιξης όλων των δράσεων που αφορούν την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», στις 29 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη φάση πληρωμών ύψους 24,7 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δύο φάσεις επιδότησης, των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης ανέρχεται στα 47,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στην επιδότηση 110.037 δανείων σε 69.443 δικαιούχους. Δικαιούχοι είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.
Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.
Θα ακολουθήσει και τέταρτη φάση πληρωμών της επιδότησης στο τέλος Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών, 23 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στο προσωρινό πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης (Ν. 4605/2019), το οποίο διήρκεσε 13 μήνες.
Επισημαίνεται ότι η 31.3.2021, είναι η καταληκτική προθεσμία εντός της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επικοινωνία με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα μέσα Μαρτίου 2020, περίοδο έναρξης της υγειονομικής κρίσης, έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων σε 405.473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,42 δισ. ευρώ. Ενώ, 397.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ Τραπεζών, Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, και οφειλετών, από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ
Έτοιμοι να δώσουμε όσα χρειαστεί για την οικονομία
«Θα δώσουμε όσους πόρους είναι απαραίτητοι και για όσο καιρό χρειαστεί για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ότι τα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία είχαν προϋπολογιστεί δεν θα είναι αρκετά. Σε συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο του KONTRA και τον Γιώργο Μελιγγώνη, ο υπουργός επανέλαβε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο θα προσθέσουν κόστος 500 εκατ. ευρώ. Τόνισε παράλληλα ότι τα έσοδα πιέστηκαν και τον Ιανουάριο και μάλιστα ήταν μειωμένα κατά 20% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η στήριξη στην οικονομία και στους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι αύριο θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ενίσχυση περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας από την 1η Νοεμβρίου του 2019 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου του 2020 και από την 1η Αυγούστου του 2020 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου του 2020 οι οποίες είχαν αποκλειστεί αρχικά από το 5ο κύκλο του προγράμματος. Επίσης επιβεβαίωσε ξανά ότι με τα περιθώρια που δίνει το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ υπάρχουν όλα τα περιθώρια ώστε το 50% από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να γίνει με επιδότηση όπως στον 4ο και τον 5ο κύκλο. Τέλος σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% είπε ότι θα υλοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη διεύρυνσης της βάσης του φόρου. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί από τώρα να πει αν αυτό θα γίνει το 2021 ή το 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου