Το μήνυμα ότι η Μόσχα δεν βλέπει εμπόδια στις σχέσεις με την Ελλάδα, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων, απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουσκό, μιλώντας στο Sputnik.
Η Μόσχα δεν βλέπει εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, διεμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουσκό, μιλώντας στο Sputnik.
Ο ίδιος, αναφερόμενος ειδικότερα στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μόσχα κατανοεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου, οφείλει να υλοποιεί τις αποφάσεις των Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο στην ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλεξάντρ Γκρουσκό πραγματοποίησε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
«Η στάση μας απέναντι στις κυρώσεις είναι γνωστή. Πρώτον, συνιστά ένα παράνομο μέσο. Δεύτερον, είναι ένα μέσο που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι πλέον αυτή η αντίληψη κάνει την εμφάνισή της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και, ενδεχομένως, η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν επιδείξει επαρκή σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των κυρώσεων. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από το γεγονός ότι (σ.σ. η Ελλάδα) είναι μέλος τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό αυτή την έννοια, εκπληρώνει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο Sputnik.
«Αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να θεωρείται από εμάς εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικά σε τομείς που κατανοούμε ότι αυτές οι σχέσεις είναι προς το συμφέρον των χωρών μας και των λαών μας» επεσήμανε ο ίδιος.
Εστιάζοντας στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία, ο Αλεξάντρ Γκρουσκό, υπογράμμισε επίσης: «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας ακόμη και στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις μας με τις κυρώσεις και μία τόσο εχθρική στάση». Εντούτοις, όπως παρατήρησε, «το να προσβληθούμε, να σταματήσουμε να συνομιλούμε, δεν συνιστά επιλογή που θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βελτιώσει τους μηχανισμούς των διεθνών σχέσεων».
«Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει ζώνη ειρήνης»
Κάνοντας μνεία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε ότι πρέπει να παραμείνει ζώνη ειρήνης και συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία επιδεικνύει ενδιαφέρον για το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια φιλικά χώρα απέναντι στη Ρωσία, δεν ενεπλάκη στο γεωπολιτικό παιχνίδι που σχετίζεται με τον «περιορισμό» της Ρωσίας.
«Είμαστε υπέρ του ότι τόσο η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να παραμείνουν ζώνες ειρήνης και συνεργασίας και ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για αυτό. Επομένως, αυτή η πολιτική ''περιορισμού'' της Ρωσίας έχει περιφερειακή διάσταση» είπε ακόμη.
«Δεν ετέθη στο τραπέζι η προμήθεια εμβολίων από τη Ρωσία»
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για τον κορονοϊό, ο Αλεξάντρ Γκρουσκό μετέφερε την ετοιμότητα της Ρωσίας για μία απολιτικοποιημένη συνεργασία στον εφοδιασμό εμβολίων στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα εφοδιασμού της Ελλάδας με εμβόλια από τη Ρωσία, απάντησε: «Δεν συζητήσαμε (σ.σ. στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) συγκεκριμένα για την πιθανότητα εφοδιασμού. Τόνισα, για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για απολιτικοποιημένη συνεργασία με τους πάντες και το έχουμε ήδη δείξει αυτό στις επαφές μας με πολλές χώρες».
«Ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην ΕΕ και οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την απολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση, προς το συμφέρον των ανθρώπων - μιλάμε για την πιστοποίηση εμβολίων μας από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ - ότι θα ληφθεί μια απολιτικοποιημένη προσέγγιση εάν η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό των ανθρώπων» είπε ο ίδιος.
«Καταρρέουν οι ιστορίες τρόμου για το ρωσικό εμβόλιο»
Παράλληλα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι ιστορίες τρόμου που τόσο επιμελώς έγραψε η Δύση περί αναποτελεσματικότητας και κινδύνου» του ρωσικού εμβολίου, αρχίζουν να καταρρέουν, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας.
«Υπάρχει ένας μαζικός εμβολιασμός στη Ρωσία» ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας: «Διαφορετικές ηλικίες, οι πληθυσμοί αρχίζουν να εμβολιάζονται και κανείς δεν βλέπει επιπτώσεις που θα μπορούσαν να κρούουν καμπανάκι. Και αργά ή γρήγορα, αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να καθορίσει και τις ενέργειες των πολιτικών ηγετών, ειδικά εφ'όσον βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και (σ.σ. ζητήματα) με την παράδοση και το γεγονός ότι δεν είναι όλοι προμηθευτές έτοιμοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και ως λύση, απέναντι σε όλα αυτά, βλέπουμε μόνο τον δρόμο της ευρείας διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να καλυφτούν αυτά τα κενά, με κοινές προσπάθειες, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός κάποιων χωρών από αυτή τη διαδικασία για πολιτικούς λόγους».
Τι είπε για το πιστοποητικό εμβολιασμού
«Εάν η ΕΕ θέλει να φτιάξει τέτοια καθολικά διαβατήρια και να απαιτεί από τους εταίρους της να τα αναγνωρίσουν, και να απαιτεί από τους εταίρους σε αυτές τις χώρες που επισκέπτονται πολίτες της ΕΕ να τα συμπληρώνουν αυτομάτως, τότε ασφαλώς δεν είναι μια λειτουργική επιλογή. Θα υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτό το σημείο» επεσήμανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.