Επίθεση της Τουρκίας με "μυστική διπλωματία" παντού δείχνει την απόγνωση στην Άγκυρα που φοβάται ότι θα χάσει και την Λιβύη λόγω Μπάιντεν
Σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκος “ειδικός σύμβουλος” φέρεται να μετέβη κάτω από άκρα μυστικότητα και να διαπραγματεύτηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ, έχοντας εντολή να συζητήσει την “επόμενη ημέρα” στην χώρα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ερντογάν ταξίδεψε στο Τουμπρούκ στη Λιβύη για να συναντήσει την Ακίλα Σαλέχ, επικεφαλής του λιβυκού κοινοβουλίου (το οποίο αποτελεί τη μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη νόμιμη αρχή της χώρας) και ο οποίος παραμένει ταγμένος στο πολιτικό μέτωπο του στρατηγού Χαφτάρ.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Σύμφωνα με τον Mondafrique, έναν ιστότοπο ειδήσεων για το Μαγκρέμπ, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ερντογάν ταξίδεψε στο Τουμπρούκ της Λιβύης, αποκαλύπτοντας την πολύ δύσκολη θέση του Τούρκου προέδρου σε σχέση με την χώρα αυτή, ενόψει της πιθανότατης εμπλοκής και των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τ.Μπάιντεν.
Σύμφωνα με αυτό το πρακτορείο ειδήσεων, οι μυστικές συναντήσεις αποτελούν μια ύπουλη προσπάθεια της Άγκυρας να «αντικαταστήσει τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών που καθίσταται αδύνατη λόγω της απροθυμίας Ρώσων και Τούρκων να βοηθήσουν την πολύπαθη χώρα”.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν παραδοσιακά τον εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ και οι Τούρκοι την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) του πρωθυπουργού Φ. Σαρράτζ.
Ρωσία και Τουρκία ενισχύουν εδώ και εβδομάδες με στρατιωτική βοήθεια κάθε ένα από τα δύο στρατόπεδα, ενώ τώρα φέρονται να είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν ένα είδος συγκυριαρχίας, ή να καθιερωθούν ως αναγκαστικοί μεσάζοντες στην κρίση της Λιβύης.
Εντελώς αιφνιδιαστικά «οι απεσταλμένοι του Ερντογάν και του Πούτιν αύξησαν τα ταξίδια τους στην Λιβύη με τελευταία την παρουσία Τούρκου προεδρικού συμβούλου στον Χαφτάρ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά", αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η πρωτοβουλία αυτή της Τουρκίας, ήρθε μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές στη Λιβύη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιοι θα είναι οι διαχειριστές της διαδικασίας μετάβασης σε πολιτική ομαλότητα και της δημιουργίας μιας ενιαίας κυβέρνησης που θα είναι αποδεκτή από όλους.
Γαλλία, Αίγυπτος και Ρωσία στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ σε αντίθεση με την Άγκυρα. Οι τρεις αυτοί, παραδοσιακοί υποστηρικτές του Χαφτάρ, ευρίσκονται στο στάδιο των πολιτικών διαπραγματεύσεων.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Ο Λίβυος στρατηγός βλέπει για αυτόν ακριβώς το λόγο, πολλές πιθανότητές του να καθιερωθεί ως προνομιούχος συνομιλητής τους.
Όλες όμως οι προσπάθειες αυτές σκοντάφτουν στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη, η οποία επεκτείνεται συνεχώς,και σε λίγο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι θα διαθέτουν πιθανότατα 2 ναυτικές βάσεις (Τρίπολη-Μισράτα) και μία αεροπορική στην Αλ Βατίγια.
Αν δεν αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από την χώρα αυτή, δεν πρόκειται να επέλθει καμία ειρήνη ενώ είναι απίθανη και η συγκρότηση ενιαίας κυβέρνησης.
Η εκτίμηση ειδικών αμυντικών αναλυτών είναι ότι σύντομα θα έχουμε πιθανότατα μια ακόμη ακόμα πιο σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών, παρουσία Ρωσίας, Τουρκίας, Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ αυτήν την φορά, αφού η χώρα αυτή διαθέτει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου