Το σχέδιο Πισσαρίδη για την Κοινωνική Ασφάλιση, προβλέπει μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και ποσό σύνταξης όχι με βάση τα χρόνια ασφάλισης αλλά με βάση την ηλικία συνταξιοδότησης.
Η κυβέρνηση ήδη θέτει σε εκκίνηση την εμβληματική πρόβλεψη Πισσαρίδη αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις και την καθαρή εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Έτσι, το ύψος των συντάξεων θα διαμορφώνεται από τις αποδόσεις αυτών των κεφαλαίων.
Εκτός από αυτήν την σημαντική αλλαγή, η νομοθέτηση της οποίας προγραμματίζεται εντός του έτους, το σχέδιο Πισσαρίδη εισηγείται και άλλες 5 αλλαγές:
1. Μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εναλλακτικά, διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα χαμηλότερο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
3. Αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης. Έτσι, δεν θα εξαρτάται τόσο το τελικό ποσό της σύνταξης (ποσοστό αναπλήρωσης) από το εάν θα έχει κάποιος 40 χρόνια ασφάλισης, αλλά εάν λαμβάνει την σύνταξη στα 62 ή στα 67 έτη. Μάλιστα, ήδη προβλέπεται αύξηση των ηλικιακών ορίων κατά ένα έτος (στο 63ο- αντί για 62- ή στα 68 έτη) μετά το 2023 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.
4. Εξορθολογισμός των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως 12 πλασματικά έτη και 7 στον ιδιωτικό τομέα. Αν, όμως, περιοριστούν τα πλασματικά έτη, τότε έμμεσα θα αυξηθεί το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Και αυτό γιατί δύσκολα κάποιος ασφαλισμένος θα έχει συνεχή και αδιάλειπτη εργασία από το 22ο έτος ώστε να συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος (40 χρόνια) με πλήρη ασφάλιση.
5. Επιτάχυνση της λειτουργικής ενοποίησης των σχετικών συστημάτων των ταμείων, ώστε να γίνεται πολύ γρηγορότερα και με αυτόματους μηχανισμούς η έκδοση συντάξεων.
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι
Τον δρόμο για να πάρουν σύνταξη νωρίτερα και με πιο ευνοϊκούς όρους ανοίγει απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το δεύτερο Τμήμα του Ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με τα όρια ηλικίας.
Κερδισμένοι είναι οι τρίτεκνοι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους αναγνωρίζεται δικαίωμα στη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης έως το 2010, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες συναδέλφους τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και ειδικά για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31 Δεκεμβρίου 2010 το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης θα πρέπει να επεκταθεί και στους τρίτεκνους άνδρες υπαλλήλους.
Ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε αντίθεση με τις γυναίκες συναδέλφους τους άνοιξε σε πρώτη φάση από την έκδοση της 317/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου