«Να μην γίνει η Αττική, Θεσσαλονίκη». Αυτή ήταν η πρώτη και κυριότερη ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη βάσει της οποίας οδηγήθηκε στην απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων στο Λεκανοπέδιο.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει σταθερή, συχνή και πλήρη ενημέρωση των επιδημιολογικών δεδομένων, από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αποφασισμένος να λάβει νέα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Άλλωστε, από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, πάγια θέση του είναι ότι η δημόσια υγεία είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο, της οικονομίας συμπεριλαμβανομένης.
Δείγμα των προθέσεων του είχε δείξει, άλλωστε, από την περασμένη εβδομάδα όταν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχε επισημάνει ότι «όπως είδαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή», και πως αν χρειαστεί αλλαγή στρατηγικής «δεν θα διστάσουμε». Με αυτό τον τρόπο, προανήγγειλε ουσιαστικά ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να επιτρέψει την επανάληψη του περασμένου Νοεμβρίου καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για την οικονομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε επισημάνσεις ειδικών ότι θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Αττική να βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση με αυτήν που βρέθηκε η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο καθώς, με δεδομένο το μέγεθος και τον πληθυσμό της, θα πιεζόταν στα όρια της κατάρρευσης το ΕΣΥ, ενώ η ανάκαμψή της θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες.
Σε διαρκή επιφυλακή το κυβερνητικό επιτελείο
Ως εκ τούτου, το κυβερνητικό επιτελείο ήταν απολύτως έτοιμο να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις αν αυτό υποδείκνυαν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης θα είναι πάντα δυναμική. «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την ίδια τακτική θα πορευτεί από δω και πέρα ο Πρωθυπουργός, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση της Παρασκευής. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμού έχει «πάει πίσω» λόγω των αργών ρυθμών παράδοσης πανευρωπαϊκά, στην κυβέρνηση καλούνται να βρουν τις κατάλληλες ισορροπίες ανάμεσα στην επιδίωξη της ανοσίας, την προστασία της δημόσιας υγείας και τις αντοχές της οικονομίας.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Στόχος είναι να ξεπεραστούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες οι επόμενοι δύο μήνες καθώς θεωρείται ότι από τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα τόσο λόγω των εμβολιασμών όσο και λόγω της βελτίωσης του καιρού. Ως εκ τούτου, για το επόμενο δίμηνο θα συνεχιστεί η λύση του συστήματος «ακορντεόν» με σκλήρυνση και χαλάρωση των μέτρων όπου και όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Αλλωστε, αυτό είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Τρίκαλα σήμερα, μιλώντας με πολίτες και καταστηματάρχες. «Πρέπει να προσέχετε για να μείνετε ανοιχτοί» είπε σε έναν εξ αυτών.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου