Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Οικονομία - Ξέφυγε το δημόσιο χρέος, πέρασε τα 370 δισ. ευρώ! (πίνακας) Έρχονται μνημόνια σε συνέχεια καμπανάκι απο Κομισιόν για το υπέρογκο χρέος...


 Καθώς η πανδημία μαίνεται και οι ανάγκες για ενισχύσεις μεγεθύνονται, δεν αποκλείεται και περεταίρω αύξησή του το 2021

Ξέφυγε το δημόσιο χρέος της χώρας σπάζοντας και το φράγμα των 370 δισ. ευρώ και καθώς η πανδημία μαίνεται και οι ανάγκες για ενισχύσεις μεγεθύνονται, δεν αποκλείεται και περεταίρω αύξησή του.

Η αύξηση του χρέους ήταν αναπόφευκτη καθώς πρέπει να καλυφθούν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που κληροδότησε ο προϋπολογισμός του 2020, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 18,2 δισ. ευρώ (από πλεόνασμα 5,01 δισ. ευρώ το 2019) και το ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης να παρουσιάζει έλλειμμα 22,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επιδόσεις οι παραπέμπουν στα προ-μνημονιακά χρόνια, για να ακολουθήσει μετά η βίαιη προσαρμογή των δημοσιονομικών μεγεθών, με την οικονομική πολιτική της χώρας να τη χαράσσουν οι δανειστές και να την διαμορφώνουν ακόμη, καθότι η χώρα τελεί υπό μεταμνημονιακή εποπτεία.

Επίσης, ηχηρό καμπανάκι έκρουσε η Κομισιόν, καθώς με έγγραφό της που κοινοποίησε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup, προειδοποίησε για κινδύνους τις χώρες με υψηλό χρέος.

Στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια χρέους, με ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ ενώ είναι και δεύτερη παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία.

Χρέος – εφιάλτης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε στο ποσό των 370,76 δις. ευρώ, που αποτελεί και νέο ρεκόρ στην οικονομική μας ιστορία.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 228% του ΑΕΠ, επίδοση που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ.

Έντεκα μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2019, το ύψος του συνολικού χρέους της χώρας ήταν στα 356, 02 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι στο εντεκάμηνο αυξήθηκε κατά 14,75 δισ. ευρώ.

Αιτία ήταν ο επιταχυνόμενος δανεισμός στη διάρκεια του 2020, λόγω της πανδημίας, καθώς η καθαρή αύξηση των εκδόσεων νέων ομολόγων (νέες εκδόσεις μείον εξοφλήσεις) ανήλθαν σε 10,63 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και τα δάνεια κατά 4,33 δισ. ευρώ.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Από το σύνολο του χρέους, ποσό 292,13 δις. ευρώ, είναι δάνεια (κυρίως του μηχανισμού στήριξης), τα 78,63 δισ. ευρώ, είναι ομόλογα (66,23 δισ.) και έντοκα γραμμάτια (12,4 δις. ευρώ).

Η αύξηση του χρέους θα ήταν ταχύτερη εάν, η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούσε κεφάλαια από το μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο από τα 38 δισ. ευρώ, έχει μειωθεί πλέον, κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Επίσης για το 2021, εκτός από τον νέο δανεισμό κατά 12 – 14 δισ. ευρώ, θα αντληθούν και 9,2 δισ. ευρώ, από το απόθεμα ασφαλείας.

Διευκρίνιση

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών. Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:

  • Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ.
  • Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 31 δισ. ευρώ, οπότε το χρέος Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 340 δισ. ευρώ, στο τέλος του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις