Οι σύμβουλοι της καγκελαρίου εκτιμούν ότι οι πιο αυστηροί κανόνες που ανακοινώθηκαν δεν θα είναι αποτελεσματικοί – Εκτιμούν ότι τα υφιστάμενα μέτρα μπορούν να μειώσουν τα κρούσματα
Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Μέρκελ εκτιμούν ότι η αυστηροποίηση των κανόνων για τον περιορισμό του κορωνοϊού η οποία αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη, επί παραδείγματι για την τηλεργασία ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, φαίνεται ότι έχουν μικρότερη επίδραση στο ποσοστό μόλυνσης από ό,τι ελπιζόταν.
Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό «Business Insider» στην αυριανή του έκδοση, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την ακρόαση των εμπειρογνωμόνων πριν από την διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Όπως προκύπτει από αυτά τα έγγραφα, επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Βερολίνου παρουσίασαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προσομοιώσεις σύμφωνα με τις οποίες τα υφιστάμενα μέτρα από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι επαρκή για να ξαναπέσουν τα κρούσματα στις αρχές Φεβρουαρίου στο κατώτατο όριο (των 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους σε μια εβδομάδα).
Εάν ληφθεί υπόψη η πιθανή εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Γερμανία, το όριο αυτό θα επιτευχθεί έως τις αρχές Μαρτίου. Σημαντική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τότε και οι Γερμανοί να τηρούν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές.
Ποια μέτρα θεωρούν ότι δεν παίζουν ρόλο
Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλείται το «Business Insider», οι επιστήμονες αναφέρονται επίσης στα εξεταζόμενα από τους πολιτικούς πιθανά μέτρα με τα οποία ο αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα. Υπολόγισαν, λοιπόν, ποια επίδραση θα είχε, για παράδειγμα, η πολυσυζητημένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο κρατιδίων υποχρεωτική τηλεργασία στην λεγόμενη τιμή R (η οποία περιγράφει πόσα άτομα μολύνει ένα άτομο με κορωνοϊό και) η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από ένα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι η χρήση μάσκας τύπου FFP2 στην εργασία ή σε μεμονωμένα γραφεία δεν παίζει κανένα ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού. Το ποσοστό στην τιμή R είναι μόλις 0,02. Το ίδιο ισχύει για την χρήση μάσκας FFP2 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία ή στις τάξεις που τα μαθήματα γίνονται εναλλάξ. Και εδώ, η επιρροή είναι 0,02.
Πηγή: Business Insider, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου