Δυναμική πιστωτική επέκταση με νέα δάνεια κυρίως προς επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2021, έτος το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία. Οι καθαρές νέες πιστώσεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4-5 δισ. ευρώ και «κλειδί» για μια πιο δυναμική αύξηση των δανείων τη νέα χρονιά θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του οποίου θα δοθούν συνολικά δάνεια ύψους έως και 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026.
Αν και οι προϋπολογισμοί των τραπεζών προβλέπουν χρηματοδοτήσεις έως και 18 δισ. ευρώ, το καθαρό ποσό που θα πέσει στην οικονομία είναι αποτέλεσμα και των αποπληρωμών δανείων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Με δεδομένο ότι το 2020 τα πιστωτικά ιδρύματα έδωσαν δάνεια 20 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών – ΕΕΤ), αλλά οι νέες εκταμιεύσεις που έφτασαν στην οικονομία εκτιμάται ότι θα κλείσουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θεωρούν ότι, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, το 2021 θα υπάρξει επίσης θετική πιστωτική επέκταση και θα αποτελέσει τη χρονιά που θα δημιουργηθούν οι βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, οι καθαρές πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν τον Νοέμβριο στα 5,3 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας φθάνοντας το 7,6%, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο ρυθμός χρηματοδότησης άγγιξε το 8,7%, που αποτελεί επίσης ιστορικό ρεκόρ από την προηγούμενη κρίση. Ετσι, με βάση και τα επίσημα στοιχεία, οι καθαρές εκταμιεύσεις αναμένεται έως το τέλος του χρόνου να κλείσουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ και η προοπτική για την επόμενη χρονιά είναι ότι θα δοθούν άλλα 4-5 δισ. ευρώ νέα δάνεια.
Οπως εκτιμούν ανώτερα τραπεζικά στελέχη από τον τομέα των χρηματοδοτήσεων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον βασικό κορμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τα δάνεια που έχουν διοχετευθεί όλο το 2020 έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές μαξιλάρι ρευστότητας. Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια κίνησης που έχουν δοθεί από τις τράπεζες με τη στήριξη και της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα οποία καλύπτουν προς το παρόν τις ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤ, οι τράπεζες χρηματοδότησαν 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας για αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και επιτυγχάνοντας επίδοση-ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%. Οπως σημειώνει η Ενωση Τραπεζών, για την υποστήριξη των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας, οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν στη χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα), αλλά αξιοποίησαν και τα επιμέρους δανειακά τους προγράμματα.
10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Οι κρίσιμοι κλάδοι
Η ζήτηση για τη νέα χρονιά θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τις προοπτικές ανάκαμψης κρίσιμων κλάδων όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, ενώ ουσιαστικό ρόλο θα παίξει η ετοιμότητα του δημόσιου τομέα να προχωρήσει στις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία, ΔΕΔΔΗΕ, αεροδρόμιο) και στην προώθηση των μεγάλων έργων, όπως η απολιγνιτοποίηση, η διαχείριση αποβλήτων κ.ά. Αντίστοιχα στρατηγικής σημασίας έργα (driven event) για την εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων θεωρούνται επενδύσεις όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου των εταιρειών διανομής αερίου, οι επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ και φυσικά το Ελληνικό, τα οποία μπορούν να «σηκώσουν» σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.
Βασικό εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας τα προσεχή χρόνια και κινητοποίησης πόρων για νέες επενδύσεις είναι τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα μοχλεύσουν υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, κινητοποιώντας αναπτυξιακά έργα περίπου 30 δισ. ευρώ και για τα οποία, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ, «ο μηχανισμός που προκρίνεται από τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές δίνει κεντρικό ρόλο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου