Την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που δρούσε στη χώρα μας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι Αρχές προχώρησαν σε 39 συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που παρασκεύαζε, συσκεύαζε και διακινούσε τις τεράστιες ποσότητες των λαθραίων τσιγάρων, ενώ ταυτοποίησε την εμπλοκή ακόμη οκτώ ατόμων. Σημειώνεται πως εντοπίστηκαν 22 χώροι, που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Βοιωτία, ενώ εντοπίστηκε επίσης ένα πλήρες εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, που είχε τη δυνατότητα να παράγει 1,1 δισ. τσιγάρα σε ένα χρόνο όπως και ένα πλήρες εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού. Είναι ενδεικτικό ότι οι δράστες διέθεταν ακόμη και τυπογραφείο για εκτύπωση ετικετών τσιγάρων, ενώ κατασχέθηκε ποσότητα "μαμούθ: πάνω από 90 εκατ. τσιγάρα, πάνω από 112.000 καπνός και 75 εκατ. ετικέτες τσιγάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι εκτιμώνται στα 20 εκατ. ευρώ.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε από το 2016, επετεύχθη έπειτα από πολύμηνη έρευνα, που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου.
Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση προχθές (Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020), υπό το συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 39 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η δράση τουλάχιστον ακόμα οκτώ μελών της.
Εντοπίστηκαν ακόμα 22 συνολικά χώροι που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο αλλά και στη Βοιωτία. Πρόκειται για:
εγκαταστάσεις δυο εργοστασίων, το ένα για παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και το δεύτερο για επεξεργασία καπνού,
εγκαταστάσεις εκτυπωτικού κέντρου (τυπογραφείου), με δυνατότητα παραγωγής ετικετών για 19 δισ. τσιγάρα το έτος,
(11) στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και (5) υπαίθριους βοηθητικούς χώρους, στάθμευσης φορτηγών κ.λπ.
Συνολικά στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
(91.828.440) τσιγάρα,
(112.415) κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού,
(500) παλέτες περιέχουσες (75.000.000) ετικέτες πακέτων τσιγάρων, που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. τσιγάρων
πληθώρα υλικών και μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας
(12) φορτηγά-ημιφορτηγά
(10) τράκτορες,
(23) τρέιλερ,
(9) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
(10.740) ευρώ και πιστόλι
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Όπως προκύπτει η εγκληματική οργάνωση διέθετε καθετοποιημένη παραγωγή, κατά τα πρότυπα νομίμων επιχειρήσεων και ήλεγχε όλα τα στάδια της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των λαθραίων τσιγάρων, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ).
Ειδικότερα:
ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους,
για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας,
για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης,
η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας,
ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών,
για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας.
επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά,
ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του,
κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου