Της Ιωάννας Θυμουλέα
Είναι το πιο διάσημο τέρας στον κόσμο και το πιο τρομακτικό μυστικό της παγωμένης λίμνης Νες. Ο λόγος για το τέρας του Λοχ Νες (Loch σημαίνει λίμνη) που αναμφίβολα είναι ο πιο δημοφιλής
κάτοικος της Σκωτίας και το πιο εξαγώγιμο προϊόν της μετά το ουίσκι. Ο μύθος του χάνεται στα βάθυ του χρόνου όταν θρύλοι έκαναν λόγο για ένα τεράστιο θαλάσσιο θηλαστικό που κρυβόταν στα νερά, ωστόσο τον σύγχρονο κόσμο αρχίζει να τον απασχολεί πριν από περίπου 80 χρόνια.Σαν σήμερα η πρώτη φωτογραφία
Ήταν στις 12 Νοεμβρίου του 1933 όταν ο Hugh Gray παρουσίασε μία θολή φωτογραφία που απεικονίζει ένα περίεργο σχήμα στην επιφάνεια της λίμνης της βόρειας Σκωτίας.
Ο Hugh Gray επέστρεφε από την εκκλησία και καθώς περπατούσε πλάι στην λίμνη, είδε ένα γιγαντιαίο πλάσμα να βγαίνει στην επιφάνεια. Διατήρησε την ψυχραιμία του και κατάφερε να το φωτογραφίσει. Η εικόνα ήταν θολή αλλά ικανή να καταδείξει το μέγεθος του "τέρατος". Ο κόσμος διχάστηκε ωστόσο αυτή η φωτογραφία ήταν το πρώτο ντοκουμέντο.
Η πρώτη μαρτυρία
Οι μαρτυρίες για την ύπαρξη ενός τέρατος, της "Νέσι", ξεκινούν λίγους μήνες πριν από την πρώτη φωτογραφία και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1933. Τότε, το αυτοκίνητο του ζεύγους Σπάισερ, που κινείτο σε δρόμο κοντά στη λίμνη, μόλις που κατάφερε να αποφύγει ένα μεγάλο, γλιστερό και με τεράστια ουρά ζώο, το οποίο στη συνέχεια εξαφανίστηκε στα λασπωμένα νερά. Στη συνέχεια οι μαρτυρίες πληθαίνουν και παρουσιάζουν ένα καφεπράσινο ον, σαν τεράστιο φίδι, με δύο καμπούρες και μεγάλη ουρά. Οι περιγραφές διαφέρουν και κάνουν λόγο για ένα τέρας μήκους από 6 έως 124 πόδια.
Τα ίχνη της Νέσι στο έδαφος
Η θολή φωτογραφία του Hugh Gray προκάλεσε το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού και η εφημερίδα Daily Mail εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, στέλνοντας στη Σκωτία τον διάσημο κυνηγό, Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ για να εντοπίσει το τέρας. Ο Γουέδεργουελ δεν κατάφερε να φωτογραφίσει τη “Νέσι”, αλλά ανακάλυψε ίχνη στο έδαφος που απέδωσε στο τέρας.
Ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κατάλαβαν ότι τα ίχνη τα δημιούργησε ο ίδιος ο Γουέδεργουελ χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο πόδι ιπποπόταμου. Η υπόθεση έληξε και ο διάσημος κυνηγός γελοιοποιήθηκε...
Η θρυλική φωτογραφία
Η ιστορία επανήλθε στο προσκήνιο ένα χρόνο αργότερα όταν ο χειρουργός Ρόμπερτ Γουίλσον απαθανάτισε τη “Νέσι” στις 19 Απριλίου του 1934. Η θρυλική φωτογραφία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 1934 από την Daily Mail και έγινε γνωστή ως η «φωτογραφία του χειρούργου».
Δεκαετίες αργότερα αποκαλύφθηκε το κόλπο πίσω από τη θρυλική φωτογραφία. Ο κυνηγός Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ, θέλοντας να πάρει εκδίκηση για τη γελοιοποίηση που υπέστη το ’33, ήταν ο εγκέφαλος της "επιχείρησης". Ανέθεσε στον θετό του γιο, Κρίστιαν Σπέρλινγκ, να δημιουργήσει μία υποβρύχια κατασκευή με μορφή θαλάσσιου ερπετού. Η φωτογραφία δόθηκε στον γιατρό Γουίλσον για να τη δημοσιεύσει, καθώς ήταν πιο αξιόπιστος λόγω του κοινωνικού του κύρους. Η πλεκτάνη αποκαλύφθηκε το 1994 από τον ίδιο τον Σπέρλινγκ.
* Η θρυλική φωτογραφία του 1934 που έμεινε στην ιστορία
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Οι θεωρίες για το τι ακριβώς είναι η «Νέσι» ήταν πολλές, αλλά σύμφωνα με την πιο επικρατούσα, πρόκειται για ένα θαλάσσιο ερπετό -παρόμοιο με αυτά που εξαφανίστηκαν πριν από 60 με 70 εκατομμύρια χρόνια- το οποίο απομονώθηκε στα νερά της λίμνης όταν αυτή έπαψε να συνδέεται με τη θάλασσα.
Είναι άραγε κάποιο μεταφυσικό πλάσμα; Ένας είδος δεινοσαύρου που κατάφερε να επιβιώσει κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα ή μήπως είναι κάποιο μυστικό στρατιωτικό πείραμα; Οι συνωμοσίες που έχουν υφανθεί γύρω από το τέρας του Λοχ Νες είναι πολλές.
Ο λόγος στους επιστήμονες
Οι μαρτυρίες άνοιξαν τον δρόμο σε λεπτομερείς επιστημονικές έρευνες. Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το τέρας- θρύλο. Έχουν γίνει αμέτρητες ανεπιτυχείς προσπάθειες εντοπισμού του τέρατος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2003, όταν το BBC χρηματοδότησε μια εκτεταμένη επιστημονική έρευνα που χρησιμοποίησε 600 δοκοί σόναρ και δορυφορική παρακολούθηση για να σαρώνουν το πλήρες μήκος της λίμνης.
Η ομάδα του καθηγητή Neil Gemmell, γενετιστή από το Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας, περιλάμβανε επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Γαλλία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ισχυρίστηκαν ότι το τέρας του Λοχ Νες θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο χέλι, εξετάζοντας DNA από δείγματα νερού από τη λίμνη Νες.
Η χρήση δειγμάτων eDNA αποτελεί καθιερωμένο πλέον εργαλείο για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ζωής, όπως των φαλαινών και των καρχαριών. Ένας ζωντανός οργανισμός, όποτε μετακινείται στο περιβάλλον του αφήνει πίσω του δείγματα DNA από το δέρμα του, τα λέπια, τα φτερά, τη γούνα ή τα ούρα και τα περιττώματά του. "Είναι δυνατόν να συλλέξουμε το DNA, να το αναλύσουμε και κατόπιν να το χρησιμοποιήσουμε για να ταυτοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος, εισάγοντάς το στη μεγάλη βάση των γνωστών γενετικών ακολουθιών που έχουμε από εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικούς οργανισμούς", είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας, ο καθηγητής Νιλ Γκέμελ του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία.
Μετά από μια εντατική ανάλυση των ιχνών DNA στα παγωμένα νερά του Λοχ, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μάλλον ένα μεγάλο χέλι είναι το περίφημο τέρας της λίμνης της Σκωτίας. Πάντως, τα αποτελέσματα αποκλείουν την παρουσία μεγάλων ζώων όπως οι δεινόσαυροι.
Τρομακτικό μυστικό ή τουριστικό τρικ;
Το σίγουρο είναι ότι το Τέρας του Λοχ Νες έχει γίνει ένα σύμβολο, μία τουριστική ατραξιόν κι ένα πολύ καλό έσοδο για όσους πουλούν αναμνηστικά όπως μπλουζάκια, φλιτζάνια, τσάντες, κουκλάκια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί με τη μορφή και το όνομά του.
Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ένα επιτυχημένο τουριστικό εφεύρημα.
Χρηματικό έπαθλο για μια... καθαρή φωτογραφία
Ποια είναι η αλήθεια; Ή μήπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αλήθεια θα χαλάσει μια συναρπαστική ιστορία;
Αξίζει άλλωστε να αναφερθεί ότι έρευνα του 2018 αποκάλυψε ότι η Νέσι αξίζει για την οικονομία της Σκωτίας 41 εκατομμύρια λίρες. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι η Νέσι έχει επίσημο fan club το οποίο δίνει χρηματικό έπαθλο για μία... καθαρή φωτογραφία!
*Με πληροφορίες από Daily Mail, Σαν Σήμερα, visitscotland.com, Μηχανή του Χρόνου, visitinvernesslochness.com, esquire, e-daily
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου