Και ενώ στην Ευρώπη δέχονται τις κατηγορίες του Ερντογάν που κατηγόρησε για«παρενόχληση» τις γερμανικές δυνάμεις που επιβιβάσθηκαν σε τουρκικό φορτηγό πλοίο την Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, και ενώ άλλοι να θεωρούν ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψαν ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με την Τουρκία δεν διαθέτουν νομική βάση και παραβιάζουν τους συνταγματικούς κανόνες που διέπουν τη Λιβύη, καθώς δεν έχουν επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, η αλήθεια είναι ότι μετά την προχθεσινή συνάντηση Τουρκίας-Κατάρ πλέον η Λιβύη μετατρέπεται ένα πλούσιο προτεκτοράτο της Άγκυρας η οποία ετοιμάζεται να δρέψει πλέον οικονομικούς καρπούς.
Έτσι η Τουρκία πλέον βάζει δύο κύριους στόχους, την μαζική πώληση τουρκικών αμυντικών προιόντων( υπό τον μανδύα λιβυκής συναρμολόγησης ώστε να παρουσιαστούν ως 'εθνικά') στον νέο υπό σύσταση λιβυκό στρατό (δόθηκε το πράσινο φως για δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού στρατού στα πρότυπα του Αζερμπαιτζάν) και δεύτερον να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο καλύτερο ποιοτικά και ποσοτικά πετρέλαιο στην περιοχή.
Έτσι θα "σπάσει" και το εμπάργκο όπλων, καθώς τα τουρκικά όπλα δεν θα είναι τουρκικής κατασκευής αλλά "λιβυκής".
Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων της Λιβύης "Libya Akhbar", η Τουρκία και το GNA του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ είχαν βρει το καλοκαίρι μια εναλλακτική λύση για την αποστολή όπλων: Την κατασκευή τους απευθείας στα εδάφη της Λιβύης.
Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Έτσι σύμφωνα με τον Μούρτζα Καρανφίλ , πρόεδρο του συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης στο τουρκικό όργανο εξωτερικών οικονομικών σχέσεων (Deik), οι Τούρκοι επενδυτές θα μπορέσουν να "επενδύσουν" περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη (τα οποία θα πάρουν πίσω όπως έδειξε και η καλοκαιρινή αρχική πληρωμή αξίας 12 δισ δολαρίων προς την Τουρκία από τον Α.Σάρατζ).
Από τους τομείς επενδύσεων έτσι σε προτεραιότητα τίθεται η αμυντική βιομηχανία που ίδρυσε ο πρώην επικεφαλής της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και η οποία με τα "πετροδολάρια" είχε γίνει αυτάρκης ενώ είχε προσβάσεις σε πολλές άλλες διεθνείς βιομηχανίες και θα γίνει ο "βατήρας" εισροής τουρκικών αμυντικών προιόντων στην Λιβύη.
Κάθε τουρκικό επίτευγμα θα εξοπλίσει τον υπό ανάπτυξη λιβυκό στρατό και τα κέρδη αναμένονται τρομακτικά που μπορεί σε βάθος χρόνου να αγγίξουν δεκάδες δισεκατομμύρια για τα τουρκικά ταμεία.
Τουρκικές αεροπορικές αποστολές και επενδύσεις στη βιομηχανία πολέμου παρακάμπτουν το εμπόδιο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής αεροναυτικής αποστολής «Ειρήνη», όπως γράφει το ιταλικό πρακτορείο Νόβα.
Τουλάχιστον τρία τουρκικά αεροσκάφη Airbus A400 (TUAF219, TUAF220 και TUAF221) προσγειώθηκαν χθες στο διάδρομο του Αλ Ουατίγια, μια αεροπορική βάση που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και ελέγχονται από τις δυνάμεις που είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.
Δεν είναι γνωστό τι μετέφεραν, αλλά δεν είναι μυστικό ότι παρόμοια φορτία μετέφεραν πρόσφατα όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι το περίφημο μνημόνιο συμφωνίας για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «σύγχρονου και επαγγελματικού στρατού» στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Μια επιχείρηση όπου η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη βοήθεια των πλούσιων συμμάχων του το Κατάρ και πλέον και το Αζερμπαιτζάν που ήδη έχει ξεκινήσει μαζικά να αγοράζει τουρκικά όπλα με κυρίαρχα τα drones.
Στην Ελλάδα θα περιμένουν τις ευρωπαϊκές... κυρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου