Η εμπλοκή των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά έγινε αισθητή το τελευταίο 48ωρο. Στην Ελλάδα πάντα έχουμε την τάση να ενθουσιαζόμαστε και να
απογοητευόμαστε με τις “παρεμβάσεις” των “συμμάχων”. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πάντα είχαν την τάση να διαμορφώνουν υπάκουα την πολιτική τους και στα ελληνοτουρκικά ανάλογα με τις διαθέσεις των “συμμάχων” και ειδικά των Αμερικανών.
Στην τελευταία ελληνο-τουρκική κρίση υπήρξε μια σοβαρή ευκαιρία για να υπάρξει μια σχετική “αυτονόμηση”. Η γαλλική πρόταση για στρατιωτική συνεργασία προέκυψε πριν από το καλοκαίρι. Ο Μακρόν που θέλει να “κοντύνει” τον Ερντογάν πρότεινε στην Ελλάδα μια αμυντική συνεργασία, εκτός ΝΑΤΟ. Συνεργασία που θα είχε “στρατηγικό χαρακτήρα”. Προφανώς ο Μακρόν ήθελε να επισφραγίσει τη συμφωνία με κάποια ανταλλάγματα και σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονταν οι γαλλικές φρεγάτες. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Η Αθήνα έκανε πίσω στις 17 Ιουλίου, πιστεύοντας ότι οι Γερμανοί θα λύσουν το θέμα με την Τουρκία! Επανήλθε όταν η στρατιωτική πίεση της Τουρκίας έγινε αφόρητη και τελικά καταλήξαμε σε μια συμφωνία εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας με 12 μεταχειρισμένα και 8 νέα Rafale. Αμυντική συμφωνία με “ρήτρα συνδρομής” δεν υπάρχει και μας το είπε χθες ο πρωθυπουργός , οποίος παρέπεμψε στην “ευρωπαϊκή ρήτρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχει”! Και απλά υπάρχει θα επισημάνουμε…
Η Γαλλία δεν έχασε και τίποτα. Θα πουλήσει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα τα πολύ καλά αεροσκάφη Rafale. Τον Ερντογάν μπορεί να τον “κοντύνει” και μόνη της… Η Ελλάδα κέρδισε 18 πολύ καλά μαχητικά αεροσκάφη ,αλλά δεν ενίσχυσε τις αμυντικές δυνατότητες άμεσα. Αυτονόητα νομίζουμε αυτά για όσους δεν έχουν τσακωθεί με τη λογική…
Οι ΗΠΑ έχουν πάρει θέση για τα ελληνοτουρκικά και είναι σαφέστατη: “Βρείτε τα με διάλογο”. Αυτό λένε όλες οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με την ατζέντα που η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλλει. Δεν μπορεί να συζητηθεί για παράδειγμα θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ,το οποίο και χθες έθεσε επιτακτικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτα απ΄ όσα θέλει η Τουρκία πλην τους ενός και μοναδικού θέματος που υπάρχει και το έχει περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια ο Προκόπης Παυλόπουλος όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας από το Αρχηγείο Στόλου:
Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, άποψη ή ερμηνεία δεν μπορεί να γίνεται στο εσωτερικό της χώρας. Γι΄ αυτό κι όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λένε και πως το λένε. Διαφορετικά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραπονούνται για την καχυποψία που προκαλούν.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου